TUKY (LIPIDY) Výskyt tuků A. Dle suroviny, z které se získávají 1. Živočišné tuky a oleje O/ tuky teplokrevných živočichů * mléčný tuk - kravský, buvolí * sádlo -- vepřové, drůbeží * lůj -- hovězí, skopový O/ rybí olej 2. Rostlinné tuky a oleje O/ Olejniny - S převahou linolové kyseliny: řepka, sója, slunečnice - S převahou olejové a dále linolové: podzemnice olejná, bavlník, světlice, sezam - S převahou olejové a dále palmitové: olivy, dužnina palmy olejné - S převahou palmitové a s dalšími nasycenými kyselinami: jádro palmy olejné, kokosový tuk O/ Rostlinná másla: kakaové máslo (vysoký obsah stearové kys.) Výskyt tuků Typy výrobků: - Jedlé oleje: lisované, rafinované -- panenské, rafinované - Emulgované tuky - Směsné emulgované tuky (s mléč. tukem) B. Podle konzistence - kapalné oleje - tuhé tuky C. Podle výskytu - tuky zjevné - ty které používáme - tuky skryté -- v mléku, vejcích, sval. tkáni, pečivu.... Výskyt tuků D. Podle obsahu v potravině 1. Potraviny s vysokým obsahem tuků (více než 40% energie) * Tučné maso * Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry... * Ořechy, mák * Jemné a trvanlivé pečivo * Smetanové mražené krémy * Čokoláda * Majonéza 2. Potraviny s nízkým obsahem tuků(méně než 20% energie) * Výrobky z obilovin (mouka, chléb) * Luštěniny, brambory * Zelenina, ovoce * Nečokoládové cukrovinky Příjem tuků (MK) n Doporučované množství 25 -- 30 % = 70 -- 100 g tuku/den n Konzumace tuku v ČR 30 -- 40 % energie (25,4 kg/os/rok) n Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) viz. dále n Příjem cholesterolu < 300 mg/den n -^ příjem tuků => -^ výskyt kardiovaskulárních nemocí -^ výskyt některých nádorových onemocnění Příjem tuků (MK) n Poměr nasycených, MUFA, PUFA = <1:1,4:>1,6 n Poměr n-6 : n-3 = 5:1 n K. linolová (n-6, PUFA) -- všechny dostupné oleje s výjimkou olivového, dále olej ze semen, ořechy, vejce n K. linolenová (n-3, PUFA)-- olej řepkový, lněný, sójový ne však slunečnicový, ořechy, tučné ryby n K. linolová =< 10 g (5%) n K. linolenová =< 4g (1%) n Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 -- 2 lžíce řepkového oleje Příjem tuků(MK) n Rybí olej n zdroj EPA a DHA (n-3) n 1- 2xtýdně 200- 300g ryb n nebo denně 3 -- 4 ml kvalitního rybího oleje n EPA + DHA =< 1g (0,5%) n Denní příjem tuků: 70 g = 25 g skrytý tuk + 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 -- 2x týdně ryby Mastné kyseliny Obsah MK v jedlých tucích (%) Zastoupení MK v tucích a olejích