Metoda Bradfordové je jednou z metod používaných k stanovení koncentrace bílkovin. Existuje několik dalších metod, jako je Kjeldahlova metoda, biuretova metoda, BCA metoda nebo Lowryho metoda. V rámci tohoto úkolu jsme se zaměřili právě na metodu Bradfordové. Princip této metody spočívá ve vazbě barviva Coomassie Brilliant Blue G-250 na molekulu proteinu. Tato vazba způsobuje posun absorpčního maxima z 464 nm na 595 nm. Měření absorbance při 595 nm slouží jako indikátor koncentrace bílkovin v analyzovaném vzorku. Pro získání co nejpřesnějších výsledků je důležité, aby standardní roztok bílkoviny měl podobné složení jako testovaný vzorek. Citlivost metody Bradfordové se udává jako 1 mg/ml a je ovlivněna obsahem bazických a aromatických aminokyselin. Je třeba poznamenat, že spolehlivost metody Bradfordové je nižší než u BCA metody, kvůli negativnímu působení detergentů, jako je SDS nebo Triton. Tyto látky mohou ovlivnit výsledky a snížit přesnost měření. Zákal (%) Vs (mg) V (mg) 90 13853,3 13841,3 80 14393,2 14381,3 70 13103,7 13092,0 Bacillus subtilis Zákal (%) Hmotnost bakteriální sušiny (mg/ml) 1. skupina Hmotnost bakteriální sušiny (mg/ml) 2. skupina Hmotnost bakteriální sušiny (mg/ml) průměr 90 0,55 0,65 0,60 80 0,50 2,50 1,50 70 0,40 13,6 7,00 Zkumavka č. Koncentrace albuminu (μg/ml) Absorbance (1. skupina) Absorbance (2. skupina) Absorbance (průměr) 1 0 0,000 0,000 0,000 2 200 0,188 0,151 0,1695 3 400 0,321 0,285 0,303 4 600 0,433 0,450 0,4415 5 800 0,585 0,495 0,540 6 1000 0,687 0,611 0,649 Průměrná hmotnost bakteriální sušiny Bacillus subtilis při různých stupních zákalu je následující: při 90% zákalu je 0,60 mg/ml, při 80% zákalu je 1,50 mg/ml a při 70% zákalu je 7,00 mg/ml. Rozdíly mezi hodnotami v první a druhé skupině mohou být způsobeny nepřesným pipetováním kultury do váženek nebo chybou při vážení. Koncentrace bílkovin stanovená pomocí metody Bradfordové při různých stupních zákalu je následující: při 90% zákalu je 130,167 μg/ml, při 80% zákalu je 74,334 μg/ml a při 70% zákalu je 48,500 μg/ml. Rozdíly mezi skupinami mohou být způsobeny chybou při pipetování vzorku. Bacillus subtilis Zákal (%) Absorbance 1. skupina Absorbance 2. skupina Koncentrace bílkovin (μg/ml) 1. skupina Koncentrace bílkovin (μg/ml) 2. skupina Koncentrace bílkovin (μg/ml) průměr 90 0,132 0,083 171,000 89,333 130,167 80 0,106 0,042 127,667 21,000 74,334 70 0,080 0,037 84,333 12,667 48,500