*„Hustota E ve 100 g potraviny“ *Zásadní vliv na množství přijaté potravy a následný energetický příjem. * * * * *Nízká denzita – Vysoký objem Delší trávení a tedy postupné uvolňování glukózy do krve Stálejší hladina glykémie = Delší pocit nasycení. *Vysoká denzita – Nízký objem Potravina Přijatá E Objem Čokoláda 2200 kJ/523 kcal 100 g Celozrnné pečivo s máslem, šunkou a salátem 2200 kJ/523 kcal 440 g Timing *Bohatý zdroj E. *Stavební složka buněčných membrán. *Usnadňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. *Snižují objem stravy bohaté na E. *Zvyšují chutnost potravy. *Tvoří ochranný obal orgánů. *Dělení lipidů: 1.Živočišného původu 2.Rostlinného původu http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/58/5153.png http://fresh.iprima.cz/sites/default/files/image_crops/image_620x349/e/462455_jezte-orechy-1_image_ 620x349.jpg http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie-ovoce-exoticke/avokado.jpg 1.Nasycené mastné kyseliny 2.Mononenasycené mastné kyseliny 3.Polynenasycené mastné kyseliny http://www.eufic.org/upl/1/cs/img/fatty_acids_cs.JPG http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Omega%20fatty%20acids%20SK%281%29.jpg MK Zdroje Nasycené Máslo, sádlo, lůj, kokosový a palmový olej. Mononenasycené Řepkový a olivový olej, ořechy a avokádo. Polynenasycené Rybí tuk, ořechy, semena, slunečnicový a sójový olej. 1.MK s krátkým řetězcem (SCT) 2.MK se středně dlouhým řetězcem (MCT) 3.MK s dlouhým řetězcem (LCT) 1.Low carb – High fat 2.Train low – Compete high