Inovace studijního oboru „Regenerace a výživa ve sportu Ü L,i VJř, Q (i) i 1 f00"?*,-, MINISTERSTVO ŠKOLSTVf. OP IMilMnt ^^"^V^ ' ■ fondVCR EVROPSKÁ UNIE mládeže a TĚLOVÝCHOVY pn koiftunncwclKipnMt ^Hía.**-INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0209 MASARYKOVA UNIVERZITA MW FAKULTA , 4SPORTOVNÍCH 8 STUDII Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin Funkce Projevy nedostatku DDD Zdroje v potravě B1 - Thiamin Metabolismus sacharidů Intermediární metabolismus Beri-beri Alkoholová polyneuropatie 1,1-1,4 mg Luštěniny, droždí, obiloviny, obalové vrstvy zrna, vepřové maso B2 - Riboflavin Součást koenzymů FMN a FAD Intermediární metabolismus Ragády ústních koutků Poškození kůže Neuropsychické příznaky 1,5-1,8 mg Droždí, obilné klíčky, luštěniny, játra, ledviny, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky B6-Pyridoxin Koenzym v enzymatických reakcích Metabolismus AK Ovlivnění funkce nervového a imunitního Vsystému Seboroická dermatitída Hypochromní anémie Neurologické příznaky 1,6-2,0 mg Droždí, vnitřnosti, maso (vepřové, drůbeží, rybí), pšeničné klíčky, cereá-lie, sója, zelenina B12 - Kyanokobalamin Syntéza Hb Koenzym enzymatických reakcí Syntéza hernu, N K Metabolismus M K Perniciózní anémie hyperhomocysteinémie 1,5 ug Játra, maso, ryby, vejce, mléko, sýry Kyselina listová Syntéza nukleových kyselin a erytrocytu Anémie Hyperhomocysteinémie Poruchy růstu Rozštěp neurální trubice plodu 200-400 ug Listová zelenina, játra, luštěniny, ořechy, obiloviny Kyselina nikotinová (niacin) Součást NAD a NADP (podílí se na oxidatívni fosforylaci) Pellagra (dermatitída, průjem, demence) 16 mg NE Droždí, maso, vnitřnosti, obalové vrstvy zrna, obilné klíčky Kyselina pantotenová Součást koenzymu A v intermediárním metabolismu Nedostatek je vzácný, Únava, anémie, ztráta pigmentace, vlasů 8-10 mg Vnitřnosti, maso, ryby, droždí, sýry, žloutek, rýže, luštěniny Biotin Koenzym značného množství enzymů (glukoneogeneze, syntéza MK) Nedostatek je vzácný (např. při parenterální výživě - slabost, anorexie, nauzea, zvracení, záněty kůže) 30-100 ug Játra, maso, cereálie, arašídy, čokoláda, vaječný žloutek C Krvetvorba Zvyšuje obranyschopnost organismu Tvorba kolagenu Podporuje hojení Zvyšuje imunitu Zvyšuje využitelnost železa Antioxidant Brání tvorbě karcinogenních nitrosaminů Únava Opakované infekce Záněty dásní Krvácení Těžký deficit - skorbut (kurděje) - vypadávání zubů, krvácení do kůže, z dásní, svalová slabost, anémie až smrt 60-100 mg Čerstvá zelenina a ovoce (paprika, zelí, brambory, černý rybíz, citrusové ovoce, jahody) Niacin-ekvivalent (1 NE = 60 mg tryptofanu)