Lipidy - Tuky Bohatý zdroj E. Stavební složka buněčných membrán. Usnadňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Snižují objem stravy bohaté na E. Zvyšují chutnost potravy. Tvoří ochranný obal orgánů. Dělení lipidů – Úkol č. 9: 1.Živočišného původu 2.Rostlinného původu http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/58/5153.png Úkol č. 9: http://fresh.iprima.cz/sites/default/files/image_crops/image_620x349/e/462455_jezte-orechy-1_image_ 620x349.jpg http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie-ovoce-exoticke/avokado.jpg Dělení mastných kyselin Podle počtu dvojných vazeb - Úkol č. 10 1.Nasycené mastné kyseliny 2.Mononenasycené mastné kyseliny 3.Polynenasycené mastné kyseliny http://www.eufic.org/upl/1/cs/img/fatty_acids_cs.JPG http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Omega%20fatty%20acids%20SK%281%29.jpg Zdroje MK Nejčastější zastoupení MK v potravinách dle nasycenosti. MK Zdroje Nasycené Máslo, sádlo, lůj, kokosový a palmový olej. Mononenasycené Řepkový a olivový olej, ořechy a avokádo. Polynenasycené Rybí tuk, ořechy, semena, slunečnicový a sójový olej. Obsah obrázku jídlo, ořech, ovoce, banán Popis byl vytvořen automaticky 1.MK s krátkým řetězcem (SCT) <6 uhlíků v řetězci 2.MK se středně dlouhým řetězcem (MCT) 6-12 uhlíků v řetězci 3.MK s dlouhým řetězcem (LCT) 13-20 uhlíků v řetězci 4.MK s velmi dlouhým řetězcem (VLCT) >20 uhlíků v řetězci Dělení mastných kyselin Podle počtu dvojných vazeb - Úkol č. 10 Rozdíl v metabolismu na úrovni trávícího traktu! Lipidový metabolismus a PA - Úkol č. 11 Energetická denzita potravin „Hustota E ve 100 g potraviny“ Zásadní vliv na množství přijaté potravy a následný energetický příjem. Nízká denzita – Velký objem Delší trávení a tedy postupné uvolňování energie do krve Stálejší hladina glykémie a volných mastných kyselin = Delší pocit nasycení. Vysoká denzita – Malý objem Vysoká koncentrace E Potravina Přijatá E Objem Čokoláda 2200 kJ/523 kcal 100 g Celozrnné pečivo s máslem, šunkou a salátem 2200 kJ/523 kcal 440 g Význam výživy ve sportu - Skladba makro a mikro nutrientů - Energetická denzita + Glykemický index a nálož Velký význam v tzv. „nutričním timingu - načasování“. Výživa před, během a po výkonu. Nutriční strategie 1.Low carb – High fat 2.Train low – Compete high 3. §1.4. kontrola domácích úkolů a pracovních listů §Domácí úkol do 31.3. – odevzdávárna: Rešerše a kritické zhodnocení vybraného článku (vybrat jeden z článků uložených ve studijních materiálech – 5. seminář) - max 1 A4 - Rešerše - o čem článek pojednává a jaká jsou doporučení do sportu - Kritické zhodnocení - vlastní názor na využití strategie – pro sebe, pro jaký sport, pozitiva, negativa atp. 1.