Výživa běžců Základní charakteristika n Běh -- po chůzi, nejpřirozenější forma pohybu n Vyhledávaný pro udržení kondice a zdraví n Formy běhu n Kondiční n Závodní n Sprint -- 100, 200 a 400 m n Běhy na střední tratě -- 800, 1500 (2000 m dorost), 3000 m muži, silniční, přespolní běhy n Běhy na dlouhé tratě - od 3000 (ženy), od 5000 m (muži) výše - maratón (42195m) Energie pro běžce n Sprint n maximální rychlost + maximální intenzita n Až 30 x BM n Energie: n Do 20 s CP a ATP n Zásoba ATP je asi 21 -- 33 kJ, obnovuje se po 2 -- 3 min. n 20s -- 2 min. anaerobní glykolýza -- tvorba ATP a laktátu n Tvorba asi 120 -- 420 kJ n 2min. -- 10 min. oxidativní fosforylace n 10 -- 35 m. glykogen n 35 -- 90 min. glykogen + tuky n 90 min. -- 6 hod. tuky n Maratón n energ. výdej 84 kJ/min. n Celkem 12 000 kJ n Vytrvalostní běh n 1000 -- 5000 x BM Doporučené dávky energie a živin n Bílkoviny n 1,2 -- 1,4 g /kg vytrvalci n až 1,8 g/kg u maratonců (hradí asi 5 -- 10 % E) n Sacharidy n 6 -- 10 g/kg n Energetický výdej u běhů na dlouhé tratě 3000 -- 6000 kcal (12 600 -- 25 200 kJ) 7 denní tréninkový plán pro sacharidovou superkompenzaci (vytrvalostní trénink mírné až střední intenzity) Výživa před, při a po závodu n Jídlo před závodem n Běh => energie z glykogenu a tuků -- viz sach. superk. n Jídlo před závodem nezvyšuje zásoby glykogenu, slouží jako zdroj energie a pro udržování glykémie n 2 hod. před -- lehce stravitelné sacharidové jídlo n Aby byl žaludek a střeva v době výkonu prázdná n Lze lehce stravitelné energetické gely Výživa před, při a po závodu n Jídlo při závodu n 30 -- 60 g S/hod. n Pravidelně doplňovat každých 15 -- 20 minut n Ovoce, energ. gely, tyčinky n Tekutiny n Každých 15 -- 20 minut 125 -- 250 ml tekutin n 600 -- 1200 ml/hod. 6 -- 8 % sport. nápoje n Druh tekutin: v závislosti na délce výkonu n Do 60ti min. voda n Nad 90 min. hypotonické sportovní nápoje n Popř. doma vyrobené nápoje (500 ml čaje , 1 lžička citr. šťávy, 40 -- 60 g hroznového cukru, 1 -- 3 g mořské soli) Výživa před, při a po závodu n Po závodu n 1,0 - 1,5 g sacharidů/kg každé 2 hodiny (dohromady 6 -- 8 hodin) n Poměr S:B = 3g:1g n Tekutiny n Ředěné džusy, ovoce s vysokým obsahem vody, voda n Speciální sportovní nápoje -- izotonické n Množství dle ztráty hmotnosti Problémy s trávením n 30 -- 50 % vytrvalostních sportovců reagují na jídlo podané před a během tréninku nepříjemnými reakcemi GIT n Žaludek a horní část GIT ( pálení žáhy, zvracení, nadýmání, těžký žaludek, bolesti žaludku) n Střevo a dolní část GIT ( plynatost, střevní křeče, nucení na stolici, průjem)