Svíčková na smetaně Postup přípravy Hovězí maso odblaníme a očistíme. Prošpikujeme slaninou nakrájenou na úzké klínky, osolíme a opepříme.  Posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou a kořením. Můžeme také použít hotovou zeleninovou směs. Pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v 2 listopadu., 2017 Časová náročnost: 180 minut Seznam přísad 750 g pravá hovězí svíčková (nebo hovězí zadní) 100 g slanina   sůl   pepř mletý 1 ks větší cibule 1 ks mrkev 1/2 bulva celer 1 ks petržel 5 zrníčko celý pepř 3 zrníčko nové koření 3 ks bobkový list 1 špetka tymián   citronová šťáva 150 g máslo 100 g plnotučná hořčice 2 lžíce hladká mouka 250 ml šlehačka (případně mléko na zředění) 1 lžíce cukr na karamel   šlehačka   plátky citronu   brusinkový kompot nebo džem lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme a podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu: Cukr necháme na ohni zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s oblíbeným knedlíkem (houskovým, kynutým, vídeňským…), ozdobené šlehačkou s citronem a brusinkovým kompotem. Poznámka: Brusinkový džem si můžete připravit i doma – náš recept na něj naleznete ZDE