Doplňky stravy Odborná evidence doplňků stravy – ergogenní vliv a účinnost, legislativa a bezpečnost Mgr. Tomáš Hlinský MU – Katedra podpory zdraví Obecný úvod –Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění definuje doplňky stravy jako: „Potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určené k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.“ –Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/EC ze dne 10. června 2002 o přibližování legislativy členských států tykající se doplňků stravy: „Potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s výživovým nebo fyziologickým účinkem, samostatně nebo v kombinaci, jsou uváděny na trh ve formě dávek, a to ve formě tobolek, pastilek, tablet, pilulek a v jiných podobných formách, dále ve formě sypké, jako kapalina v ampulích, v lahvičkách s kapátkem a v jiných podobných formách kapalných nebo sypkých výrobků určených k příjmu v malých odměřených množstvích.“ –Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin –Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1925/2006 o přidávání vitamínů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin –Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a obohacování potravin – Legislativa doplňků stravy –Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění definuje doplňky stravy jako: „Potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určené k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.“ –Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/EC ze dne 10. června 2002 o přibližování legislativy členských států tykající se doplňků stravy: „Potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s výživovým nebo fyziologickým účinkem, samostatně nebo v kombinaci, jsou uváděny na trh ve formě dávek, a to ve formě tobolek, pastilek, tablet, pilulek a v jiných podobných formách, dále ve formě sypké, jako kapalina v ampulích, v lahvičkách s kapátkem a v jiných podobných formách kapalných nebo sypkých výrobků určených k příjmu v malých odměřených množstvích.“ –Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin –Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1925/2006 o přidávání vitamínů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin –Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a obohacování potravin – Zdroj: SZÚ – http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/doplnky-stravy-1 Obecný úvod Legislativa doplňků stravy Rozdíl mezi DS a lékem – Obsah obrázku snímek obrazovky Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdroj: SÚKL – http://www.nebezpecneleky.cz/nebezpecne-leky/nelegalni-doplnky-stravy Obsah obrázku interiér, dort, stůl Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obecný úvod Legislativa doplňků stravy Schvalování, označování a složení DS – Ministerstvo zemědělství – notifikační povinnost Státní zdravotnický úřad – správnost údajů na etiketě Státní zemědělská a potravinářská inspekce - zdravotní nezávadnost Ministerstvo zdravotnictví – před rokem 2015 Dodavatel Zákazník U doplňků stravy se posuzuje pouze zdravotní nezávadnost, nikoliv účinnost. Tvrzení uváděná na obalu a v doprovodných materiálech u doplňků stravy tedy nejsou po odborné stránce posuzována!!! Obecný úvod Význam doplňků stravy – Suplementace Pitný režim Racionální stravování –Doplňky stravy zastřešují kvalitní nutriční režim sportovce. –Při nevhodných základech stravování a pitném režimu nebude docházet k dlouhodobému rozvoji výkonnosti ani po zařazení doplňků stravy. Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy Kategorizace dle AIS [USEMAP] Zdroj: AIS – http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/supplements/classification Obsah obrázku klipart Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy Kategorie A dle AIS Úroveň evidence Sub-kategorie Zástupci Použití ve specifických sportovních situacích včetně vědecky zdokumentovaných suplementačních protokolů Sportovní potraviny Specializované produkty poskytující nutrienty v situacích jejich zvýšené potřeby a omezené možnosti jejich konzumace běžnými potravinami. Sportovní nápoje Sportovní gely Tekutá strava (rozpustné směsi) Syrovátkový protein Sportovní tyčinky Náhrady elektrolytů „Lékařské“ doplňky Korekce klinických problémů a diagnostikovaných nutričních deficiencí. Železo Vápník Multivitaminy a multiminerální látky Vitamin D Probiotika Podporující výkonnost Doplňky přímo přispívající optimálnímu výkonu v případě individualizovaných suplementačních protokolů. Třeba sledovat vědecké poznatky. Kofein Beta-alanin Bikarbonát Šťáva z červené řepy (nitráty) Kreatin Zdroj: AIS – http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/supplements/classification Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Vitamin D –Dle WHO a Cashman (2016) dosáhne na požadované limity DDD vitaminu D pouze velmi malé procento západní populace. Napříč populací se tak můžeme běžně setkat s hypovitaminózou. –Sedavé zaměstnání v kanceláři či obecně v uzavřených prostorách. Sportovci trénující v halách. –Nejkvalitnějším zdrojem sluneční záření a mořské ryby. –Prevence osteomalacie, revmatoidní artritidy, maligních onemocnění a posilnění imunitního sys. –Suplementace je problematická – nekvalitní DS. –Vigantol – na předpis. Suplementy se zdravotním efektem Zdroj: Cashman (2016) - Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? Feldman (2014) -The role of vitamin D in reducing cancer risk and progression Obsah obrázku dort, čokoláda, rostlina, kousek Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Probiotika –Mikrobiota a její vliv na zdraví –– v poslední době se jedná o velice –aktuální téma. –V případě nedostatku probiotických –kultur ve stravě je suplementace na místě: –Rozpustná vláknina – psyllium, inulin, galaktooligosacharidy atd. Suplementy se zdravotním efektem Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Glukany –Látky vyskytující se ve vyšších koncentracích v houbách. –Mají imunostimulační efekt. –Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinnou bioaktivní látku, je těžké určit DDD. –Komplex dietárních nukleotidů, peptidů, esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálních látek –Československý výrobní patent pro komplex látek s imunostimulačním efektem. Suplementy se zdravotním efektem Zdroj: Ruthes (2014) - d-Glucans from edible mushrooms: A review on the extraction, purification and chemical characterization approaches Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR Obsah obrázku jídlo, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Glukosamin a kloubní výživa –Nebyl zjištěn přímý vliv na zdraví kloubů a pozitivní vliv v prevenci artrózy či její léčby studiemi. –Na kvalitu chrupavek má zásadní vliv dostatečný přísun zejména vitaminu C a bílkovin potřebných pro syntézu kolagenu. – Suplementy se zdravotním efektem Zdroj: Bernhardt (2016) - Joint health: What degree of evidence is necessary to support health claims for food supplements, taking glucosamine as an example? Henrotin (2013) – Physiological effects of oral glukosamine on joint health: current status and consensus on future research priorities Obsah obrázku interiér, nástroj Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti https://strength.com/images/partners/crossfit-13.jpg Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Suplementy obsahující makro a mikronutrienty –Specializované produkty poskytující nutrienty v situacích jejich zvýšené potřeby a omezené možnosti jejich konzumace běžnými potravinami. –Přísun E substrátů. –Podpora regenerace. –Podpora svalového růstu. – Sportovní potraviny http://www.nessi-sport.pl/assets/images/blog-photo/57/biegi-dla-twardzieli-610-ultramaraton-wokol-m ont-blanc_00.jpg http://img.blesk.cz/img/2/i_article/2026854_sport-cyklistika-tour-de-france-jidlo.jpg Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Nutriční podpora sportovce před, během a po výkonu. Sportovní potraviny Obsah obrázku tráva, exteriér, osoba, obloha Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Sportovní gely –20-30 g S –50-90 g balení –20-75,- Kč –Kombinace S –Často v kombinaci s kofeinem a dalšími látkami (beta-alanin, taurin atp.) – Sportovní potraviny Sacharidové doplňky Obsah obrázku věc Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti –Ovocné kapsičky –10-19 g S/100 g –100-120 g balení –20,- Kč –Vysoký obsah vody, vitaminů a minerálních látek. –Přírodní varianta, která taktéž obsahuje kombinaci S. –Doslazená varianta je vhodnější pro dlouhodobou vytrvalost. • Obsah obrázku láhev, interiér Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hygienické potřeby, jídlo Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Proteinové přípravky –Stimulace proteosyntézy (tvorba bílkovin): –2-3 g leucinu –8-10 g EAK –20-25 g živočišné B (až 40 g rostlinné B) –Syrovátková bílkovina –Vedlejší produkt zpracování sýrů. –Syrovátkový koncentrát (80 g B/100 g) –Syrovátkový izolát – zbavený většiny laktózy a tuků (90 g B/100 g) –Syrovátkový hydrolyzát – čistá syrovátková bílkovina, enzymaticky předštěpená – nejlepší vstřebatelnost. –Nejideálnější pro fázi časné regenerace (plně vstřebatelná do 2 hodin od požití). –Kaseinová bílkovina –Micelární kasein –Hydrolyzovaný kasein –Pomalejší vstřebatelnost (vhodný jako podpora regenerace v delším časovém odstupu od výkonu). –Podpora regenerace přes noc. – Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Proteinové přípravky –Vaječná bílkovina –Albumin – referenční bílkovina –Vysoká využitelnost, ale pomalejší vstřebatelnost. –Hovězí bílkovina –Není vhodná ve fázi časné regenerace. –Vysoká využitelnost, ale velice náročná na vstřebatelnost. –Ideální formou klasického jídla 1 hod a více po výkonu. –Vysoký obsah AMK typických pro pojivovou tkáň. –Kuřecí bílkovina –Vysoká využitelnost, ale opět náročnější na vstřebatelnost. –Forma suplementu je novinkou na trhu. –Příchuť? –Syrovátka X Kuřecí protein –0,3 kč/g X 6 kč/g – Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK Obsah obrázku interiér, láhev, vsedě Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku snímek obrazovky Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK Zdroj: Detzel (2016) -Comparison of the Amino Acid and Peptide Composition and Postprandial Response of Beef, Chicken, and Whey Protein Nutritional Preparations Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Proteinové přípravky –Rostlinné bílkoviny –Nejlepší variantou je sójový a konopný protein u nichž je doporučována dávka až 40 g –Nicméně ani v dávce 40 g se neprokázala taková využitelnost a vstřebatelnost jako u syrovátky. – –Výzkumy poukazují na vhodnost kombinovat bílkoviny v podpoře proteosyntézy: –Butteiger, D., Cope, M., Liu, P., Mukherjea, R., Volpi, E., Rasmussen, B., & Krul, E. (2013). A soy, whey and caseinate blend extends postprandial 56 skeletal muscle protein synthesis in rats1,2. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). –Reidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2013). Protein blend ingestion following resistance exercise promotes human muscle protein synthesis. The Journal of Nutrition. –Reidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2014). Soy-dairy protein blend and whey protein ingestion after resistance exercise increases amino acid transport and transporter expression in human skeletal muscle. Journal of Applied Physiology. Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Gainery –B:S – 10-30 g:90-70 g –Potréningový doplněk stravy vhodný v časné fázi regenerace. –Společné doplnění S a B podporuje proteosyntézu a obnovu glykogenu. –Zlepšuje se vstřebatelnost. – – Sportovní potraviny Kombinace B a S http://potraviny.nasclovek.cz/pict/substance/s1065_obr1.png https://www.globus.cz/common/images/products/pictures/2014-16-09-06-29-46-711-487-24-2014-12-09-10- 09-02-711-487-24-285014-Tunak-cerstvy.png 200 g 80 g Zdroj: https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/recovery_nutrition Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –BCAA –Ideálně 6-12 g po výkonu –Jedna dávka v komerčních výrobcích odpovídá 3-5 g BCAA. –Doplněk v pravém slova smyslu. –Má své místo při dlouhotrvajících vytrvalostních výkonech – více než 2 hodiny. –Protein šetřící potenciál. –Dle studie z roku 2017 je vhodná suplementace BCAA před silovým (excentrickým) výkonem v podpoře svalové regenerace, snížení bolestivosti a poškození svaloviny. –Velký význam leucinu v procesu proteosyntézy. –2:1:1 X 4:1:1 Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK Obsah obrázku vsedě, interiér Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Zdroj: Ra (2017) -Effect of BCAA supplement timing on exercise-induced muscle soreness and damage: a pilot placebo-controlled double-blind study. Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Glutamin –Podpora regenerace a snížení bolestivosti svalů. –Studie poukazují na vyšší efektivitu u mužů. –Dávkování 0,3 g/kg TH v kombinaci se stejným množstvím jednoduchých cukrů (maltodextrin) před a po cvičení. Sportovní potraviny Ostatní aminokyseliny Zdroj: Legault (2015) - The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise Obsah obrázku jídlo, vsedě Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –MCT (medium chain triglycerides) –10 g MCT před výkonem společně se S. –Tuky obsažené v kokosovém oleji jsou tvořeny MCT tuky až z 75 %. Pro splnění příjmu 10 g MCT je potřeba přijmout cca 14 g kokosového oleje opět v kombinaci se S. –Podpora vytrvalostního výkonu – glykogen šetřící potenciál. – Sportovní potraviny MCT doplňky Obsah obrázku hrníček, stůl, interiér, vsedě Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Sportovní tyčinky a tekutá strava –Mají své místo při dlouhotrvajících vytrvalostních výkonech – více než 2 hodiny a extrémních závodech (více než 10 hodin a několikadenní expedice). –Protein šetřící potenciál. –Kombinace makro i mikronutrientů a někdy i dalších látek. –Doplnění energie, důležitých nutrientů a podpora regenerace v podmínkách, kde není možné se normálně stravovat. – – Sportovní potraviny Kombinace makronutrientů Obsah obrázku věc, hrníček, interiér, stůl Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Suplementace dle typu zatížení Silové a rychlostní výkony Obsah obrázku osoba, sport, silnice, stopa Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku osoba, exteriér, obloha, žena Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 4 hod 1-2 g.kg-1 S 0,15-0,25 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti ~1 g.kg-1 S 1 hod 2 hod Fáze časné regenerace ~ 1,5 g.kg-1 S ~1,2 g.kg-1.hod-1 S ~0,8 g.kg-1 S 0,2-0,4 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Snížení glykogenových zásob a pokles krevní glykémie Obsah obrázku voda, sport, vodní sporty, plavání Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, zeď, vsedě, počítač Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, zeď, vsedě, počítač Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, láhev, stůl, vsedě Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdroj: https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/carbohydrate_how_much https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/protein_-_how_much 6-12 g BCAA Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Suplementace dle typu zatížení Vytrvalostní výkony 4 hod 1-2 g.kg-1 S 0,15-0,25 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti ~1 g.kg-1 S 1 hod 2 hod Fáze časné regenerace ~ 1,5 g.kg-1 S ~1,2 g.kg-1.hod-1 S ~0,8 g.kg-1 S 0,2-0,4 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Snížení glykogenových zásob a pokles krevní glykémie Obsah obrázku interiér, zeď, vsedě, počítač Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, zeď, vsedě, počítač Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, láhev, stůl, vsedě Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku sport, raketbal Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku voda, sport, plavání, vodní sporty Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku exteriér, obloha, strom, země Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdroj: https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/carbohydrate_how_much https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/protein_-_how_much 6-12 g BCAA Výživa během vytrvalostního výkonu Délka zatížení Potřeba S Doporučený příjem S Druh S Upřesnění Do 45 min Ne - - Příjem S nezvyšuje výkonnost. 45-75 min Ne/velmi malé množství Do 30 g jednorázově. „Mouth rinse“ Sacharóza, glukóza nebo maltodextrin Oxidační kapacita organismu při příjmu glukózy <1 g.min-1 1-2 hod Malé množství 30-60 g.h-1 Glukóza 2-3 hod Střední množství 50-70 g.h-1 Glukóza, fruktóza a maltodextrin Oxidační kapacita organismu při kombinovaném příjmu S 1,2-1,75 g.min-1 Více než 3 hod Vysoké množství 60-90 g.h-1 Kombinace! Obsah obrázku strom, exteriér, osoba, sport Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku silnice, exteriér, kolo, jezdectví Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti http://www.granini.cz/data/images/fruit_images/best_fruit/02-pickbestfruit-fruits-0002-banana.png 3 ks Zdroj: https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/carbohydrate_how_much Obsah obrázku interiér, láhev, stůl, vsedě Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Iontové nápoje –Slouží výhradně k doplnění zátěží ztracených minerálních látek a tekutin. 1.Hypotonické – do 250 miliosmolů/l 2.Isotonické – 290 ± 15 miliosmolů/l 3.Hypertonické – více než 340 miliosmolů/l –Sportovní nápoje –Kromě navrácení iontové rovnováhy organismu doplňuje jejich užívání energetické substráty ve formě sacharidů. –Rehydratační – maximálně 4-6 % S –Rehydratačně-energetické – maximálně 8-10 % S Sportovní potraviny Iontové a sportovní nápoje Obsah obrázku láhev, jídlo, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti –Ukazatelé hydratace? –Timing: 1. 1. 1. 1. 1. –U výkonů kratších než 1 hod stačí doplňovat tekutiny pouze vodou. 1.Hypotonické – do 250 miliosmolů/l 2.Isotonické – 290 ± 15 miliosmolů/l 3.Hypertonické – více než 340 miliosmolů/l Před a během zátěže. Po zátěži. Čas Množství 4 hod před výkonem 5-7 ml.kg-1 TH (400-500 ml) 15 min před výkonem 5 ml.kg-1 TH (400 ml) Každých 15-20 min během výkonu 125-250 ml + elektrolyty Po výkonu Dle snížení hmotnosti 120-150 % Hydratace Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy Zdroj: https://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/fact_sheets/fluid_-_who_needs_it Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Přímý ergogenní efekt. –Doplňky přímo přispívající optimálnímu výkonu v případě individualizovaných suplementačních protokolů. –Kofein –Šťáva z červené řepy (nitráty) –Bikarbonát sodný a citrát sodný –Beta-alanin –Kreatin Suplementy podporující výkonnost Obsah obrázku tráva, atletika, osoba, sport Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Přímý vliv na vytrvalostní výkon. Nepřímý vliv na vytrvalostní výkon – podpora regeneračních procesů a úseků vysoké až maximální intenzity. Obsah obrázku ořech, ovoce, obloha, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Nejčastěji užívaných psychoaktivních látek na světě. –Alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu (CNS) a srdeční činnost. –Kofein, guaranin, matein, theofylin, theobromin. –Studiemi uváděné optimální množství v jednorázové dávce kofeinu s cílem podpořit výkon je 3 mg/kg TH hodinu před zahájením výkonu. –Vliv kofeinu je prokázán i při nízkých dávkách. Odpadají negativní vlivy suplementace při stimulaci CNS a to zejména v průběhu dlouhodobé vytrvalosti. –Zdravotní benefit kofeinu a konzumace kávy. Byl prokázán pozitivní vliv v prevenci rakoviny prsu, prostaty, kolorektálního karcinomu a některých dalších typů maligních onemocnění. Suplementy podporující vytrvalostní výkonnost Kofein Zdroj: Spriet (2014) - Exercise and Sport Performance with Low Doses of Caffeine Chen (2015) - Consumption of hot beverages and foods and the risk of esophageal cancer a meta-analysis of observational studies Obsah obrázku věc, hygienické potřeby, láhev Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Nitrát NO3- a L-Arginin. –Zvýšená tvorba NO. –NO působí na úrovni hladké svaloviny cév – relaxace – větší průsvit cév – lepší krevní cirkulace, pokles krevního tlaku, lepší zásobení kyslíkem, roste i efektivita práce mitochondrií, homeostáza vápníku, zlepšuje se kontraktilita svalových vláken a obecně se zlepšuje ekonomika pohybu a dlouhodobě dochází ke zvýšené kapilarizaci. –Klesá spotřeba kyslíku (VO2). –Suplementace nitráty umožňuje působit stejným úsilím, se sníženými nároky na kyslík a energii. –Akutní dávkování – 500 ml džusu z červené řepy = 300-700 mg NO3-. Koncentrát 70 ml (400 mg) –Chronické dávkování – Jedna dávka rozdělena do více menších 6 po sobě jdoucích dnů. –Vysoká efektivita u výkonů v rozmezí 6-30 min. –L-Arginin až 5 g před výkonem. – Suplementy podporující krátkodobou výkonnost Dietní nitráty (Šťáva z červené řepy) http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1831590_cervena-repa-zdravi.jpg Dietní nitráty (Šťáva z červené řepy) Obsah obrázku interiér, stůl, vsedě, rostlina Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, stůl, nápoje Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku láhev Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti šZvýšený příjem dietních nitrátů (NO3-) vede k navýšení zásobních nitritů v krvi (NO3-), které je v čase sníženého kyslíkového zásobení možné přeměnit na oxid dusnatý (NO). Ten podporuje vazodilataci a přísun kyslíku tam, kde je potřeba (klesá celková spotřeba kyslíku – VO2). š š š š š šPro vytrvalostní výkony submaximální až maximální intenzity trvající od 5 do 30 min. 100 g 250 mg NO3- Obsah obrázku láhev, obloha, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 70 ml 400 mg NO3- Zdroje: Jones (2014) - Dietary nitrate supplementation and exercise performance. Wylie (2016) - Dose-dependent effects of dietary nitrate on the oxygen cost of moderate-intensity exercise: Acute vs. chronic supplementation. 500 ml 400 mg NO3- 100 g ↑250 mg NO3- Zdroj: https://www.beet-it.cz/ Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Intracelulární X Extracelulární –Úprava acidobazické rovnováhy respektive homeostázy – Vliv na pH krve. –Oddalují akutní anaerobní únavu. –Akutní X Chronické dávkování. –Zlepšení výkonů v řádech několika sekund až milisekund v závislosti na úrovni trénovanosti. –GIT potíže! – Je možné je kompenzovat správným nutričním a suplementačním protokolem. –0,3 g/kg BS a 0,3-0,5 g/kg CS (akutně i chronicky) –6 g/den βA (pouze chronicky) – Suplementy podporující krátkodobou výkonnost Látky navyšující pufrační kapacitu organismu β-alanin, bikarbonát sodný a citrát sodný Zdroj: Pruscino (2008) - Effects of Sodium Bicarbonate, Caffeine and Their Combination on Repeated Swimming Performance McNaughton (2008) - Ergogenic effects of sodium bicarbonate http://www.aktin.cz/obrazky/thumb/4494.jpeg?width=415&height=300&trim=0 Kategorizace a charakteristika vybraných DS jakožto součást sportovní výživy –Navýšení zásob energetických substrátů pro anaerobní metabolismus – kreatinfosfát. –Více druhů: –kreatin monohydrát (čistý kreatin bez jakéhokoliv přídavku) –kre-alkalyn (kreatin monohydrát s přidávanou jedlou sodou) –kreatin ethyl ester (kreatin vyráběný reakcí s ethanolem) –Potřeba chronického dávkování: –7 dní 4x5 g/den –4 týdny 5 g/den – lze ještě rozdělit na více menších –Společně s monosacharidy – glukóza, maltodextrin. –Vazba kreatinfosfátu na vodu – zvětšení objemu svalů. –Je možná i kombinace s bikarbonátem. Suplementy podporující krátkodobou výkonnost Kreatin Zdroj: Barber (2013) - Effects of Combined Creatine and Sodium Bicarbonate Supplementation on Repeated Sprint Performance in Trained Men Shrnutí Obsah obrázku ořech, ovoce, obloha, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, láhev, stůl, vsedě Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku věc, hygienické potřeby, láhev Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku interiér, vsedě Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku exteriér, obloha, strom, země Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku sport, raketbal Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku osoba, sport, silnice, stopa Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 3 mg/kg TH 0,3 g/kg TH 6 g/den 400-800 mg/den 4x5 g/den a 5 g/den Akutně 60 min před Akutně 3 hod před Chronicky po dobu 5 dní Chronicky 6 týdnů před Chronicky 1+4 (5) před Akutně 3 hod před Chronicky po dobu 5 dní Obsah obrázku jídlo, stůl Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti „Doplňky stravy jsou pouze doplňkem, nikoli náhradou.“