Pracovní list č. 1 Základní antropometrické vyšetření Najdi si kolegu do dvojice a zhodnoť jeho tělesný a stravovací stav. Vyšetřovaná osoba Pohlaví Věk Výška Hmotnost BMI Pas Boky WHR Výpočet: 1. BMI – Body mass index Hodnocení BMI Kategorie Rozsah BMI [kg/m²] Těžká podvýživa ≤ 16,5 Podváha 16,5–18,5 Ideální (zdravá) váha 18,5–25 Nadváha 25–30 Obezita prvního stupně 30–35 Obezita druhého stupně 35–40 Obezita třetího stupně (též morbidní obezita) > 40 2. WHR – Waist to hip ratio (poměr pas/boky) Obvod pasu měříme dle WHO v polovině břišní krajiny mezi posledním žebrem a pánevními trny (spina iliaca anterior superior). National Institutes of Health (NIH) doporučuje měřit obvod pasu v oblasti vrcholu crista iliaca popřípadě v oblasti pupíku. Obvod boků měříme v jeho nejširší oblasti. Měříme po přirozeném vydechnutí. Hodnocení WHR Kategorie Žena Muž Podváha Normální váha <0,80 <0,90 Nadváha 0.80–0.84 0.90–0.99 Obezita >0,85 >1,00 WHR a riziko onemocnění: WHR a riziko metabolického onemocnění: Základní výživové vyšetření „24-hodinový recall“ Zaznamenej stravovací návyky svého kolegy. Zajímá tě zejména počet jídel za den, přibližný časový rozestup mezi jídly, skladba jídel (množství zeleniny a ovoce, počet porcí mléčných výrobků, masa, luštěnin, příloh atp.), pitný režim a zaznamenejte i pohybovou aktivitu. 1. Snídaně Pitný režim: 2. Svačina 3. Oběd 4. Svačina 5. Večeře 6. Druhá večeře Pohybová aktivita: Porovnej s doporučeními Zdravého talíře. Úkoly do příště 1. Zaznamenej své stravovací zvyklosti, pitný režim a pohybovou aktivitu do formuláře (viz IS-Studijní materiály). 2. Pokus se záznam rozšířit o množství kroků, které za den uděláš (využij mobilní aplikace). 3. Vyměň si formulář se svým kolegou a zhodnoť jeho stravovací zvyklosti dle doporučení Zdravého talíře. 4. Zhodnocení proveď sepsáním do bodů v textovém dokumentu a odevzdej do odevzdávárny 18.3. 5. Zhodnocení stravy doplň i antropometrickým vyšetřením a doporuč změny, které by mohl provést.