Pracovní list č. 1 Energetická bilance a makro živiny 1. Energetický výdej · Bazální metabolismus (BM) – U normální populace tvoří asi 60-75 % celkového energetického výdeje. 60 % BM je věnováno produkci tepla, zbytek je energie potřebná pro udržování základních životních funkcí. Úkol č. 1: Doplňte faktory ovlivňující hodnotu BM. Faktory ovlivňující BM Účinek na BM Úkol č. 2: Doplňte metody zjišťování BM. Metody zjišťování BM Kalorimetrie Prediktivní rovnice Přímá Nepřímá Harris-benedictova Cunninghamova Faustova Úkol č. 3: Vyhledejte vzorec pro jednotlivé prediktivní rovnice a vypočítejte svůj BM. Výpočet BM Rovnice Výpočet Výsledek Obecná (nejčastěji používaná) M: Ž: Pro sportovce Zjednodušená M: Ž: · Fyzická aktivita – energie potřebná pro aktivity spontánní a plánované. Výdej je ovlivněn mnoha faktory …………………………………………………………………………………………………………………… Lehká tělesná práce představuje podíl 30-40 % z TEE. U těžce fyzicky pracujících, výkonnostních či profesionálních sportovců může tento podíl tvořit i nad poloviční většinu TEE. Úkol č. 5: Jmenujte některé další metody zjišťování EV a výpočtu TEE. Metody zjišťování EV Úkol č. 4: Vypočítejte energetický výdej v závislosti na intenzitě činností v průběhu 24 hod pomocí koeficientů uvedených v tabulce č. 1. Výpočet TEE Intenzita Výpočet Výsledek Velmi lehká intenzita Střední intenzita Těžká intenzita Mimořádná intenzita Tabulka č. 1: Tabulka náročnosti jednotlivých aktivit pro výpočet EV. Intenzita činnosti Typ aktivity Koeficient aktivity Velmi lehká Sezení a stání, řízení, laboratorní práce, studium, sekretářská práce, řízení, šití, psaní, žehlení, vaření, hraní karet, hraní na hudební nástroj, malování. M – 1,3 Ž – 1,3 Lehká Chůze (4-5 km/h), práce v garáži, truhlářská, elektrikářská práce, práce v restauraci, domácí práce, péče o dítě, golf, plachtění, stolní tenis. M – 1,6 Ž – 1,5 Střední Chůze (5-6,5 km/h), práce na zahrádce, nošení zátěže, cyklistika, lyžování, tenis, tanec. M – 1,7 Ž – 1,6 Těžká Chůze do kopce, těžká manuální práce, basketbal, horolezectví, fotbal. M – 2,1 Ž – 1,9 Mimořádná Výkonnostní a profesionální sport, náročný vícefázový trénink, sportovní kemp (soustředění). M – 2,4 Ž – 2,2 · Termický vliv stravy – energie potřebná pro trávení, odbourávání, přestavbu a ukládání přijatých živin. Liší se pro jednotlivé nutrienty (bílkoviny 18-25 %, sacharidy 4-7 % a tuky 2-4 %). Při konzumaci smíšené stravy se pohybuje 10 % energie bazálního metabolismu. Z obrázku č. 1 (na další straně) je čitelné, že energetická potřeba pro zpracování stravy bohaté na bílkoviny, je zvýšená – roste VO[2]. http://www.fsps.muni.cz/emuni/data/reader/book-12/images/pics/graf01.png Obrázek č. 1: Rozdíl ve změnách E potřeby při zpracování různé stravy. 2. Energetický příjem · Je tvořen konzumací potravin a příjmem jednotlivých …………………. živin. Úkol č. 6: Základní dělení živin. Živiny – Nutrienty M E hodnota M V S V DP: - - - - - M Klíčové elektrolyty pro ……………………: - - 1. - 2. B 3. - - 4. - 5. T Doporučení pro období po PA: - - -