Vybrané prediktivní rovnice klidového energetického vvdeie (KEV) - dospělí, produktivní věk 1. Harris-Benedict (1919) M: 66,5 + 13,8 x kg + 5,0 x cm - 6,8 x věk (kcal) Ž: 655 + 9,6 x kg + 1,8 x cm - 4,7 x věk (kcal) Revize Harris-Benedictovy rovnice z r. 1984 M: 88,362+13,4xkg+4,8 xcm-5,7 x věk Ž: 447,6+9,25 xkg+3,1 xcm-4,3 x věk 2. M: kg x 24 (kcal) Ž: kg x 23 (kcal) 3. Cunningham (1980) 500+22 xFFM (kcal) 4. Owen et. al (1986,1987) M: kg x 10,2+ 879 (kcal) Ž: kg x 7,18+ 795 (kcal) M: 22.3 x FFM + 290 (kcal) Ž: 19.7 x FFM+ 334 (kcal) 5. Mifflin et al. (1990) 9.99 x kg + 6.25 x cm - 4.92 x R + 166 x pohlaví -161 (M=l, 1=0) (kcal) 19.7 x FFM+ 413 (kcal) 6. FAO, WHO; Schofield (1985) M: 18-30 let: 15.4 x kg -27 x m + 717 (kcal) F: 18-30 let: 13.3 x kg + 334 x m + 35 (kcal) 7. Henry (2005) M: 18-30 let: 0.06 x kg + 1.31 x m + 0.473 (kcal) F: 18-30 let: 0.0433 x kg + 2.57 x m - 1.18 (kcal) 8. Katch- McArdle 370 + (21.6 x FFM) (kcal) 9. Garrow (1978) (RMR) 441+21,9 x FFM - 2,4 x věk (kcal) Vysvětlivky: FFM (fat free mass)...beztuková tělesná hmotnost cm/m...výška kg...tělesná hmotnost R...věk Celkový denní energeticky vydej (CEV) - dospělí Zdroje: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat,Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) ,Food and Nutrition Board, 2005 Human energy requirements, FAO, WHO, UNU, 2001 Prediktivní rovnice (koeficienty PAL/PA k dosazení uvedeny v tabulce): 1. Varianta: CEV= KEV x PAL (kcal/den) 2. Varianta: M 662-9.53 x věk+[PA x(15,91 x kg+539,6 x m)] (kcal/den) Ž 354-6,91 x věk+[PA x(9,361 x kg+726 x m)] PAL 1,00 1,0-1,4 Sedavý styl života, bez pohybové aktivity a jiných náročnějších aktivit 1,11/1,12 1,4-1,6 Pohybová aktivita max. 3-4 x týden (hodnota 1,6). Průměr populace cca 1,5 1,6-1,9 Pravidelný denní trénink - výkonnostní sportovci 1,9-2,5 Pravidelný vícefázový trénink - vrcholoví sportovci PAL..úroveň pohybové aktivity KEV...klidový energetický výdej PZN. Rozdělení do 4 kategorií je orientační a slouží pouze ke snadnější kalkulaci celkového denního energetického výdeje. Je třeba respektovat pracovní, studijní a jiné zatížení kromě pohybové aktivity a dále rozlišovat pohybovou aktivitu s ohledem na intenzitu, délku trvání zatížení, frekvenci zatěžování. Podle toho koeficient PAL modifikovat. V obou případech kalkulace CEV je již zohledněn termický vliv stravy.