Obsah obrázku země, paluba, řezání, jídlo Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti MAKRONUTRIENTY „Zdroj E. „Materiál pro obnovu buněk. „ „ „Nejdůležitější a nejpohotovější zdroj E. „Udržování krevní glykémie. „Jsou nejrychleji využitelné jakožto E substrát. „Potraviny na ně bohaté jsou často zdrojem esenciálních vitaminů. „Nestravitelné sacharidy působí příznivě na činnost střev. „Dělení sacharidů – Úkol č. 1 a 2: 1.Monosacharidy – 1*6C 2.Oligosacharidy – 2-10*6C - Disacharidy – 2*6C 3.Polysacharidy - >10*6C SACHARIDY – „CUKRY“ MonoS DiS PolyS MonoS Glukóza, Fruktóza, Galaktóza DiS Sacharóza, Laktóza, Maltóza PolyS Škrob, Vláknina, Glykogen Obsah obrázku dort, stůl, jídlo, sladký Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti TriS – Rafinóza Rozpustná a nerozpustná GLYKÉMIE „Úkol č. 2 - Hladina krevní glukózy. „3,3-5,5 mmol/l krve „Glykemický index potravin (GI) 0-100 - Úkol č. 3 „Určuje, jak působí daná potravina na zvýšení hladiny glykémie. „Tabulka „Glykemická nálož potravin (GN) – Úkol č. 4 „Vyjadřuje skutečnou reakci glykémie na požití dané potraviny. „GN = GI*g Sacharidů/100 „ „ Potravina GI g S GN Bageta 85 60,3 Pečené brambory 95 13 Vodní meloun 75 6 Potravina GI g S GN Bageta 85 60,3 51,3 Pečené brambory 95 13 12,35 Vodní meloun 75 6 4,5 Potraviny GN Zástupci na 100 g potraviny S vysokou GN > 20 pečivo, oplatky, sušenky, tyčinky, buchty suché müsli, čokoláda Se střední GN 10 až 20 sladké ovoce, pečené brambory, nákypy obilné kaše-hotové S nízkou GN < 10 zelenina, houby, luštěniny, ovoce, mléčné výrobky http://test.rok1.cz.xen4-morgan-sabre.profiwh.com/obrazek/4b44de640638e/glyk.hemog-4bf50a4a1b581_30 0x200.jpg VÝŽIVA PŘED VÝKONEM Čas před výkonem Množství S Upřesnění 3 dny 8-10 g.kg-1.den-1 Cílem je optimalizace glykogenových rezerv. S se středím až vysokým GI. 36-48 hod 10-12 g.kg-1.den-1 Alternativa třídenní přípravy. S s vysokým GI. 2-4 hod 200-300 g S se středním až vysokým GI. Kombinace S s B umožňuje lepší vstřebatelnost a zároveň podporuje proteosyntézu. 1-4 hod 1-4 g.kg-1 (1-2 g.kg-1 S + 0,15-0,25 g.kg-1 B) 30-90 min ~1 g.kg-1 Individuální reakce GIT. Příjem B spíše u disciplín silového charakteru. 60 min Individuální Čas před výkonem S Povaha stravy 4 hod 4 g.kg-1 Pevná – pečivo, těstoviny, rýže,… 3 hod 3 g.kg-1 2 hod 2 g.kg-1 1 hod 1 g.kg-1 Tekutá – sportovní nápoj, gel Dužnaté ovoce – banán, mango,… Individuální u každého sportovce – předstartovní stavy. Není vhodné hladovět – spotřeba zásob glykogenu. Timing dle typu zatížení Silové a rychlostní výkony Obsah obrázku osoba, sport, silnice, stopa Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku osoba, exteriér, obloha, žena Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 4 hod 1-2 g.kg-1 S 0,15-0,25 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti ~1 g.kg-1 S Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 1 hod 2 hod Fáze časné regenerace ~ 1,5 g.kg-1 S ~1,2 g.kg-1.hod-1 S Vyčerpání glykogenu a pokles krevní glykémie ~0,8 g.kg-1 S 0,2-0,4 g.kg-1 B Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Snížení glykogenových zásob a pokles krevní glykémie Obsah obrázku voda, sport, vodní sporty, plavání Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Timing dle typu zatížení Vytrvalostní výkony Obsah obrázku sport, raketbal Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 4 hod 3-4 g.kg-1 S 0,15-0,25 g.kg-1 B Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti ~1 g.kg-1 S Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti 1 hod 2 hod Fáze časné regenerace ~ 1,5 g.kg-1 S ~1,2 g.kg-1.hod-1 S Vyčerpání glykogenu a pokles krevní glykémie ~0,8 g.kg-1 S 0,2-0,4 g.kg-1 B Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku hrníček, oranžová, stůl, nápoje Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, banán, interiér, jablko Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, bílá Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Snížení glykogenových zásob a pokles krevní glykémie Obsah obrázku voda, sport, plavání, vodní sporty Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku exteriér, obloha, strom, země Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti