SLOŽENÍ POTRAVIN · VYJADŘUJE OBSAH VŠECH ŽIVIN OBSAŽENÝCH V POTRAVINĚ · POVINNOSTÍ VÝROBCE JE UVÁDĚT VŠECHNO · SLOŽENÍ POTRAVIN . OD NEJVÍCE OBSAŽENÉ LÁTKY PO NEJMÉNĚ · DATABÁZE POTRAVIN – WWW CZFCDB.CZ – DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN · ZNAČENÍ VÝROBKŮ: 113/2005 SB. · SBĚR DAT JE POSTUPNÝ, Z DOSTUPNÝCH VÝZKUMŮ · UVÁDÍ SE JEDLÝ PODÍL · DATABÁZE SE MOHOU ODLIŠOVAT – SLOŽENÍ POTRAVIN JE OVLIVNĚNO ŘADOU FAKTORŮ – PŮVOD,DRUH, ROČNÍ OBDOBÍ, ZPŮSOB PĚSTOVÁNÍ … · CITEXPLORE – CENTRÁLNÍ DATABÁZE, ÚLOŽIŠTĚ CITACÍ A ODBORNÉ LITERATURY · NUTRIENTY: VODA, B, T, K.LINOLOVÁ, CHOLESTEROL, CELKOVÉ SACHARIDY, VYUŽITELNÉ SACHARIDY, VLÁKNINA, MINERÁLNÍ LÁTKY – POPELOVINY, NA, MG, P, K, CA, FE, RTINOL, BETA KAROTEN, VIT. A, ALFA TOKOFEROL, VIT. E, THIAMIN, RIBOFLAVIN, C, ENERGIE, POLYOLY HODNOTY BÍLKOVIN · HODNOTY JSOU VYPOČTENY NA ZÁKALDĚ OBSAHU CELKOVÉHO DUSÍKU STANOVENÝM KJEHDALOVOU METODOU A VYNÁSOBENÍM FAKTORU 6,25 · PODLE VYHLÁŠKY 450/2004 SB., NOVELA 330/2009 SB. · PŘEDPOKLÁDÁ SE, ŽE OBSAH DUSÍKU V POTRAVINÁCH JE 16% - PROTO JE STANOVEN FAKTOR 6,25 (100/16) HRUBÝ ODHAD B · PŘEPOČÍTÁVANÝ FAKTOR ZÁLEŽÍ NA DRUHU B · STANOVENÍ TAVITELNÝCH B – VZOREK SE INKUBUJE ENZYMEM – PEPSIN, TRYPSIN, V NEROZPUSTNÉM ZBYTKU SE STANOVÍ OBSAH B, ODEČTE OD CELKOVÉHO A VYPOČTE SE MNŽOSTÍV STRAVITELNÝCH B STANOVENÍ AK – · DŮVODY: ZJIŠTĚNÍ NUTRIČNÍ HODNOTY POTRAVIN, KONTROLA RECEPTURY, PHE X FENYLKETONURIE, FORTIFIKACE, GLUTAMÁT JAKO OCHUCUJÍCÍ PŘÍSADA · POSTUP: IZOLACE B, HYDROLÝZA B, STANOVENÍ JEDNOTLIVÝCH AK POPELOVINY · MATERIÁL SE VYSUŠÍ, TEPLEM NEBO MRAZOVÁ SUBLIMACE, PAK ZVÁŽÍME, ROZDÍL UDÁVÁ MNOŽSTVÍ VODY – NÁSLEDNĚ SPÁLÍME, POPELOVINY TVOŘÍ 4-5 % SUŠINY, NEJLÉPE CA, MG, K, NA, CL, PO4 POZNÁMKY: SLOŽENÍPOTRAVIN V RESTAURACÍCH – OD 13.12.2014 – POVINNOST UDÁVAT ALERGENY PŮVOD POTRAVINY VÝROBCE, BALÍRNA, PŘÍMÝ PRODEJ – POVINNĚ – HOVĚZÍ, OLIVOVÝ OLEJ, VEJCE, MED, MLÉČNÉ VÝROBKY OZNAČENY V OVÁLU. OD 13.12.2014 OZNAČENÍ PŮVODU MASA