Detekce kontaminací mikrořasových kultur ● Kultivace mikrořas: výživa (např. ω3), krmiva (akvakultury), farmacie, kosmetika, biohnojiva, atd. ● Dlouhodobá produkce se potýká s problémem kontaminací, které mohou znehodnotit kulturu během několika dnů, riziko šíření a perzistence, ztráta produktu + náklady na dekontaminaci → důležitost včasné detekce ● Kotaminanty: bakterie, viry, houby, býložravý zooplankton (rotifera, améby, atd.), ale i necílové mikrořasy Převzato z: Global Seafood Alliance Možnosti detekce ● Mikroskopie: málo efektivní, pracná, náročná na expertýzu ● Průtoková cytometrie: efektivnější, citlivost nižší než u mol. metod ● Sekvenace: citlivá, lze zachytit i nečekané kontaminanty, zdlouhavá ● Metody založené na PCR: vysoce citlivé, rychlé, leč je třeba znát kontaminant, který chceme detekovat ● qPCR („real-time“ PCR): fluorescenční detekce produktu během reakce, vysoce citlivá i specifická qPCR: převzato z Allgenetics Vývoj metody ● Cíl: vyvinout metodu, kterou budeme schopni rychle a spolehlivě detekovat kontaminanty v kulturách mikrořas ● Úkol 1: analyzovat složení populací mikrořas a jejich parazitů a konzumentů žijících ve vodách ČR (SR) ● Úkol 2: optimalizovat qPCR pro detekci širokého spektra mikrořasových kontaminant s důrazem na ty detekované jako běžné v prostředí ČR (SR) Převzato z: vutbr.cz