Lipidy oestery vyšších mastných kyselin a glycerolu onapomáhají využití vitaminů rozpustných v tucích ovyvolávají pocit sytosti po požití osnižují objem stravy bohaté na energii ozvyšují chuť potravy ozjevné x skryté ocis x trans Dělení: 1.Živočišné tuky – v přirozeném stavu tuhé 2.Rostlinné tuky – v přirozeném stavu tekuté Lipidy – hlavní fce v organismu oZdroj a rezerva energie - nejkoncentrovanější zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly) - energetické zásoby v lidském těle – 50 000 kcal (v adipocytech jako zásobní tuk) oStrukturní funkce - stavební složka buněčných membrán - přenos podnětů - polární lipidy (nerv. tkáň až 40% lipidů) - součástí některých hormonů oOchranné funkce - izolace - zabraňuje ztrátám tepla - ochrana orgánů před mechanickým poškozením Mastné kyseliny – dělení MK Zdroje Nasycené Máslo, sádlo, lůj, kokosový a palmový olej. Mononenasycené Řepkový a olivový olej, ořechy a avokádo. Polynenasycené n-3 Rybí tuk, ořechy n-6 Rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, semena, ořechy http://www.eufic.org/upl/1/cs/img/fatty_acids_cs.JPG n-3 a n-6 MK o poměr n-6 : n-3 = 5:1 o ryby – zdroj EPA a DHA (n-3) -1 - 2xtýdně 200 - 300g ryb -nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Omega%20fatty%20acids%20SK%281%29.jpg Mastné kyseliny - dělení dle délky uhlíkatého řetězce: 1.SCT - krátký řetězec - do C6 (kyselina máselná) 2.MCT – střední řetězec – C6-C12 (kys. laurová, kapronová....) 3.LCT - dlouhý řetězec – nad C12 (kys. palmitová, stearová...) Shrnutí • MUFA • nasycené/nenasycené • SFA • cis/trans • n-3 / n-6 • PUFA • monoenové • polyenové • esenciální MK •EPA, DHA • Obsah obrázku jídlo, stůl, fotka, talíř Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku stůl, interiér, jídlo, vsedě Popis byl vytvořen automaticky