Fyziologie výživy Obrázek trávicí ústrojí Úvod n Mgr. Lucie Mandelová n Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy n E -mail: mandelova@fsps.muni.cz n Telefon: 5 49498664 n Konzultační hodiny: pondělí: 13,30 -- 14.30 středa: 14,30 -- 15.30 Sylabus předmětu n Úvod n Bílkoviny, sacharidy, tuky -- trávení a vstřebávání n Vitaminy, minerální látky - vstřebávání n Voda a vodní hospodářství n Trávení, metabolismus a vstřebávání základních živin -- přehled n Přeměna látek, energetický metabolismus n Řízení metabolismu n Játra, ledviny, slinivka břišní a jejich úloha při trávení a metabolismu Literatura n Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa. SZÚ www.zdravcentra.cz n TROJAN, S. a kol.:Lékařská fyziologie. Praha, Grada Publishing, 1996, 2. vyd. 496s. n ROKYTA, R. a kol.: Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, ISV nakladatelství, 2000, 1.vyd. 360s. n WILHELM, Z. a kol.: Stručný přehled fyziologie člověka pro bakalářské studijní programy. Brno, MU, 2003, 3. vyd. 115s. n WHITNEY, E.N., ROLFES, S.R.: Understanding nutrition. Wadsworth, 2002, 700 a více stran n Biochemie n PÁNEK, J. a kol.: Základy výživy. Praha, Svoboda servis, 2002, 1. vyd. 205s. Zápočet n Přednášky n zápočtová písemka -- podmínka ke zkoušce n Semináře n Povinná docházka n Max. 1 omluvená absence n Ukončení -- zkouška-> test Fyziologie výživy n Výživa n Významný faktor životního stylu -- ovlivňuje zdraví n Pokrývá potřebu energie jedince n Spojena s emocemi, pocity uspokojení n Proces, během kterého organismus využívá potravu n Zahrnuje trávení, vstřebávání, transport, metabolismus a skladování živin n Význam výživy n Udržování života (životní funkce) n Zdraví n Růst n Reprodukce n Funkce orgánů n Tvorba energie Vzájemné interakce mezi výživou, geny a nutričním stavem Energetická rovnováha n 1. zákon termodynamiky -- energie se ani netvoří a při své přeměně z jedné formy na druhou ani nezaniká. Energetická rovnováha mezi kalorickým příjmem a výdejem energie n Kalorický příjem nižší než výdej = negativní rovnováha (spotřeba zásob) n Kalorický příjem je vyšší než výdej = pozitivní rovnováha (ukládání energie) Příjem potravy n Řízen s velkou přesností n Tělesná hmotnost je určena rovnováhou mezi energetickým příjmem a výdejem -- relativně konstantní v průběhu delšího časového období n Příjem -- regulace jednotlivými jídly n Výdej - 24 hod. cyklus n Činnost řízená - hypotalamická centra n Centrum sytosti -> odmítání potravy n Centrum hladu -> příjem potravy (poškození centra -> anorexie) n Centrum hladu je trvale aktivní, přechodně je jeho činnost tlumena centrem sytosti po požití stravy Příjem potravy n Stimulace souborem fyziologických informací: n Hladové kontrakce žaludku => aktivace centra pro příjem potravy X distenze žaludku => aktivace pocitu sytosti n Chladové podněty (teplo -- ztráta chuti k jídlu) n Teplota krve protékající mozkem -- î => -v příjem potravy n Hladina glykémie - -v => stimulace příjmu potravy n Impulzy z vyšších oddílů CNS -- modifikace potravního chování, zvyklostí, hladu, časového rozvrhu apod. n Hormony GIT a jiné (CCK, kalcitonin - -v chuť k jídlu) n Hlad -- subjektivní pocit s objektivním podkladem Příjem tekutin n Centrum pro řízení tekutin Hypotalamus n Řízení pocitu žízně n Osmolalita plasmy (î => žížeň) n Objem ECT n Suchost hltanu (produkce slin do DÚ) Základní složky výživy n Makronutrienty n Sacharidy n Bílkoviny n Tuky n Mikronutrienty n Vitaminy n Minerály n Voda Fyziologická energetická hodnota živin Doporučený trojpoměr základních živin Základní funkce trávicího systému n Trávení n mechanické a chemické zpracování potravy n Vstřebávání n resorpce a transport rozložených živin do krevního a mízního oběhu Základní funkce trávicího systému n Metabolismus n proces výměny látek a energie n přeměna živin po trávení a vstřebávání v organismu n základní podmínka pro zachování existence organismu n Podmínka - přísun látek ze zevního prostředí, ze kterých je možno uvolnit potřebnou energii a budovat organismus. Přívod látek musí být v rovnováze s jejich výdejem. Proto se na metabolismu podílí kromě soustavy trávicí také soustava cévní, dýchací a močová. n metabolické pochody: n ANABOLICKÉ - biosyntéza-vznik nových sl., vytváří se energ. zásoby, je třeba E n KATABOLICKÉ -- rozkladné, oxidativní procesy, které uvolňují ze sloučenin E n AMFIBOLICKÉ - "křižovatka", setkávají se a. i k. děje (citrátový cyklus) n Energie n je oxidací uvolněna z živin n z chem. energie živin vzniká energie biologická využitelná v org. n Organismus má možnost získat energii rozštěpením vysoce energetických makroergních vazeb některých organických látek Přeměna energie