Obsah obrázku země, paluba, řezání, jídlo Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Mikroživiny Rychlé opakování – Jaký je význam mikroživin ve stravě člověka? uVitaminy a minerální látky si lidský organismus většinou nedokáže vytvořit sám. Až na výjimky jsou tedy mikroživiny esenciální. Níže je souhrn fyziologických funkcí, které by se neobešly bez přítomnosti vitaminů či minerálních látek: 1.Metabolismus živin 2.Antioxidační funkce 3.Katalýza chemických reakcí 4.Strukturální funkce – kosti a zuby či hormony 5.Nervosvalová dráždivost 6.Homeostatické mechanismy jako osmolalita či pH 1. Vitaminy - úvod Základní dělení vitaminů > Obsah obrázku jídlo, talíř, stůl, interiér Popis byl vytvořen automaticky Mikroživiny ve stravě člověka uVitaminy a minerální látky jsou obecně spojovány s ovocem a zeleninou. Mezi další dobré zdroje patří zároveň obilniny a celozrnné produkty, ořechy, semínka, luštěniny, droždí a některé živočišné zdroje jako například vnitřnosti, mořské ryby a plody či mléčné produkty a vejce, ale také maso. uPro adekvátní příjem mikroživin obecně je tedy potřeba pestré a komplexní stravování. Obsah obrázku míč, místnost, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku budova, okno Popis byl vytvořen automaticky Mikroživiny ve stravě člověka Obsah obrázku míč, místnost, stůl Popis byl vytvořen automaticky uS adekvátním příjmem mikroživin souvisí pojem doporučená denní dávka (DDD). uDodržování DDD zajišťuje adekvátní příjem mikroživin s cílem vyhnout se jak sníženému tak naopak příliš vysokému příjmu těchto živin. uJeště je možně se setkat s pojmem UL (z angl. „upper level“), který udává horní hranici přijmu, které ještě nezpůsobuje zdravotní komplikace. Vitaminy ve stravě člověka Obsah obrázku míč, místnost, stůl Popis byl vytvořen automaticky uSpecifikem vitaminů jsou projevy nedostatku či naopak jejich nadbytku ve stravě. Vzhledem k poměrně pestré škále působení na fyziologii člověka se setkáváme s různými patologickými projevy ve vztahu k jednotlivým vitaminům. uProjevy nedostatku označujeme jako: uHypovitaminóza (krátkodobý či částečně nedostatečný příjem vitaminu) uAvitaminóza (absolutní nedostatek vitaminu ve stravě – hladomor, malnutrice) uProjevy nadbytku označujeme jako: uHypervitaminóza (u některých vitaminů může vést až k otravě organismu – zejména vit. rozpustné v tucích) u Vitaminy obecně, jejich fyziologický význam a zdroje uPřehledné informace o jednotlivých zástupcích najdete v přiložených PDF materiálech. uZaměřte se zejména na informace týkající se jejich fyziologického významu v organismu, jejich zdroje v potravě a projevy nedostatku. u uPDF k vitaminům u uDále v prezentaci jsou vitaminy přiblíženy formou videa. Přehledné informace o vitaminech ABCD Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=FmafhSMv0e0 Přehledné informace o vitaminu E Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=iRBNGg19dl0 Minerální látky - úvod Vlna Základní dělení minerálních látek > Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Minerální látky obecně, jejich fyziologický význam a zdroje uPřehledné informace o jednotlivých zástupcích najdete v přiložených PDF materiálech. uZaměřte se zejména na informace týkající se jejich fyziologického významu v organismu, jejich zdroje v potravě a projevy nedostatku. u uPDF k minerálním látkám u uDále v prezentaci jsou minerální látky přiblíženy formou videa. Přehledné informace o minerálních látkách Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=i3GfrZR2DUE Blíže o vápníku Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=9f_-AxN5JPc Sodík, draslík a chlór – tzv. elektrolyty, jaká je jejich funkce v organismu? Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=LWrYdNzx93Y Elektrolyty v kontextu osmolality a objemu tekutin těla. Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=xhLHtuZ3VOI I Na, K a Cl Ca a P Vitamin D Na, K, Mg a Ca Zn Vitaminy C, E a D Vitamin C Fe, I a Cr Vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a B7 Se a Zn Vitaminy C, E a A Shrnutí Vitaminy B9, B12 a C Fe a Cu Krvetvorba Antioxidační funkce E metabolismus a metabolismus živin Syntéza kolagenu Podpora imunitního systému a hojení Přenos nervových impulsů a nervosvalová dráždivost Kvalita kostí a zubů Stabilní objem tekutin a acidobazická rovnováha Růst a vývoj plodu Potřeba mikronutrientů u sportovce u Nesportovec Sportovec Výkonnostní a profesionální sportovec Potřeba vitaminů a minerálních látek je u sportovců zvýšená. Správným stravováním je ale možné tyto nároky pokrýt. Image result for food png Image result for food png Image result for food png Dobrovolný úkol k týdnu (23.-29. 3.) uVytvořte jídelníček, který vám zajistí adekvátní přísun vybraných mikroživin. uPracujte s následujícím snímkem č. 21. Je zde nastíněn příkladový zápis jednoho jídla, které změňte za své a doplňte zbytek dne tak, abyste splnili DDD. uZapište potravinu, množství a obsah mikroživin. Snažte se jídelníček postavit tak, aby byl „reálný“. uSamostatný snímek (slide) uložte ve formátu PDF. u uÚkol můžete dobrovolně vložit do FB skupiny a společně jej můžeme zkonzultovat. Dohledej, kolik a jaké potraviny bys musel sníst, abys splnil DDD pro vybrané mikroživiny. Snaž se kombinovat tak, aby vznikl „proveditelný“ jídelníček na jeden den. uVitamin C uŽelezo Potravina 1. Kuřecí steak 2. Pečené červené brambory Množství 1. 200 g 2. 200 g Obsah vit. C 1. 0 mg 2. 25,2 mg Obsah Fe 1. 2 mg 2. 1,4 mg Informace o obsahu čerpejte například zde: https://nutritiondata.self.com/