Inovace f studijního oboru .Regeneracer' a vyzná ve sportu evropský sociální lonti vCR EVROPSKÁ UNIE mUqe2e a iCLovYChov Pr»k0 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNI m číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0209 jm MASAAVKOUM UNIVERZITA 0Ě FAKULTA é SPORTOVNÍCH 0 STUDII Přehled makroelementů Minerální látka Funkce Projevy nedostatku DDD Zdroje v potravě Sodík Hlavní extracelulární kationt- podílí se na udržování acidobazické rovnováhy a osmolality krve Dehydratace, pokles krevního tlaku Křeče 500-2 400 mg Kuchyňská sůl, sýry, uzeniny, instantní polévky, glutamát sodný, chipsy Draslík Hlavní intracelulární kationt - podílí se na udržování acidobazické rovnováhy Přenos nervových impulsů Slabost, apatie, nauzea, srdeční arytmie 2 500-4 000 mg Ovoce a zelenina, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, brambory, ořechy Hořčík Kofaktor enzymů Důležitý pro činnost srdce a krevního oběhu (nervosvalový přenos) Únava,slabost, náladovost, bolesti hlavy, nauzea, křeče 300^100 mg Listová zelenina, ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky Vápník Součást kostí a zubů Srážlivost krve Přenos nervových impulzů Osteomalacie, osteoporóza, zvýšená nervosvalová dráždivost 800-1 000 mg Mléko a mléčné výrobky, brokolice, obiloviny, luštěniny Fosfor Součást kostí a zubů Součást DNA a RNA, ATP Svalová a respirační slabost 800-1 200 mg Maso a všechny potraviny s obsahem bílkovin Chior Udržuje objem extracelulární tekutiny a krve Součást HCI v žaludku Hypochloremická alkaíóza 750 mg. Součást kuchyňské soli Síra Součást AK a enzymů 500-1 000 mg Mléko, vejce