11. prosince 2015 Krizová komunikace jako součást řízení potravinových krizí, nikoli však krizí vyvolaných nedostatkem potravin RNDr. Daniela Šebestová, CSc. ‹#› Kdo a co je SZPI •Státní zemědělská •a potravinářská inspekce • KDO TO JE, •CO DĚLÁ, •PROČ, S KÝM A JAK - • > ‹#› •-z řeckého slova krino (=sloveso vybírat, měřit posuzovat mezi dvěma alternativami) - krisis (pod.jméno, např. nesnáze, obrat, rozhodnutí,…) •NEROVNOVÁHA, ZMĚNA, MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST •-různé druhy krizí (ekonomická, společenská, ekologická, politická, medicínská, ropná, živelní, diplomatická, manželská, osobní…) •NEŘEŠENÁ KRIZE MŮŽE PŘERŮST • V KATASTROFU Co je to KRIZE? > ‹#› •Proces řízení krize: •krizový management -krizové řízení •= speciální manažerská disciplína, která je zaměřena na prevenci nebo řízení podniku, projektu, situace…. v případě krize •součástí krizového managementu je krizová komunikace Krizový management > ‹#› •Více definic, např: •Krizová komunikace patří mezi klíčové disciplíny public relations a je nedílnou součástí krizového managementu. •Její úspěšné zvládnutí má zásadní význam pro ochranu a zachování dobrého jména subjektu - podniku, instituce, neziskové organizace nebo veřejně exponované osoby v jejíž prospěch je vykonávána. • Krizová komunikace - OBECNĚ > ‹#› •Podstata krizové komunikace spočívá •a)-v prevenci vypuknutí krize její včasnou identifikací prostřednictvím analýzy informačních toků uvnitř i vně subjektu (firmy, instituce,…) •b)-v komunikačním zvládnutí krize poté, co se rozhořela. •Cíl: omezit nebo úplně vyloučit negativní vliv krizové situace na dobrou pověst a následné fungování subjektu… •(víc např. Radek Chalupa-krizová komunikace pro všechny manažery a PR specialisty, Praha, Grada Publishing, 2012, apod.) Krizová komunikace – OBECNĚ-podstata, cíl > ‹#› TYPICKÉ ZNAKY KRIZE (neřešíme „krizi“ dle zákona 240/2000 Sb., o krizovém řízení – viz integrovaný záchranný systém) •subjekt má často o problému méně informací než protistrana rychlý sběr všech informací •velký zájem veřejnosti a médií o daný problém neagresivní, vstřícná a slušná komunikace, přiměřeně otevřená a racionální •překvapivost situace – krize mnohdy není to, co si myslí subjekt, ale to, co si myslí veřejnost komunikovat optikou veřejného mínění •překotný a rychlý vývoj nutno předvídat a stále zjišťovat a upřesňovat, aktuálně být „ v obraze“, vžít se do myšlení veřejnosti a médií •nemožnost zcela ovlivnit publicitu o daném tématu (ačkoliv jsou naše vztahy s novináři dlouhodobé a kvalitní)- i média zjišťují a upřesňují informace z různých zdrojů zaměřit se výhradně na krizi, odložit ostatní i plánovanou komunikaci •obavy o další vývoj a panika (povětšinou u manažerů a odpovědných pracovníků) „Krizový manuál“, převzetí komunikace specialistou, příslušné kompetence, jednotná komunikace z centra… •krize může trvat i delší dobu počítat s tím a vydržet Krizová komunikace – pravidla > ‹#› •CO JE ZAKÁZÁNO • •říkat „no comment“ a prchat před novináři •lhát a mlžit •odmítat pochybení, vinu a lítost •nechat, aby se vyjadřoval kdekdo •myslet si, že je krize zažehnána • - • CO JE ZAKÁZÁNO > ‹#› •a) Nedostatek potravin (např. 1972-4, jako důsledek stoleté •neúrody v JV Asii a subsaharské Africe a omezení osevních ploch zejména v USA, enormní růst cen, ještě dramatičtější opakování v rozvojových zemích v 80. a 90. letech, dodnes není vyřešeno…) •(víc např. Eva Cihelková a kol. – Světová ekonomika. Obecné trendy rozvoje. – Beckova edice ekonomie. Praha, 2009) •b) Krize bezpečnosti a kvality potravin (od cca 90. let 20. stol., kdy se zpřísnily požadavky na zdravotní nezávadnost a jakost potravin a kdy se zjištění kontrolních orgánů začalo masívně veřejně komunikovat, v ČR od r.2005 – kauza „omývání potravin“) •c) Krize falšovaných potravin (od cca začátku 21. stol., kdy se •začalo veřejně mluvit o potravinách, které se tváří jako „něco co ve skutečnosti nejsou“ • a) • Potravinové krize a krize z potravin > ‹#› •SOUČASNÁ ABSURDNÍ SITUACE: • •A) přebytek potravin, které musejí být uplatněny na trhu • •B)z přebytku plynoucí vysoká konkurence tlačí na co nejnižší cenu • •C) důsledkem je snaha maximálně zlevnit vstupy, zejména zlevnit cenu suroviny • •D) výsledkem je nekvalitní a často falšovaná potravina • Krize z nadbytku potravin > ‹#› •KRIZE Z POTRAVIN v pravém slova smyslu zatím nehrozí •-všemocná lobby však nikdy nespí •a zisk je zisk •-kontrolní mechanismy jsou aktuálně vysoce sofistikované a rozvinuté, systém je zejména v EU velmi dobře nastaven: •od bezpečnosti (DG SANTE-RASFF) k falšování (DG SANTE-AACS) •(V ČR: Národní kontaktní místa - SZPI) • Je to krize nebo není? > ‹#› •Maso šílených krav – BSE •(od bovinní spongiformní encefalopatie u skotu ke Creutzfeldt-Jakobově nemoci u člověka) – •-1996 v GB (předčasná demence u mladých lidí a ohrožení života), poté v celé Evropě i jinde •-1997 Nobelova cena za teorii prionů = nové infekční bílkovinné molekuly(Stanley B. Prusiner) •-2001: v ČR první případ ZD Dušejov na Vysočině (celkem 30) – tentýž rok vydal EP a R Nařízení č. 999/2001 •-původní odhad: 40 000 mrtvých, realita: 118 Co už jsme v EU zažili: životu nebezpečné potraviny > ‹#› •Jak nejjistěji uspat kojence – fenyklovým čajem s přídavkem durmanu obecného •V sobotu 1.února 2001 SZPI narychlo svolala TK: •„Ve fenyklovém čaji pro děti jsou semena jedovatého durmanu! Hrozí vážné zdravotní problémy!“ •Výrobce (spol. Herbex Zlín) zjistil, že šlo o důsledek ekologického zemědělství na Slovensku… Co už jsme v EU zažili: životu nebezpečné potraviny > ‹#› •Salmonela v čokoládě z lásky darované •„ Merci, díky za to, že jsi…!“ •16.ledna 2002 vydala SZPI TZ o tom, že v tyčinkách Merci je nebezpečná salmonela •výrobce Storck do poslední chvíle popíral možnost kontaminace v ČR •staženo bylo 46 tisíc balení čokolád • •Včasný zásah SZPI ve spolupráci s MF Dnes zabránil •ohrožení životů salmonelozou Co už jsme v EU zažili: životu nebezpečné potraviny > ‹#› •Metanol nebo etanol? •2012 – 2013: v ČR zemřelo 47 lidí na otravu jedovatým metanolem, desítky byly hospitalizovány s poškozením zraku dalšími vážnými následky •-v oběhu bylo cca 15 tis. litrů smrtícího alkoholu •-kriminální čin, dosud se jím zabývají soudy, dosud nebylo vypátrány ccca 2000 litrů…. Co už jsme v EU zažili: životu nebezpečné potraviny > ‹#› •Jed na potkany jako ochucovadlo polských keksů? •v lednu 2013 zveřejnily polské sdělovací prostředky, že tamější hygienická služba pátrá po zdroji jedu na potkany, které zjistila v sušeném mléce použitém spol.Magnolia do sušenek… •Jak to v Polsku bylo jsme se nedověděli L •V ČR je prodával Kaufland…nikdo nezemřel Co už jsme v EU zažili: životu nebezpečné potraviny > ‹#› •2012 – skandál s polskou posypovou technickou solí v potravinách, který rozpoutala polská média a který se zprvu týkal pouze ČR, přerostl ve skandál EU •Důsledky: nikdy se nezjistili pachatelé, nikdo nebyl odsouzen, Poláci zametli problém pod koberec Co v EU zažíváme-falšované potraviny, jdoucí po naší peněžence > ‹#› •Skandál, který konečně probudil EU •2013 – v lednu propukl celoevropský skandál kdy se zjistilo, že se levné koňské maso vydává za jiné dražšího maso •Důsledek: „okrádání“ zákazníků, jejich uvádění v omyl •Dopad: změna přístupu EK k potravinám jako takovým, stará Evropa s úžasem zjistila, že se potraviny mohou také falšovat, nový přístup, nový systém hlášení konkrétních případů DG SANTE • Co v EU zažíváme-falšované potraviny, které jdou po naší peněžence > ‹#› •TTIP – Transatlantické obchodní a investiční partnerství (= TAFTA - Transatlantická zóna volného obchodu) - ??? •- zastánci: přínos pro EU-120 mld. USD, pro USA -90 mld. USD, stovky tisíc prac. míst •-odpůrci: USA-posílení pozice nadnárodních korporací, EU-omezení nár.vlád při dozoru nad trhem, ztráta 600 tis. prac.míst, zpomalení růstu HDP, snížení mezd a státních příjmů, růst finanční nestability…. Co ještě čeká evropské spotřebitele? > ‹#› •Nejcitlivější oblast TTIP: •dovoz potravin z USA do EU •a) rozdíl v pravidlech: USA – velmi benevolentní (FDA) – EU – vysoce sofistikovaná a přísná (DG SANTE) •b)není jasné, zda budou pravidla EU závazná i pro dovozce z USA !!! •PROBLÉM: •UTAJOVÁNÍ TEXTU PŘED EP (!) •I PŘED VEŘEJNOSTÍ • • • TTIP a potraviny > ‹#› •-do 15.11.2015 – proběhlo 7 vyjednávacích kol, nyní EK zveřejňuje materiály z jednání •-nedůvěra je mimořádně vysoká – důsledek utajování v předchozím období •-problém: EK se snaží komunikovat otevřeně, USA dosud nikdy nezveřejnily obdobné dokumenty (pouze prohlášení o potenciáoních výhodách • • • Aktuální situace > ‹#› • •-mezi potraviny patří i PITNÁ VODA • •-nebezpečí již bylo deklarováno – mimořádná ochranná opatření • •-nepodléhat neopodstatněným obavám a stracu, • Terorismus a potraviny > ‹#› •-hledat objektivní a relevantní informace • •-tvořit si přehled a vlastní názor • •-zdroje: •www.szpi.gov.cz •www.potravinynapranyri.cz •www.bezpecnostpotravin.cz • • • CO s tím? > Děkuji za pozornost