Základy sportovní výživy Jaro 2020 Mgr. Tomáš Hlinský Katedra podpory zdraví hlinsky.tomas@mail.muni.cz Konzultační hodiny: Pondělí 9:00-12:00 Pátek po domluvě. Místnost č. 228 Výukové metody –Výuka bude probíhat formou otevřených seminářů, diskuzí, workshopů. –Práce ve skupinách, vzájemná analýza kazuistik, aplikace poznatků do specifických sportovních odvětví. –Praktická aplikace teoretických znalostí o makro, mikroživinách a pitném režimu do praxe v podpoře regenerace a tréninkové adaptace. –Cíle: –Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kdy znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizaci regenerace a tréninkové adaptace. Metody hodnocení –Průběh: –Účast na seminářích – 50-60 min. –Plnění průběžných úkolů. –2 kontrolní testy. –Výstup: –Výstupem předmětu je zápočtový test. Osnova 1.Úvod do problematiky výživy 2.Antropometrické vyšetření a metody zjišťování nutričního stavu 3.Makroživiny – sacharidy, bílkoviny a tuky 4.Mikroživiny – vitaminy a minerální látky 5.Tekutiny a pitný režim 6.Racionální přístup k výživě, úprava potravin a orientace na trhu potravin TEST (26. 3.) 7.Aplikovaná sportovní výživa – před, během a po zatížení 8.Aplikovaná sportovní výživa – vytrvalostní silově-rychlostní zatížení 9.Doplňky stravy TEST (16. 4.) 10.Výživa specifických skupin populace a prostředí Základní pojmy o výživě –Nutrienty = živiny –E bilance –Bazální metabolismus –WHR –BMI –24 hodinový recall –Nutriční software –Výživová doporučení –Sportovní výživa –Doplňky stravy – Základní pojmy o výživě Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví z roku 2005 Základní pojmy o výživě Výživová pyramida Fóra zdravé výživy z roku 2013 Základní pojmy o výživě Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdravý talíř – česká varianta amerického MyPlate z r. 2011 Úkol na příště –Vytvořte pracovní dvojici, ve které budete spolupracovat po zbytek semestru. – –Přineste si vytištěný pracovní list (viz IS – studijní materiály).