Cvičení 6 Výrobní faktory organizace Příklad 1 nUvažujte o zřízení kavárny. Zamyslete se nad zajištěním výrobních faktorů, jednotlivé výrobní faktory obecně vymezte a uveďte konkrétní případy. Řešení nV kavárně je nutná přítomnost všech výrobních faktorů, bude se tedy kombinovat jak dlouhodobý hmotný majetek, tak materiál, práce výkonná i řídící. nDlouhodobý hmotný majetek: nvše, co slouží k chodu kavárny déle než jeden rok a bude se spíše opotřebovávat, než spotřebovávat nprostory pro provozovnu nvelká část vybavení – patří sem např. vybavení prostor (osvětlení, dekorace), dále nábytek, kávovar, myčka a zařízení kuchyně – sporák, toustovač nproblematické může být zařazení nádobí, které bude spíše dlouhodobým majetkem, ovšem plastové kelímky či papírové tácky spadají svým využitím spíše do materiálu nMateriál: nvše, co se při běžném chodu kavárny průběžné spotřebovává nprodukty, které si hosté mohou zakoupit nprostředky nutné k zajištění provozu (potraviny, čisticí prostředky) nVýkonná práce: nzajišťuje distribuci nabízených produktů k zákazníkům nobsluha, která se zejména v menších provozech stará nejen o obsluhu hostů, přípravu jídla a nápojů, ale rovněž o úklid a drobnou údržbu provozovny nDispozitivní práce: norganizuje kombinování výše jmenovaných výrobních faktorů na pracovišti npozice provozní(ho) vedoucí(ho) nProvozní vedoucí řídí chod kavárny, zařizuje nákup zboží, vede pokladnu a účetnictví, řeší oblast lidských zdrojů – vedení a kontrolu obsluhy a stará se o marketing Příklad 2 nNavrhněte vzorové činnosti, které bude v jednotlivých fázích řízení (stanovení cílů, plánování, rozhodování, realizování, kontrolování) vykonávat provozní vedoucí z kavárny představené v předchozím příkladu v následujících oblastech: nLidské zdroje nNákup zboží Řešení nLidské zdroje nStanovení cílů – průměrná doba čekání na obsloužení nPlánování – počet číšníků a servírek na směně nRozhodování – výběr optimálního plánu směn nRealizování – uskutečnění navrženého plánu, dodržení zaměstnanci nKontrolování – vyhodnocování rychlosti obsluhy a délky čekání hostů na obsloužení n nNákup zboží nStanovení cílů – nabídka Italské kávy nPlánování – kalkulace spotřeby kávy, frekvence nákupů a skladové rezervy nRozhodování – výběr vhodných dodavatelů a termínů dodávek nRealizování – domluva na dodávkách s konkrétním dodavatelem nKontrolování – dostupnost kávy v provozovně Příklad 3 nVyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Příklad 3 AKTIVA PASIVA Dlouhodobý majetek Vlastní kapitál Pozemky 30 Základní kapitál 300 Stroje a zařízení 90 HV za účetní období 200 Budovy 260 Oběžný majetek Cizí kapitál Materiál na skladě 240 Rezervy 90 Pohledávky 110 Bankovní úvěr 180 Běžný účet 40 - z toho: Krátkodobý BÚ 160 Aktiva celkem 770 Pasiva celkem 770 Výkaz zisků a ztrát Tržby za prodané výrobky a služby 2200 Spotřeba materiálu 750 Osobní náklady 1200 Odpisy 40 Tržby za prodaný DHM 10 Provozní HV 220 Nákladové úroky 30 HV z finančních operací -30 HV z běžné činnosti 250 Splatná daň z příjmů (20%) 50 HV po zdanění (Zisk) 200 Výkaz zisků a ztrát Rozvaha Řešení nHodnotově vyjádřená hospodárnost (HVH) je poměrem výstupu a vstupu ve finančním vyjádření. V tomto případě je tak nutné zjistit celkový výstup (celkové výnosy) a ty dělit jednotlivými vstupy (náklady) na výrobní faktory. Vzhledem k tomu, že náklady na výrobní faktor práce je uveden souhrnně, je nutno jeho hodnotově vyjádřenou hospodárnost stanovit také souhrnně. Nejprve ovšem musíme z uvedených údajů vyjádřit celkové výnosy n n nDále je potřeba vyjádřit náklady na jednotlivé výrobní faktory a nakonec je možné vyjádřit hospodárnost výrobních faktorů nDlouhodobý hmotný majetek (DHM) n nMateriál n nPráce Hospodárnost DHM = 2210 / 40 = 55,25 Hospodárnost Mat. = 2210 / 750 = 2,95 Hospodárnost Práce = 2210 / 1200 = 1,84