Proteiny - Bílkoviny šMateriál pro výstavbu a údržbu tkání. šTvorba trávících šťáv, hormonů, enzymů, krevních elementů a obranných látek. šSkládají se z aminokyselin a z hlediska potřeby pro lidské tělo se dělí na aminokyseliny – Úkol č. 5: 1.Esenciální – leucin, isoleucin, valin, methionin, fenylalanin, lysin, threonin, tryptofan 2.Semiesenciální – histidin, arginin 3.Neesenciální – glycin, glutamin, cystein, alanin,… šDělení proteinů – Úkol č. 6: 1.Plnohodnotné – živočišné 2.Neplnohodnotné - rostlinné 3. šNemají zásobní formu – aminokyselinový pool a poté oxidace. Množství bílkovin šBílkoviny by měly tvořit 12-15 % z celkového E příjmu. šDoporučené množství bílkovin je minimálně 0,8 g/kg TH a maximálně 1,5 g/kg (u sportovců až 2 g/kg TH). šPotřeba bílkovin roste u: šVytrvalostních sportovců a osob s velkou fyzickou zátěží šOsob, které mají snížený příjem E šSportovců v období růstu šOsob, které se cvičením začínají šSilových sportovců Limitní aminokyselina šEsenciální aminokyselina, která je v bílkovině zastoupena nejméně, výrazně se vzdaluje referenční hodnotě a tím snižuje využitelnost zbývajících sedmi esenciálních AMK – Úkol č. 7. Limitní aminokyselina šLimitní aminokyselina – Esenciální AMK!!! š š š š š š š šDusíková bilance šPozitivní - Anabolismus šNegativní - Katabolismus Zdroj proteinů Limitní aminokyselina Pšenice lysin Rýže lysin Kukuřice lysin a tryptofan Luštěniny methionin (nebo cystein) Hovězí maso fenylalanin (nebo tyrosin) Kravské mléko nebo syrovátka methionin (nebo cystein) http://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1411049500_1.jpg Příjem N stravou/Výdej N močí Obsah bílkovin v potravinách šSkripta. Úloha bílkovin ve sportu šChránit kvalitu stávající svalové hmoty. šDoplnit přímo využitelné zdroje E. šUrychlit obnovu svalové hmoty. šZajistit udržení ostatních životních funkcí. šUmožnit plné využití získaných silových schopností. Obsah obrázku hygienické potřeby, jídlo Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti šProteinové přípravky šStimulace proteosyntézy (tvorba bílkovin): š2-3 g leucinu š8-10 g EAK š20-25 g živočišné B (až 40 g rostlinné B) šSyrovátková bílkovina šVedlejší produkt zpracování sýrů. šSyrovátkový koncentrát (80 g B/100 g) šSyrovátkový izolát – zbavený většiny laktózy a tuků (90 g B/100 g) šSyrovátkový hydrolyzát – čistá syrovátková bílkovina, enzymaticky předštěpená – nejlepší vstřebatelnost. šIdeální v časné regeneraci (plně vstřebatelná do 2 hodin od požití). šKaseinová bílkovina šMicelární kasein šHydrolyzovaný kasein šPomalejší vstřebatelnost (vhodný jako podpora regenerace v delším časovém odstupu od výkonu). š Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK šProteinové přípravky šVaječná bílkovina šAlbumin šVysoká využitelnost, ale pomalejší vstřebatelnost. šHovězí bílkovina šNení vhodná ve fázi časné regenerace. šVysoká využitelnost, ale velice náročná na vstřebatelnost. šIdeální formou klasického jídla 1 hod a více po výkonu. šRostlinné bílkoviny šNejlepší variantou je sójový protein – ani v dávce 40 g se neprokázala taková využitelnost a vstřebatelnost jako u syrovátky. š šVýzkumy poukazují na vhodnost kombinovat bílkoviny v podpoře proteosyntézy. šButteiger, D., Cope, M., Liu, P., Mukherjea, R., Volpi, E., Rasmussen, B., & Krul, E. (2013). A soy, whey and caseinate blend extends postprandial 56 skeletal muscle protein synthesis in rats1,2. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). šReidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2013). Protein blend ingestion following resistance exercise promotes human muscle protein synthesis. The Journal of Nutrition. šReidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2014). Soy-dairy protein blend and whey protein ingestion after resistance exercise increases amino acid transport and transporter expression in human skeletal muscle. Journal of Applied Physiology. Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK šGainery šB:S – 10-30 g:90-70 g šPotréningový doplněk stravy vhodný v časné fázi regenerace. šSpolečné doplnění S a B podporuje proteosyntézu a obnovu glykogenu. Zlepšuje se vstřebatelnost. š š Sportovní potraviny Kombinace B a S http://potraviny.nasclovek.cz/pict/substance/s1065_obr1.png https://www.globus.cz/common/images/products/pictures/2014-16-09-06-29-46-711-487-24-2014-12-09-10- 09-02-711-487-24-285014-Tunak-cerstvy.png 200 g 100 g šBCAA šIdeálně 6-12 g po výkonu šJedna dávka v komerčních výrobcích odpovídá 3-5 g BCAA. šDoplněk v pravém slova smyslu. šMá své místo při dlouhotrvajících vytrvalostních výkonech – více než 2 hodiny. šProtein šetřící potenciál. šPodpora regeneračních procesů. š Sportovní potraviny Bílkovinové doplňky a EAK