VODA A VODNÍ BILANCE Voda § Základní složka živého organismu § Hlavní funkce vody: O/ Prostředí pro životní děje O/ Rozpouštědlo pro živiny O/ Tepelné hospodářství O/ Udržení koloidů v rozpuštěném stavu O/ Reaktant při hydrolytických a hydratačních reakcích O/ Řízení toku energie (oxidace, redukce) O/ Udržuje stálost vnitřního prostředí - homeostázu § Množství vody v těle závisí: O/ Věk O/ Pohlaví O/ Hmotnost O/ Hydratace organismu O/ Individuální rozdíly Rozdělení tělesné vody Rozdělení tělesné vody Složení tělních tekutin Natrium - sodík § Hlavní kationt ECT (140 mmol/l) -- 46% osmot. akt. látek v ECT § Hlavní funkce: O/ Udržuje osmotický tlak a vodní rovnováhu a homeostázu krve O/ Aktivace enzymů, řízení nervových impůlzů, svalová činnost, transport CO[2] v krvi § c Na^+ - přísně kontrolována: O/ osmotický tlak ECT (-^ vstřebávání Na z potravy => -^ zpětné resorpce vody a -^ exkrece sodíku X větší příjem hypoosmotické tekutiny => -^ zpětné resorpce Na a omezení resorpce vody ledvinami) § Zdroje Na: O/ jedlá sůl (NaCl) v podobě kuchyňské soli O/ Potraviny -- uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný, § Doporučený příjem O/ dle WHO 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den § Deficit Na: O/ Velká ztráta elektrolytů => dehydrataci (-v osmotického tlaku, křeče) § Nadbytek Na: O/ aktuální (přesolování potravin -- hypertenze, vyšší zátěž ledvin, Ca žaludku) Kalium - draslík § Hlavní kationt ICT (140 - 160 mmol/l) § Hlavní funkce: O/ Udržování ABR a stálého osmotického tlaku O/ Svalová aktivita, zejména srdeční sval O/ Součást řady enzymatických systémů § Zdroje v potravě: O/ Rostlinné potraviny -- ořechy, celozrnné cereálie, ovoce a zelenina O/ Živočišné zdroje -- maso, ryby § Doporučený denní příjem : 2,5 -- 4 g § Deficit K: O/ Nedostatečný příjem tekutiny, průjmy, nadměrné pocení, dieta s vysokým obsahem bílkovin (zrychlená činnost srdce, svalová slabost, únava) O/ Hypertenze § Nadbytek K: O/ Dlouhodobý vysoký příjem K např. z minerálních vod, při selhání ledvin při dehydrataci O/ Slabost, ospalost, zpomalení srdeční činnosti, svalová paralýza, ochablost dýchacích svalů Jak zpracování potravy ovlivňuje poměr obsahu Na a K Chlor § Chlor v přírodě se vyskytuje v podobě Cl[2] - jedovatý plyn, při reakci s Na či H vzniká Cl^- - chloridový iont (esenciální) § Hlavní aniont ECT (103 mmol/l) § Hlavní funkce: O/ udržování ABR O/ Tvorba HCl v žaludku § Zdroj Cl^-: O/ obvykle jako NaCl (kuchyňská sůl) nebo KCl O/ potraviny bohaté na NaCl § Denní doporučený příjem: 750 mg § Deficit Cl^-: O/ Zvracení (=> alkalóza) Příjem a výdej tělesných tekutin § Příjem O/ GIT -- voda jako nápoj (1000 -- 1500 ml) - voda v potravě (1000 ml) O/ Metabolismus -- voda vznikající při oxidačních pochodech (300 ml, oxidace 100g B-41g, T--107g, S-55g, alkohol -- 117g) § Výdej O/ GIT -- stolicí (100 -- 150 ml) O/ Plíce -- vodní páry (400 - 600 ml) O/ Kůže -- neznatelné pocení (600 -- 800 ml), pocení 0 -- 2 l/hod. O/ Ledviny -- moč (1500 ml) § Voda zapojená do produkce trávicích šťáv 8 - 10 l * Sliny (1500ml), žaludeční šťáva (2500ml), žluč (500ml), pankreatické šťávy (700ml) a střevní šťávy (3000ml) * 90% je absorbováno zpět v tenkém střevě (jejunum 2/3, ileum 1/4) a 10% v tlustém střevě Resorpce vody a minerálních látek § Převážně v jejunu a ileu, méně v tlustém střevě § Voda -- osmotický gradient => vyrovnání osmolality § Resorpce Na^+ § Na^+ kotransport s Cl^- , H^+ a HCO^3- § Na^+ kotransport s organickými látkami § Kanály v membráně § resorpční tok H[2]O Regulace příjmu vody § Mechanismy ovlivňující vodní homeostázu 1. Osmoreceptory a volumoreceptory -- reagují na změnu osmotického tlaku a na změnu objemu tělních tekutin => žízeň § Příjem vody řízen hypotalamem (centrum žízně) -- spustí uvolnění ADH z hypotalamu § Při -vobjemu krve, tlaku, koncentrace ECT => uvolnění ADH => stimulace ledvin k reabsorpci vody 2. Renin-angiotensinový systém § Renin => -^ objemu krve (reabsorpce Na + voda) § Angiotensin -- aktivace pomocí reninu, => vasokonstrikci 3. Aldosteron -- aktivace angiotensinem => zadržování Na a tím vody (udržuje normální hladinu Na a K v krvi a udržuje tak ECT) Nedostatek vody v organismu § Nedostatečný příjem § Vysoké ztráty (průjmy, zvracení, úporné pocení) -- ztráta NaCl § Porucha centra pro žízeň -- nedostatek ADH (antidiuretický hormon) § Hormonální poruchy (zadní lalok hypofýzy, kůra nadledvin) § Špatné dietní návyky Dehyratace § Nadměrný úbytek tekutin O/ Hypotonická - -v ECT a -^ ICT Příčiny: ztráta soli (dlouhodobá neslaná dieta, příliš mnoho diuretk) hrazení ztrát tekutin pouze vodou bez minerálů Projevy: pokles TK, nebezpečí rozvoje šoku... O/ Hypertonická - -v ECT i ICT Příčina: malý přísun vody při jejím nedostatku (při sportovní zátěži) ztráty hypotonické tekutiny při horečce, průjmu, cukrovce Projevy: žízeň, pokles tělesné hmotnosti, apatie, neklid, zvýšená tělesná teplota, poruchy vědomí, křeče, hypotenze.. O/ Izotonická - -v ECT , nemění se ICT Příčiny: ztráta tekutin z GIT -- zvracení, průjem, krvácení, velké pocení, popáleniny Projevy: únava, apatie, poruchy vědomí, křeče... Efekt dehydratace Běžné ztráty vody Potřeba tekutin v ml na 1 kg tělesné hmotnosti Procento vody v různých potravinách (%)