Trans -- tuky ˙ přirozeně cis konfigurace MK Tvorba trans mastných kyselin: ˙ přirozeně - bakterie přežvýkavců -- tvorba trans tuků (2-9%) -- hromadění v mléce a ml. výrobcích mase hovězím a skopovém ˙ uměle - hydrogenenace rostlinných olejů (cis-trans izomerace při vysycování dvojitých vazeb vodíkem na hydrogenačních Ni-katalyzátorech) => ztužování tuků ˙ uměle - deodorace tuků a rafinovaných olejů zejména izomerací PUFA ˙ důvod-- vyšší trvanlivost, tuhost při pokojové teplotě ˙ obsah závisí na hloubce hydrogenace (5-70 hm %) ˙ dnes- emulzní technologie výroby ztužených tuků Vlastnosti: - přisuzuje se nepříznivý vliv na obsah cholesterolu v plazmě -^ LDL -v HDL - trans MK ovlivňují některé rizikové faktory více než nasycené MK - není prokázán vliv na rozmnožování, dlouhověkost, karcinog. účinky...