Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie a hypokineze - příčiny a důsledky j činnost pohybového a kardiovaskulárního systému optimální intenzita + * y* st přetížení x nedostatek pohybu, délka tréninku srdeční frekvence a výdej Energie 3 1 o .c -nj S0-> ■O 40-B <= m .« ao-n „|| £ -ra 20-> 'S 30-Q. U> •a 15-34 let 35-49 let 50 a více let t*w jT^ f | 1 ^p^^^ Srdeční frekvence, její sledování a zóny tréninku » Maximální srdeční ______________________ frekvence 220-věk, 226-vs!'. (pouze informativní) j zátěžové funkční vyšetření klidová srdeční frekvence • (kontrakce srd. komor a interval stahu svalu) • snížení SF bezprostředně po zátěži Ab Tag zwölf ist der Körper erschöpft, der Index sinkt und auch der Ruhepuls steigt wieder. Polar Fitness-Index Index 75 70 6b 3 4,5 4,5 1 5 6 6 1 6,5 6,5 7 6,5 7 4 Trainings-Std-1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 Jag Ruhepuls Schläge 45 ' 44 \ 43 42 41 40 39 38 37 3B 3 4,5 4,5 1 5 5 6 1 6,5 6,5 7 1,5 7 4 Trainings-Sfc 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 yag Herzfrequenzen im Vergleich: Uphill und Downhill Downhill-Puls: über 175 Schläge Minuten t ♦ . t t t t Optimální zóna pro individuální cíl tréninku Spotřeba Energie v průběhu výkonu Aerobní pásmo Anaerobní práh Zdravotní zóna Zóna spalování tuků Kondiční a rozvojová zóna Efekt tréninku na úrovni AN P Trénink na max. SF liaktát mmol/l koncentrace laktátu anaerobní práh aerobne-anae-robní zón aerobní práh intenzita Spotřeba En< výl hledisko délky trvání krátké vyjížďky do 90min středně dlouhé vyjížďky 90-120 min dlouhé vyjížďky nad 120 min srgie v průběhu kónu déle než 60 minut mene nez 60 minut 6-10 minut doba zatížení tuky ve větším množství využité zdroje energie bílkoviny sacharidy Spotřeba Energ déle než 60 minut tuky ve vél- / ším množ- / ství / ' méně než 60 minut tuky / / sacharidy 6-10 minut méně než 5 minut / hlavně sacharidy j doba zatížení cm bílkoviny využité zdroje energie cm cm tuky sacharidy 1 intenzita let 20 30 40 50 60 |malá 120 do 114 do 108 do 102 do 96 |střední 140 130 125 120 115 |optimální 160 142-152 135-144 127-136 120-128 ^ velká 190 165-175 155-165 145-155 135-145 jmaximální 200 190 180 170 160 SF/min. lis v průběhu iu hledisko intenzity j 55 - 65 % max SF z tukových rezerv • 30-40 min. j 90- 120 min • 3 x týdně • 65 - 85 %max SF z sacharidových rezerv j 85-100%maxSF z sacharidových rezerv Spotřeba Energie v průběhu výkonu i spalování tuku nízká intenzita, delší časový úsek Zdravotní zóna • zvyšovat o max 5 tepů • Vzorec pro výpočet SF zdravotní zóny SFs = MS F spodní hranice SFz = MS F SFs = MS F horní hranice SFz = MS F Spotřeba Energie v průběhu výkonu Kondiční zóna j nízká intenzita, delší časový úsek SFr = MSF x 0,65 F SFr = MSF x 0,85 F spodní hranice horní hranice Aerobní pásmo laktát m mol/l koncentrace iaktátu 4- 2 0 anaerobní práh aerobne-anae robní aerobní práh intenzita celkové množství kalorií 300- 200" 100- 332 cca 50% tuku cca 30% tuku 65 % MSF, 85 % MSF, srdeční cyklista 1, cyklista 2, frekvence 110 kcal tuku 100 kcal tuku Elektronické přístroje pro měření srdeční frekvence Sporttestery Elektrické impulsy srdce bezdrátový přenos zdravotní stav, mentální, fyziologické stavy jedince Aktuální SF přenos záznamu do PC + tréninkový deník r. C /SV* s rarere Polar Power Output sensor is a light (222g) aid accurate piece of trailing equipment that offers you multiple ways of monitoring your cycling exercise. You can analyze your training data with Polar S7Z5 wrist unit aid transfer it to Polar Precision Performance software, Polar Personal Trainer web service or Nokia 5140 mobile phone tor contm ning monitoring and analysis. Polar Power Output sensor includes the f oil awing features: QPowerOutput QCadence Q Left Right Balance Q Speed and Distance Q Pedaling Index Höhe Puls km/h Vliv intenzity tréninku na LT Vliv na pohybový aparát Vliv na kardiovaskulární systém Vliv na psychiku přetrénování a systematický trénink regenerace -aktivní trénink Spotřeba energie při MTB při nepohybu - spotřeba 1cal/min. spalujeme, získáváme energii z : tuky, cukry, bílkoviny 70 % E získáváme z tuků, 30 % z cukrů při intenzivním tréninku naopak rychlá a pomalá svalová vlákna - rozvoj kapilár Metabolismus sacharidů a glykogen • kyselina mléčná - laktát Metabolismus tuků • přeměna a výkonnost, zásoby !!!PŘI 03DOURÁNÍTUKŮ JSOU ODBOURÁVÁNY I r* A r »li Anmv lil déle než 60 minut tuky ve vět- / ším množ- / Ství / méně než 60 minut tuky / / sacharidy 6-10 minut / hlavně sacharidy méně než 5 minut l' doba zatížení bílkoviny využité zdroje energie CZI I— tuky sacharidy Spotřeba energie při MTB Mastné kyseliny Metabolismus bílkovin - aminokyseliny, odbourání svalové hmoty 5-15% E při vytrv. výkonu Pozor na intenzivní tréninky !!! déle než 60 minut mene nez 60 minut 6-10 minut méně než" 5 minut doba zatížení )ílkoviny tuky ve větším množství hlavně sacharidy využité zdroje energie sacharidy Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB 90 min. 3x týdně, 3-5 hod nízká intenzita spalují se tuky i sacharidy zároveň pravidelnost x intenzita + nárazovost tuk a genetika, nadváha a stravovací návyky pitný režim, transport E BMI celkové množství kalorií 332 cca 50% tuku cca 30% tuku 65 % MSF, 85 % MSF, srdeční cyklista 1, cyklista 2, frekvence | 110 kcal tuku 100 kcal tuku déle než 60 minut tuky ve vět- / ším množ- /-1 ství / tuky J§\ méně než 60 minut / 6-10 minut í sacharidy / hlavně sacharidy méně než" 5 minut í 1 doba zatížení využité zdroje energie bílkoviny I tufy ' sacharidy :135 g70 %120 -60 :110 -140 ■ rlOO r50 If- 95 :14S § 90 "40 j-J L 85 :150 Wi \o -155 :3Q /^ fyfo :160 Me5 """Wrl § 6 0 :165 \Jr "::2tK í 55 :170 y^ - j^ -i t 50 :175 ^ -K ^■r^ / 1 - % 4 5 ria^ ■■; - / ■■pí». 8$ "■' s : 40 WkX^y * hid : 35 »195 f-200 r30 Tělovýchova vzhledem k tělesné hmotnosti přiměřená hmotnost (do s nadváhou (105 - 114%) otylí (115 - 124%) těžká otylost ( nad 125%) 104%) Výživa při sportovním výkonu strava sportovce - cyklisty výživová pyramida stopové prvky a minerály vitamíny výživové doplňky doping Food Guide Pyramid A guide to healthy eating. I Oil;, Fiai^. ji d j 5h¥JEJi noŕíHo«) gráp Dary ond Dairy Foods Group 2-3 swings píi* doy Veqa m blas Sroup 3-5 »rvug; psr doy 16-11 »rvr>^£ Ipcr day Moot and Maat ■Alternativu? ůr*cup 2-3 serving; per day Fruit Group 2-4 »ŕvinjí p*ň day I US C3«pdflflKflř ůf A^riľulľurf dUS Cid^-sř hrtťin af Mtalřfc ord l-kjrtuo f-ir. ■:*■: 55% sacharidy tuky bílkoviny doporučená hodnota (podle DGE) testovaná osoba [ i J •lis '.........■■ Pitný režim hospodaření s tekutinami sportovní nápoje dotace nápojů vzhledem k povětrnostním podmínkám ;ké napa voda x kyselé nápoj« Výživa při výkonu, sacharidové gely a tyčinky pevná strava x gely hustota výživových látek zpracování v žaludku a střevech -vstřebávání živin intervaly příjmu potravy návyk a experimentace při důležitém výkonu Dittirr SnpplemftiTt EI/ID ■mmif 1 Pamtibrf Be great. SŠST^l f f^LaL^JJitlÜL fŕ'S * '% tělo a duše • Sport a psychický odpočinek, endorfriny • Stresové stavy a sport %m _ i Sport a imunitní systém Snížení rizika infekce Zvýšení rizika infekce í ^-fU m