*Zdroj E. *Materiál pro obnovu buněk. * * http://nutrizone.cz/wp-content/uploads/2014/06/sacharidy.jpg http://nutrizone.cz/wp-content/uploads/2014/07/tuky2.jpg http://www.fitcoach.cz/wp-content/uploads/2012/01/B%C3%ADlkoviny-maso-424-OST%C5%98EJ%C5%A0%C3%8D.j pg *Nejdůležitější a nejpohotovější zdroj E. *Udržování krevní glykémie. *Jsou nejrychleji využitelné jakožto E substrát. *Potraviny na ně bohaté jsou často zdrojem esenciálních vitaminů. *Nestravitelné sacharidy působí příznivě na činnost střev. *Dělení sacharidů: 1.Monosacharidy – 1*6C 2.Oligosacharidy – 2-10*6C - Disacharidy – 2*6C 3.Polysacharidy - >10*6C MonoS DiS PolyS MonoS Glukóza, Fruktóza, Galaktóza DiS Sacharóza, Laktóza, Maltóza PolyS Škrob, Vláknina, Glykogen http://www.ezdrave.cz/user/9395/upload/ftp_client/bily-cukr.jpg TriS – Rafinóza *Hladina krevní glukózy. *3,3-5,5 mmol/l krve *Glykemický index potravin (GI) 0-100 *Určuje, jak působí daná potravina na zvýšení hladiny glykémie. *Tabulka *Glykemická nálož potravin (GN) *Vyjadřuje skutečnou reakci glykémie na požití dané potraviny. *GN = GI*g Sacharidů/100 * * Potravina GI g S GN Bageta 85 60,3 Pečené brambory 95 13 Vodní meloun 75 6 Potravina GI g S GN Bageta 85 60,3 51,3 Pečené brambory 95 13 12,35 Vodní meloun 75 6 4,5 Potraviny GN Zástupci na 100 g potraviny S vysokou GN > 20 pečivo, oplatky, sušenky, tyčinky, buchty suché müsli, čokoláda Se střední GN 10 až 20 sladké ovoce, pečené brambory, nákypy obilné kaše-hotové S nízkou GN < 10 zelenina, houby, luštěniny, ovoce, mléčné výrobky http://test.rok1.cz.xen4-morgan-sabre.profiwh.com/obrazek/4b44de640638e/glyk.hemog-4bf50a4a1b581_30 0x200.jpg *„Hustota E ve 100 g potraviny“ *Zásadní vliv na množství přijaté potravy a následný energetický příjem. * * * * *Nízká denzita – Vysoký objem Delší trávení a tedy postupné uvolňování glukózy do krve Stálejší hladina glykémie = Delší pocit nasycení. *Vysoká denzita – Nízký objem Potravina Přijatá E Objem Čokoláda 2200 kJ/523 kcal 100 g Celozrnné pečivo s máslem, šunkou a salátem 2200 kJ/523 kcal 440 g Timing Čas před výkonem Množství S Upřesnění 3 dny 8-10 g.kg-1.den-1 Cílem je optimalizace glykogenových rezerv. S se středím až vysokým GI. 36-48 hod 10-12 g.kg-1.den-1 Alternativa třídenní přípravy. S s vysokým GI. 2-4 hod 200-300 g S se středním až vysokým GI. Kombinace S s B umožňuje lepší vstřebatelnost a zároveň podporuje proteosyntézu. 1-4 hod 1-4 g.kg-1 (1-2 g.kg-1 S + 0,15-0,25 g.kg-1 B) 30-90 min ~1 g.kg-1 Individuální reakce GIT. Příjem B spíše u disciplín silového charakteru. 60 min Individuální Čas před výkonem S Povaha stravy 4 hod 4 g.kg-1 Pevná – pečivo, těstoviny, rýže,… 3 hod 3 g.kg-1 2 hod 2 g.kg-1 1 hod 1 g.kg-1 Tekutá – sportovní nápoj, gel Dužnaté ovoce – banán, mango,… Individuální u každého sportovce – předstartovní stavy. Není vhodné hladovět – spotřeba zásob glykogenu.