Výživa starší generace Základní charakteristika n Prodlužování průměrného věku populace n Důležitost výživy ve vztahu k patofyziologii n Energetická potřeba (125 kJ/kg) n Muži n 55 -- 74 let 8000 - 9000 kJ n Nad 75 let 7000 -- 8000 kJ n Ženy n 55 -- 74 let 8000 kJ n Nad 75 let 7000 kJ n Zdravá osoba -- dodržovat výživové zvyklosti Základní charakteristika n Upravit kvantitativně množství n >> BM (asi o 30 % proti dospělým) n 7 -- 8 % 50 -- 70 let n 7 -- 10 % 70 -- 80 let n Snižování FA => >> celk. energetického výdeje n Typické změny pro stáří n Zmnožení tukové tkáně (+ 35%) n Snižování objemu vody (- 17 %) n Redukce svalové hmoty (- 40 %) Základní živiny n Potřeba bílkovin n 0,8 -- 1 g/kg n Lidé s ledvinným onem. by neměli zvyšovat příjem B n Tuky n 25 - 30 % n Max. 7 -- 8 % saturovaných tuků n Sacharidy n 50 -- 60% n Upřednostňovat potraviny s nižším GI n Pozor na DM n Jednoduché S 10 -- 15% n Redukce aktivity laktázy Potřeba tekutin n 1 ml/kcal nebo 30 ml/kg tělesné hmotnosti n Pozor na užívání diuretik, laxativ => dehydratace n Snížený pocit žízně => dehydratace n Obecně starší lidé pijí méně Vitaminy a minerály n Karence n vit. A, D, C, kys. listová, Fe, Ca n Důvod karence n Nedostatečná pestrost jídel n Omezování jídel (chrup) n Nevhodný způsob úpravy n Trávicí problémy n Léky n Pozor na otruby Doporučení n Energetický příjem odpovídající fyzické aktivitě = udržení optimální tělesné hmotnosti n Jíst pestrá jídla n Upřednostňovat potraviny s obsahem kvalitních bílkovin (60 -- 80 g/d) n Snížit příjem tuků, upřednostňovat rostlinné n Muži 60 g n Ženy 45 g n Upřednostňovat polysacharidy n Vlákninu získávat přirozeně z ovoce, zeleniny , celozr. Výrobků, luštěnin n Snížit používání soli na minimum n Omezit alkoholické nápoje