Seminář z fyziologie výživy GIT -- přehled 2. část 1. Vyjmenuj části tenkého třeba v pořadí za sebou: a) .................... b) .................... c) .................... 2. Tenké střevo slouží pro trávení a ..................... živin. Na úspěšnosti těchto dějů se významně podílí dva orgány se zevní sekrecí ........................... a ................. 3. Vyjmenuj hlavní funkce dvanáctníku: ˙ ..................................... ˙ ..................................... ˙ .................................... 4. Pankreas tvoří denně 1 -- 2 litry pankreatické šťávy. Její nejdůležitější součástí jsou vedle vody, ................... a ................................... 5. Doplň chybějící údaje, vyberte z následujících možností: Fruktóza, laktóza, slinná a-amyláza, disacharidázy, pankreatická a-amyláza, slinné žlázy, škrob, maltáza, škrob, glukóza a galaktóza 6. Sekrece pankreatické šťávy je řízena: a) ...................... b) ......................: .................. .................. 7. Vyjmenuj hlavní enzymy pankreatické šťávy: a) .......................... b) ......................... c) ......................... 8. Žluč je tvořena v játrech dvěma mechanismy: a) ................................... b) .................................. 9. Vyjmenuj trávicí enzymy uvolňované v oblasti kartáčového lemu: a) ............................................................................. b) ............................................................................. c) .................................. 10. Doplň chybějící údaje, vyberte z následujících možností: Kyselé AK, karboxypeptidázy, tripeptidy a dipeptidy, aminopeptidázy a dipeptidázy, bílkoviny, proteiny, HCl, neutrální AK, pepsiny 11. Doplň chybějící údaje, vyberte z následujících možností: Pankreatická lipáza, vstřebávání v tenkém střevě, emulgace vlivem žaludeční motility, lipáza baze jazyka, štěpení a tvorba micel v duodenu a jejunu