Výživa v prevenci nádorového onemocnění S. Bischofová, V. Březková Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových onemocnění, č.j. 9/13/A NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ V ČÍSLECH •- nádorová onemocnění jsou 2. nejčastější příčinou úmrtí obyvatel v ČR •- každý třetí obyvatel v ČR onemocní zhoubným nádorem, každý čtvrtý na něj umírá •- každoročně onemocní v ČR téměř 73 000 lidí •- každý rok zemře v ČR přes 27 000 lidí •- každých 20 minut umírá v naší zemi jeden člověk na nádorové onemocnění •- každých 8 minut přibude 1 nový onkologický pacient FAKTORY VZNIKU NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ ❖vnitřní (“neovlivnitelné”) - věk, pohlaví, genetická výbava jedince (pozitivní rodinná anamnéza) - podílejí na vzniku nádorových onemocnění z cca 10 - 15 % ❖vnější (“ovlivnitelné”) - biologické, fyzikální a chemické složky prostředí - na vzniku nádorových onemocnění se obecně podílejí z 80 - 90 %, z tohoto pak zaujímají o35 % výživové faktory o30 % kouření o5 % obezita a nízká pohybová aktivita o5 % nadměrná konzumace alkoholu oostatní (infekční činitelé, pracovní expozice, radiace, sluneční záření, chemické škodliviny v životním prostředí aj.) • • CO JE SPRÁVNÁ MÍRA? • • • • • • • • • • •SŮL, TUKY, OLEJE, SLADIDLA: střídmě a kvalitně J • •MASO (hovězí, vepřové, drůbeží, rybí atd.), VEJCE, LUŠTĚNINY, OŘECHY: denně 1-3 porce - 1 porce = cca 120 g masa nebo 2 vejce nebo 150-200 ml (hrneček) vařených luštěnin nebo 30 g (hrst) ořechů • •MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY: denně 2-3 porce - 1 porce = 250-300 ml (sklenice) mléka nebo cca 150 g jogurtu nebo 50 g sýra typu Eidam, čerstvého sýra či tvarohu • •OVOCE: denně 2-4 porce - 1 porce = velikost vlastní pěsti • •ZELENINA: denně 3-5 porcí - 1 porce = velikost vlastní pěsti • •VÝROBKY Z OBILOVIN: denně 3-6 porcí - 1 porce (přibližně velikost vlastní pěsti či rozevřené dlaně) = přibližně 50 g pečiva (rohlík – porce velká jako pěst, krajíc chleba = porce velká jako vlastní rozevřená dlaň) nebo 150–200 ml (hrneček) vloček nebo 125 g uvařených těstovin či rýže (porce velká jako vlastní pěst) • Výživová doporu?ní ve form? potravinové pyramidy Zkuste si zhodnotit svůj jídelníček podle vzoru potravinové pyramidy Jak na to: Za každou snědenou porci si udělejte čárku (nebo její část) do pyramidy, kam snědená potravina patří. Nakonec sečtěte v každém patře celkové množství čárek a porovnejte dle doporučení – a hned víte, kde případně příště přidat či ubrat •Příklad jídelníčku: •Tento jídelníček není úplně ideální. Čím by se mohl vylepšit? •Snídaně: vajíčko natvrdo, rohlík, rajče •Svačina: banán •Oběd: kuřecí plátek, 200 g rýže •Mezitím: kopeček zmrzliny •Svačina: jogurt, jablko •Večeře: krajíc chleba s máslem • •Odpověď: Přidat více zeleniny a mléčných výrobků. •Vlastní jídelníček: • •Snídaně: •Svačina: •Oběd: •Svačina: •Večeře: •Mezitím: • •Je v jídelníčku všeho dostatek? Porovnejte si dle doporučení. Pozor na skryté zdroje soli, cukru a tuku! Sůl (celkové denní doporučené množství = 5 - 6 g) Porce Potravina Množství soli v porci 1 lžička Sůl 5 g 50 g Tvarůžky, niva, balkánský sýr 2 - 3 g 50 g Hermelín, eidam, tavený sýr 1 – 1,5 g 50 g Salám 2 g 50 g Chipsy 1 g Cukr = jednoduché sacharidy (denní doporučené množství přidaných cukrů = 60 g) Porce Potravina Množství cukru v porci 1 kostka (1 lžička) Cukr 4 g (6 g) 1 lžička Med 15 g 50 g Čokoládová tyčinka 25 g 250 g Ochucený jogurtový nápoj (neochucený jogurtový nápoj) 30 g (10 g) 150 g Ochucený jogurt (neochucený jogurt) 15 g (5g) 100 g Čerstvé ovoce 10 – 20 g 100 g Meruňky čerstvé (sušené) 13 g (67 g) Tuk (denní doporučené množství = 70 g) Porce Potravina Množství tuku v porci 50 g Čokoládová tyčinka 10 g 50 g Chipsy 20 g 50 g Salám 15 g 50 g Sýr typu Eidam 45 % tuku v sušině (30 % tuku v sušině) 13 g (8 g) 150 g Jogurt (smetanový jogurt) 5 g (15 g) 50 g Čerstvý sýr (tučný tvaroh) 14 g (4 g) Závěry vědeckých studií •Míru souvislosti vzniku nádorového onemocnění při působení určitého faktoru lze dle závěrů vědeckých studií rozdělit na kategorii důkazů: • •přesvědčivých •pravděpodobných •nasvědčujících ZELENINA A OVOCE •Konzumace zeleniny a ovoce pravděpodobně snižuje riziko vzniku různých nádorových onemocnění (ústa, hltan, hrtan, jícen, žaludek, tlusté střevo, pankreas, plíce, prostata….), důkazy jsou nasvědčující i pro jiné lokality (vaječníky, endometrium, hrdlo děložní…) C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-9.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-2.jpg VLÁKNINA -přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva •- obsažena v luštěninách, obilovinách, zelenině, ovoci, ořeších a olejnatých semenech •- doporučená denní dávka u dospělého člověka: 30 g •PREVENCE: dostatečné zastoupení vlákniny v jídelníčku • Zdroj (100 g) Množství vlákniny (g) Vařená čočka (100g porce) 5 Ovesné vločky (50g porce) 4 Celozrnný chléb (50g krajíc) 4 Chléb (50g krajíc) 2 Maliny (100g) 6 Hruška (100g) 3 Banán, jablko (100g) 2 Brokolice, fazolky (100g porce) 4 Mrkev (100g) 3 Brambory (200g) 3 Vlašské ořechy (30g) 2 MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY -konzumace mléka a ml. výrobků (díky obsahu vápníku a vit. D) přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva, při nadbytku přívodu vápníku (1,5 g a více za den) může být naopak vyšší riziko vzniku nádorového onemocnění prostaty -nasvědčující důkazy nižšího rizika vzniku jsou pro nádorové onemocnění močového měchýře •PREVENCE: dostatečný přísun vápníku a vit. D -zdroje vápníku: mléčné (mléko, mléčné výrobky) x nemléčné (zelí, brokolice, květák, kedluben, ředkvičky, ořechy, mák….) -zdroje vit. D: vzniká působením slunečního záření v kůži (pro denní potřebu stačí 10min slunění rukou, paží a tváře), potraviny: tresčí játra*, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky *pozn.: Vybírejte si je dle původu – produkty ze znečištěných oblastí (např. Pobaltí) nejsou dobrým zdrojem - • C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-6.jpg MASO A MASNÉ VÝROBKY •ČERVENÉ MASO přesvědčivě zvyšuje riziko nádorového onemocnění tlustého střeva, i když některé studie toto popírají (vysoký obsah železa může vytvářet ve střevě mutagenní volné radikály + má katalytický vliv na vznik N-nitroso sloučenin ), nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku jsou i pro jiné lokality (jícen, plíce, pankreas, endometrium) •MASNÉ VÝROBKY (např. uzeniny, uzené maso, paštiky…) přesvědčivě zvyšují riziko nádorového onemocnění tlustého střeva (přeměna dusitanů a dusičnanů na karcinogenní nitrosaminy), nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku jsou i pro jiné lokality (jícen, žaludek, plíce, prostata) • •PREVENCE: rozumná míra konzumace červeného masa a masných výrobků, upřednostňovat konzumaci masa netučného bílého (drůběž, ryby), preferovat šetrnou kulinární úpravu (vaření, dušení), nejíst spálené části a přepálenou šťávu z masa • NADMĚRNÉ MNOŽSTVÍ SOLI, TUKU A CUKRU… •SŮL - sůl a solené jídlo pravděpodobně zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění žaludku - max. doporučená denní dávka je 5 g TUKY - pouze důkazy nasvědčující vyšší riziko nádorového onemocnění plic, prsu (po menopauze), tlustého střeva •CUKRY - nasvědčující vyšší riziko u nádorového onemocnění tlustého střeva C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-7.jpg ALKOHOL A HORKÉ NÁPOJE •ALKOHOLICKÉ NÁPOJE •Konzumace přesvědčivě zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění v oblasti dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva u mužů, prsu, nasvědčující důkazy jsou i pro jiné lokality (játra, tlustého střeva u žen) •HORKÉ NÁPOJE •Existují nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku nádorového onemocnění dutiny ústní, jícnu, hltanu, hrtanu • •PREVENCE: nepít horké tekutiny, střídmá konzumace alkoholu, tzn. denní příjem alkoholu by neměl překročit u mužů 20 g/den (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g/den (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny) • KULINÁRNÍ ÚPRAVA, AFLATOXINY •KULINÁRNÍ ÚPRAVA •Karcinogenní látky (heterocyklické aminy, polycyklické aromatické uhlovodíky) vznikají při kulinární úpravě vysokými teplotami jako je grilování, smažení, rožnění... •PREVENCE: mezi vhodné varianty kulinárních úprav patří vaření, dušení, výjimečně pečení do 200 °C (pozor na přílišné zhnědnutí potraviny) •AFLATOXINY - skupina toxinů produkovaných některými druhy plísní, např. plísně rodu Aspergillus - přesvědčivě zvyšují riziko vzniku nádorového onemocnění jater - lze je nalézt v plísněmi napadených cereáliích, luštěninách, ořeších, semínkách, koření •PREVENCE: nejíst plísněmi kontaminované potraviny • • VYŠŠÍ TĚLESNÁ HMOTNOST (NADVÁHA, OBEZITA), POHYBOVÁ AKTIVITA •OBEZITA -přesvědčivě zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění jícnu, pankreatu, tlustého střeva, prsu (po menopauze), endometria, ledvin, žlučníku, důkazy jsou nasvědčující i pro nádorové onemocnění jater •POHYBOVÁ AKTIVITA •- přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva, pravděpodobně snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění prsu (po menapouze), endometria a nasvědčující důkazy snižující riziko jsou i pro plíce, pankreas, prs (před menopauzou) • • NEVÝŽIVOVÉ FAKTORY PODPORUJÍCÍ SNÍŽENÍ RIZIKA VZNIKU NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ oNekouření oUdržování si přiměřené tělesné hmotnosti (BMI 18-25 kg/m2) oPravidelná pohybová aktivita oDostatek spánku, pravidelný odpočinek oVyhýbání se stresu oNepodceňování pravidelných kontrol u lékaře a sekundární prevence (screening nádorů tlustého střeva a konečníku, prsu a hrdla děložního) oZdravé slunění oOchrana před nákazou lidským papilomavirem (vakcinace, chráněný pohlavní styk, vyhýbání se sexuální promiskuitě…) o… Základ správného jídelníčku: PESTRÁ STRAVA ANEB NEEXISTUJE NEZDRAVÁ POTRAVINA, NEZDRAVÉ MŮŽE BÝT JEN JEJÍ MNOŽSTVÍ ZDROJE Literatura u autorů: Svatava BISCHOFOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ Fotografie: Michaela MRÁZKOVÁ