Inovace studijního oboru „Regenerace a výživa ve sportu Ü L,i VJř, Q (i) i 1 f00"?*,-, MINISTERSTVO ŠKOLSTVf. OP IMilMnt ^^1^^ ' ■ fondVCR EVROPSKÁ UNIE mládeže a TĚLOVÝCHOVY pn koiftunncwclKipnMt ^Hía.**-INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0209 MASARYKOVA UNIVERZITA MW FAKULTA , 4SPORTOVNÍCH 8 STUDII Přehled mikroelementu Minerální látka Funkce Projevy nedostatku DDD Zdroje v potravě Železo Přenos kyslíku Součást hemoglobinu a myoglobinu Transport elektronů v dýchacím řetězci Součástí enzymů (oxidace, redukce) Bledost, únava, zvýšená náchylnost k infekcím, Mikrocytární anémie 10-15 mg Maso, játra, zelenina, luštěniny Měď Součást metaloproteinů Součást koenzymů Postižení krvetvorby, imunitního systému růstu vlasů Hypochromní anémie 2 mg Ústřice, zelená zelenina, ryby, vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, čokoláda Jód Součást hormonů štítné žlázy, Ovlivňuje růst a vývoj plodu Energetický metabolismus Zvětšení štítné žlázy Snížená funkce štítné žlázy Kretenismus u dětí 150-180 ug Selen Koenzym glutathionperoxidázy Snížení antioxidační a imunitní odpovědi 55-70 ug Mořští živočichové, vnitřnosti, vejce Obsah v potravinách závisí na obsahu v půdě Zinek Součást mnoha enzymů Podílí se na hojení Retardace růstu 15 mg Maso, luštěniny, celozrnné výrobky Chróm Součást glukózo-tolerančního faktoru Lipoproteinový metabolismus Glukózová intolerance 50-200 ug Maso, droždí, sýry, ořechy, pšeničné klíčky