uVypracujte pracovní list č. 3 a vložte do odevzdávárny. Jedná se o dvě jednoduchá cvičení zaměřená na míru dehydratace, doporučení pro rehydrataci a míru pocení. uNení potřeba pracovní list tisknout, vyplňovat a následně skenovat. Vkládejte klidně vyplněno v elektronické formě. uÚkol by neměl zabrat více než 10-15 min. u uVložte prosím do odevzdávárny do 7. 4. do půlnoci. Úkol z minulé prezentace Nezapomněl/a jsi? > Obsah obrázku osoba, stůl, jídlo, interiér Popis byl vytvořen automaticky Racionální přístup k výživě, úprava potravin a orientace na trhu potravin Racionální přístup k výživě Celostní-Holistický přístup Obsah obrázku zařízení Popis byl vytvořen automaticky Zdroj: https://porozumetbolesti.cz/wp-content/uploads/2019/02/BPSS.png •Všechny složky lidského zdraví jsou vzájemně propojené. •Změnou jedné z nich ovlivníme ostatní. •V terapii je proto potřeba tzv. holistický přístup ke klientovi. Úskalí výživy – vysoká individualita Obsah obrázku oblečení Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Somatika Psychika Genetika Rodina Věk Kvalita Kvantita - energetická bilance Glykemický index Energetická denzita Povaha potravin Nutriční stav Trávící systém Zdravotní stav Výkonnost a efektivita -subjektivní a objektivní -pracovní i sportovní „Každý člověk je silně individuální a na výživu může reagovat odlišně.“ Informace, média a internet Finance Čas Možnost úpravy faktorů Špatná Dobrá A mnoho dalších… Stravovací doporučení Mnoho rozdílných přístupů Paleo dieta Dukanova dieta Low-carb Keto dieta Cambridge dieta RAW dieta Vegetariánství Veganství Semivegetariánství Pulovegetariánství Pescovegetariánství Laktoovovegetariánství Frutariánství Vitariánství Makrobiotika Whole 30 Zone dieta Výživa podle tradiční čínské medicíny Výživa podle krevních skupin Bezlepková dieta Přerušované hladovění Výživa podle pH Ajurvéda To mi poradil kamarád To jsem četl na netu Obsah obrázku osoba, muž, oblek, vázanka Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Pozor na zdroj informací! „Dvakrát měř, jednou řež…“ Obsah obrázku exteriér, obloha, muž, letecká doprava Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Význam výživy v lidském zdraví a výkonnosti Stravovací doporučení Výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví z roku 2005 Jediné oficiální doporučení v ČR uPestrost uPravidelnost uPřiměřenost uPřirozenost u Zdroj: https://www.fzv.cz/pyramida-fzv/ Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Obsah obrázku místnost Popis byl vytvořen automaticky Stravovací doporučení Pyramida FZV uPestrost uPravidelnost uPřiměřenost uPřirozenost u Zdroj: https://www.fzv.cz/pyramida-fzv/ Stravovací doporučení - Zdravý talíř Margit Slimákové uPestrost uPravidelnost uPřiměřenost uPřirozenost u Zdroj: https://www.margit.cz/ Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Stravovací doporučení uVždy je potřeba brát v potaz fyzické vytížení člověka. uVýživová pyramida postavená zejména na sacharidových potravinách může být skvělým doporučením pro vytrvalostně aktivní populaci a obecně aktivní lidi. uPro méně aktivní populaci či inaktivní populaci jsou vhodnější aktualizované stravovací doporučení postavené zejména na zelenině a ovoci. u > Obsah obrázku silnice, exteriér, tráva, jezdectví Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, ovoce Popis byl vytvořen automaticky „Talíř ze zámoří“ Vědecká opora doporučení dle MyPlate uZdravý talíř, respektive MyPlate umožňují zajistit všechny benefity výživy (hmotnost, podporu výkonnosti a svalového růstu či zdraví) i v rámci dodržování rozdílných stravovacích přístupů (1, 2). uPoukazuje na správné nastavení poměru jednotlivých potravin. uMnožství jednotlivých potravin už je možné individualizovat pro potřeby energetického příjmu a nastavené energetické bilance. uKaždý sportovec tak může individuálně volit potraviny dle svého stravovacího režimu, tréninkové fáze a „nutričního timingu“ (glykemický index). u (1)Levine, E., Abbatangelo-Gray, J., Mobley, A. R., McLaughlin, G. R., & Herzog, J. (2012). Evaluating MyPlate: An Expanded Framework Using Traditional and Nontraditional Metrics for Assessing Health Communication Campaigns. Journal of Nutrition Education and Behavior, 44(4), S2–S12. (2)Uruakpa, F. O., Moeckly, B. G., Fulford, L. D., Hollister, M. N., & Kim, S. (2013). Awareness and use of MyPlate Guidelines in Making Food Choices. Procedia Food Science, 2, 180–186. „Talíř ze zámoří“ Americké ministerstvo zemědělství – MyPlate (od r. 2011) Zdroj: https://www.choosemyplate.gov/ Obsah obrázku snímek obrazovky Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdraví – Mikrobiota Vliv na zdraví, hmotnost a výkonnost šBilióny mikrobů sídlících v trávící trubici (zejména ve střevě) zahrnující bakterie, viry a kvasinky přímo ovlivňujících lidské zdraví (1): šSprávně fungující mikrobiota pozitivně ovlivňuje efektivitu metabolismu a imunitního systému (2). šNesprávně fungující mikrobiota může vést až k poškození zdraví (2): šZvýšená zánětlivá reakce, riziko infektu, vznik gastrointestinálních onemocnění a možná se jedná o jeden z faktorů jež vedou ke vzniku diabetes mellitus a obezity. šOptimalizace mirkobioty je spojována s lepším zdravotním stavem sportovce, prevencí zranění, což může nepřímo vést k lepším sportovním výkonům (3). šVelký vliv genetiky a vývoje jedince na mikrobiotu: š„Obese microbiota X Lean microbiota“ (4) šPřirozený porod X Císařský porod (5) š š (1) Cronin, O., O’Sullivan, O., Barton, W., Cotter, P. D., Molloy, M. G., & Shanahan, F. (2017). Gut microbiota: implications for sports and exercise medicine. Br J Sports Med, bjsports-2016-097225. (2) Flint, H. J., Scott, K. P., Louis, P., & Duncan, S. H. (2012). The role of the gut microbiota in nutrition and health. Nature Reviews. Gastroenterology & Hepatology, 9(10), 577–589. (3) Rankin, A., O’Donavon, C., Madigan, S. M., O’Sullivan, O., & Cotter, P. D. (2017). ‘Microbes in sport’ –The potential role of the gut microbiota in athlete health and performance. Br J Sports Med, bjsports-2016-097227. (4) Turnbaugh, P. J., Ley, R. E., Mahowald, M. A., Magrini, V., Mardis, E. R., & Gordon, J. I. (2006). An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature, 444(7122), 1027. (5) Jakobsson, H. E., Abrahamsson, T. R., Jenmalm, M. C., Harris, K., Quince, C., Jernberg, C., … Andersson, A. F. (2014). Decreased gut microbiota diversity, delayed Bacteroidetes colonisation and reduced Th1 responses in infants delivered by Caesarean section. Gut, 63(4), 559–566. 1. Zdraví – Mikrobiota Vliv na zdraví, hmotnost a výkonnost šOsa trávící trakt-mozek (z angl. Gut-brain axis) šPropojení našeho trávícího traktu a centrální nervové soustavy (1). šV případě špatné funkce mikrobioty může dojít až k narušení mentálního zdraví. šDeprese, Alzheimerova choroba (2 a 3), pravděpodobně Parkinsonova choroba (4) a nejspíš celá řada dalších onemocnění. š (1) Liang, S., Wu, X., & Jin, F. (2018). Gut-Brain Psychology: Rethinking Psychology From the Microbiota–Gut–Brain Axis. Frontiers in Integrative Neuroscience, 12. (2) Kowalski, K., & Mulak, A. (2019). Brain-Gut-Microbiota Axis in Alzheimer’s Disease. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 25(1), 48–60. (3) Jiang, C., Li, G., Huang, P., Liu, Z., & Zhao, B. (2017). The Gut Microbiota and Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease: JAD, 58(1), 1–15. (4) Bedarf, J. R., Hildebrand, F., Goeser, F., Bork, P., & Wüllner, U. (2019). [The gut microbiome in Parkinson’s disease]. Der Nervenarzt, 90(2), 160–166. Zdraví – Mikrobiota Vliv na zdraví, hmotnost a výkonnost uKvalitu mikrobioty přímo ovlivňuje strava (1, 2): uVláknina uNestravitelné polysacharidy uStravitelné polysacharidy uŠkrob uGalaktooligosacharidy uPrebiotické a probiotické kultury (DS?) u (1) Flint, H. J., Scott, K. P., Louis, P., & Duncan, S. H. (2012). The role of the gut microbiota in nutrition and health. Nature Reviews. Gastroenterology & Hepatology, 9(10), 577–589. (2) Lollo, P. C. B., de Moura, C. S., Morato, P. N., Cruz, A. G., Castro, W. de F., Betim, C. B., … Amaya-Farfan, J. (2013). Probiotic yogurt offers higher immune-protection than probiotic whey beverage. Food Research International, 54(1), 118–124. Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, obloha, stůl Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, stůl, interiér, talíř Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Energetická bilance uEnergie - kcal/kJ u u u uEnergetický příjem = Energetický výdej uVýživová kontrola – kalorické tabulky uPohybová kontrola – záznam tepové frekvence uPozitivní energetická bilance uNegativní energetická bilance u 1 kcal 4,2 kJ 1kJ 0,24 kcal C:\Users\Tommy\Disk Google\Work\Plavčický kurz\Cutler.JPG C:\Users\Tommy\Disk Google\Work\Plavčický kurz\Phelps.JPG Celková denní spotřeba: 10 000 kcal Celková denní spotřeba: 10 000 kcal http://cdn-flex0.heartyhosting.com/sites/flexonline.com/files/styles/node_image/public/FL01184_2015 -1.jpg?itok=r7LxSKdq http://media.vlasta.cz/photos/2014/07/09/21914-phelps.jpg Stanovení nutričních cílů Snižování X Zvyšování X Udržení hmotnosti Michael Phelps Vývoj ve stravování a tréninkové metodice Zdroj: http://swimindia.in/olympic-legend-michael-phelps-a-peek-into-his-holistic-training Před OH v Londýně 2012 Zdroj: http://www.businessinsider.com/michael-phelps-diet-for-the-rio-olympics-2016-8 Před OH v Riu 2016 Kvantita Kvalita •GI potravin – Rychlost nárůstu koncentrace plazmatické glukózy. •Čím rychlejší nárůst, tím vyšší GI – Čím koncentrovanější zdroj jednoduchých sahcaridů, tím vyšší GI. •Přímo úměrně klesá s komplexností jednotlivých sacharidů a při kombinaci s jinými makronutrienty: • • • • •Bezprostředně před PA •Potraviny se středním GI 56-69 a s vysokým GI>70 •S odstupem od PA •Potraviny s nízkým GI<55 a středním GI 56-69 Glukóza Datle 100 Meloun Fanta 70 Vařené brambory Banán 50 Paprika Rajče 10 Celozrnný chléb Špagety al dente 45 „Nutriční timing“ Pivo Hranolky 110 Mléko Luštěniny 25 Glykemický index (GI) „Nutriční timing = Načasování příjmu živin ve vztahu k PA“ Bageta 95 Pufované pečivo 82 Pečené brambory 85 Ananas Hrozinky 60 Zdraví – Hmotnost – Výkonnost uEnergetický příjem: uExtrémně důležitý pro dlouhotrvající vytrvalostní výkony – vyrovnaná energetická bilance a konstantní hmotnost. uPodpora proteosyntézy, respektive adaptace a hypertrofie. uDlouhodobá negativní energetická bilance vede až k život ohrožujícím stavům – sportovní triáda. uNáročné pro závodící sportovce neprofesionály – pracovní vytížení,... uNutriční timing: uPříjem S a B/glykemický index ve vztahu k pohybové aktivitě. uKlíčové pro realizaci žádoucích fyziologických procesů. uEliminace zažívacích obtíží. > Obsah obrázku osoba, žena, sport Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Jíst ráno nebo večer? uCo když trénuji večer? Mám se ještě najíst nebo jít spát nalačno? uVliv chronotypu člověka – genetický předpoklad pro zvýšenou aktivitu CNS ráno nebo večer. uVliv na spotřebu/ukládání přijaté energie: uMorningness („ranní ptáče“) – přirozeně vyšší příjem energie na snídani a na oběd uDřívější probuzení a větší aktivita CNS v první polovině dne, dřívější pocity únavy a potřeba spánku ve večerních hodinách. uEveningness („noční sova“) – přirozeně vyšší příjem energie odpoledne a na večeři uPozdější probouzení a větší aktivita CNS v druhé polovině dne, není problém vydržet dlouho vzhůru a být aktivní. > Obsah obrázku západ slunce, exteriér, voda, slunce Popis byl vytvořen automaticky (1) Muñoz, J. S. G., Cañavate, R., Hernández, C. M., Cara-Salmerón, V., & Morante, J. J. H. (2017). The association among chronotype, timing of food intake and food preferences depends on body mass status. European Journal of Clinical Nutrition, 71(6), 736–742. (2) Jones, S. E., Lane, J. M., Wood, A. R., Hees, V. T. van, Tyrrell, J., Beaumont, R. N., … Weedon, M. N. (2019). Genome-wide association analyses of chronotype in 697,828 individuals provides insights into circadian rhythms. Nature Communications, 10(1), 1–11. Jíst ráno nebo večer? uUkazuje se, že narušeni těchto vzorců často koreluje se zvýšením BMI, podílu tukové tkáně až obezitou. Studie ukazují, že obézní lidé často nedbají svých vrozených cirkadiánních vzorců a přijímají energii v časech, kdy to pro ně není vhodné společně s překročením energetické potřeby (pozitivní energetická bilance) (1,2). (1) Muñoz, J. S. G., Cañavate, R., Hernández, C. M., Cara-Salmerón, V., & Morante, J. J. H. (2017). The association among chronotype, timing of food intake and food preferences depends on body mass status. European Journal of Clinical Nutrition, 71(6), 736–742. (2) Jones, S. E., Lane, J. M., Wood, A. R., Hees, V. T. van, Tyrrell, J., Beaumont, R. N., … Weedon, M. N. (2019). Genome-wide association analyses of chronotype in 697,828 individuals provides insights into circadian rhythms. Nature Communications, 10(1), 1–11. [USEMAP] Zjisti, jaký jsi chronotyp! Jíš a trénuješ ve správný čas dne? Dotazník je přístupný přes odkaz. Žárovka a ozubené kolečko Zmatený člověk Obsah obrázku stůl, jídlo, vsedě, dřevěné Popis byl vytvořen automaticky Úprava potravin a orientace na trhu potravin > Obsah obrázku stůl, interiér, dort, osoba Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Odborná evidence tzv. „Cooking skills“ uZvyšování kuchařských dovedností vede ke zlepšení psychosociálních faktorů (sebevědomí a soběstačnost), zvýšení obliby zeleniny (pestrost a dostupnost v domácnosti) (1). uNavyšování kuchařských dovedností mezi univerzitními studenty vede k podpoře psychosociálních a zdravotních faktorů (2). uPodpora glykemické kontroly u pacientů s DM II. typu (3). u Příprava vlastního jídla vyžaduje lepší time-management. Nemohu konzumovat kdykoli cokoli… u u š (1) Overcash, F., Ritter, A., Mann, T., Mykerezi, E., Redden, J., Rendahl, A., … Reicks, M. (2017). Positive Impacts of a Vegetable Cooking Skills Program among Low-Income Parents and Children. Journal of Nutrition Education and Behavior. (2) Bernardo, G. L., Jomori, M. M., Fernandes, A. C., Colussi, C. F., Condrasky, M. D., & Proença, R. P. da C. (2017). Nutrition and Culinary in the Kitchen Program: a randomized controlled intervention to promote cooking skills and healthy eating in university students - study protocol. Nutrition Journal, 16(1), 83. (3) Byrne, C., Kurmas, N., Burant, C. J., Utech, A., Steiber, A., & Julius, M. (2017). Cooking Classes: A Diabetes Self-Management Support Intervention Enhancing Clinical Values. The Diabetes Educator, 43(6), 600–607. Úprava potravin a orientace na trhu potravin Oleje a jejich termostabilita uTuky dle bodu přepálení: u Tuky (nerafinované) Teplotní bod přepálení Avokádový olej 270-300° Ghí 200-250° Řepkový olej 240° Olivový olej z pokrutin 210° Olivový olej extra virgin 160-190° Kokosový olej 180° Sádlo 180° Arašídový olej 160° Sezamový olej 150-175° Máslo 150° Slunečnicový olej 110° Konopný olej Nezahřívat! Dýňový olej Nezahřívat! Lněný olej Nezahřívat! Bod přepálení je přibližná teplota, která po překročení začne měnit chemickou strukturu tuku. Cis → Trans = ↑ oxidačního stresu (kardiovaskulární rizika, DM, maligní onemocnění atd.) (1). Muž Žárovka a ozubené kolečko (1) de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical Research Ed.), 351, h3978. Úprava potravin a orientace na trhu potravin „Bio X Nebio“ uTuto značku může používat pouze ten výrobce, jehož potravinářský výrobek: uSplnil všechny legislativně stanovené podmínky pro ekologické zemědělství. uProšel přísnou kontrolou jedné z kontrolních organizací, podléhající Ministerstvu zemědělství. uObdržel „certifikát o původu biopotraviny”. uPoužití této značky u potravin, které nepocházejí z ekologického zemědělství, je přísně postihováno. uBiopotraviny bývají bohatší na bioaktivní látky, vitamíny, minerální látky a fytochemikálie. u Zdroj: www.biospotrebitel.cz > Obsah obrázku osoba Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Úprava potravin a orientace na trhu potravin „Bio X Nebio“ uPři srovnání bio hovězího masa s běžně chovaným skotem byl zjištěn vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a omega-3 MK v mase z bio chovů (1). uZe srovnání bio rostlinných produktů vyplývá, že organické rostlinné produkty jsou bohatší na skupinu látek tzv. polyfenolů – kyselinu fenolovou, flavonony, stilbeny, flavony, flavonoly a antokyany; na vitamíny, minerální látky a mají výrazně nižší obsah kadmia a pesticidních reziduí (2). u (1) Średnicka-Tober, D., Baranski, M., Seal, C., Sanderson, R., Benbrook, C., Steinshamn, H., … Leifert, C. (2016). Composition differences between organic and conventional meat: A systematic literature review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 1, 1–18. (2) Baranski, M., Średnicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G., … Leifert, C. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: A systematic literature review and meta-analyses. Úprava potravin a orientace na trhu potravin „Bio X Nebio“ uCena vs Kvalita? uBio nemusí nutně pocházet z obchodu. uNakupování u lokálních dodavatelů může zajistit Bio kvalitu za přijatelnou cenu. u+ Podpora lokálních dodavatelů. u > Obsah obrázku tržiště, scéna, ovoce, budova Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku osoba, exteriér, ovoce, tráva Popis byl vytvořen automaticky Kvalita potravin tuzemských a dovážených uJsou opravdu potraviny v sousedních zemích lepší? uV ČR je obecně tlak na nízkou cenu potravin. Často bohužel bez ohledu na kvalitu. uTato poptávka je orientovaná i na zahraniční trh, kde může být cena potravin ještě nižší (Polsko, Rumunsko atp.). uKvalita potravin proto hodně záleží na poptávce a iniciativě lidí kvalitu vyžadovat. uTuzemsko uVS uDovoz u Úprava potravin a orientace na trhu potravin Vejce uVejce jsou vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin, mikronutrientů a kvalitních tuků (1). uJejich negativní role v procesu zvyšování cholesterolu jsou stále otázkou vědeckých studií (2). V současnosti však převažují názory, že u zdravých jedinců vejce nemají negativní vliv na hladiny cholesterolu v krvi (3). uU některých jedinců bylo možné pozorovat pozitivní úpravu krevních lipidů a cholesterolu (↑HDL, ↓LDL a LDL/HDL). Některé studie tak poukazují na možnost snížení kardiovaskulárních rizik při konzumaci 3 vajec/den (4). (1)Werner, R., Caswell, B., Maleta, K., & Stewart, C. (2019). Comparison of the Nutrient Content of Eggs from Commercial and Village Chickens in Rural Malawi (P03-009-19). Current Developments in Nutrition, 3(Supplement_1). (2)Zhong, V. W. (2019). Eggs, dietary cholesterol, and cardiovascular disease: The debate continues. Journal of Thoracic Disease, 11(9), E148–E150. (3)Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients, 10(4), 426. (4)DiMarco, D. M., Missimer, A., Murillo, A. G., Lemos, B. S., Malysheva, O. V., Caudill, M. A., Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2017). Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids, 52(3), 255–263. Obsah obrázku vejce, vsedě, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Úprava potravin a orientace na trhu potravin Vejce uOznačování vajec: u u u u u uBio kvalita má opět přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu omega-3 MK, vitamín D a B12 (1). Číselný kód Způsob chovu 3 Klecový chov (r. 2012 zakázán EU)* 2 Chov na podestýlce v halách 1 Chov s volným výběhem 0 Ekologicky kontrolovaný chov *V ČR klecový chov stále funguje a prozatím jeho zrušení neprošlo vládou. (1)Werner, R., Caswell, B., Maleta, K., & Stewart, C. (2019). Comparison of the Nutrient Content of Eggs from Commercial and Village Chickens in Rural Malawi (P03-009-19). Current Developments in Nutrition, 3(Supplement_1). uSvačiny, hlavní jídla, přílohy i saláty. Celozrnný toast s avokádem a vejci Pečené brambory se sýrem a vejci Hovězí maso na lemon grass s brambory se sýrem a vejcem Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, talíř, interiér Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Salát s ořechy a vejci Úprava potravin a orientace na trhu potravin Vejce Trocha inspirace pro kvalitní příjem bílkovin! Šéfkuchař uVysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitaminů A, D a B12 a minerálních látek, jmenovitě vápníku. uPrevence rozvoje osteoporózy. uPozor na laktózovu intoleranci a alergii na mléčnou bílkovinu. uAlternativní mléka – pozor na komerční produkty, často se jedná o „slazenou vodu!“ uKysané mléčné výrobky jsou obecně vhodnější uVysoký obsah pro a prebiotik a nízký obsah laktózy. Úprava potravin a orientace na trhu potravin Mléko uVýznamný zdroj rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek (draslík, hořčík, zinek, železo, vápník a měď), vitamínů B a E (1, 2). uJak luštěniny upravovat a zařazovat do jídelníčku: uNamáčením a opakovaným slíváním vody se z luštěnin uvolňují obtížně stravitelné oligosacharidy, které způsobují nadýmání. uNaklíčení luštěnin opět usnadňuje jejich zpracování v trávícím traktu. Navíc se navyšuje obsah vitamínu C a rostlinných enzymů. uLuštěniny by se měly obecně vařit alespoň 5-10 min bez pokličky a vývar z nich by se měl slívat, pokud chceme maximálně snížit nadýmání. uLidské tělo má k dispozici velice malé množství enzymů schopných trávit oligosacharidy obsažené v luštěninách, proto je potřeba luštěniny pravidelně konzumovat. Pravidelná konzumace vede k adaptaci trávícího systému. Dochází ke zvýšené tvorbě enzymů a navyšují se i počty mikroorganismů mikrobioty, schopné tyto sacharidy využít. Úprava potravin a orientace na trhu potravin Luštěniny (1)Erbersdobler, H., Barth, C., & Jahreis, G. (2017). Legumes in human nutrition Nutrient content and protein quality of pulses. Ernährungs Umschau, 64, 134–139. (2)Margier, M., Georgé, S., Hafnaoui, N., Remond, D., Nowicki, M., Du Chaffaut, L., Amiot, M.-J., & Reboul, E. (2018). Nutritional Composition and Bioactive Content of Legumes: Characterization of Pulses Frequently Consumed in France and Effect of the Cooking Method. Nutrients, 10(11). Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, interiér Popis byl vytvořen automaticky Úprava potravin a orientace na trhu potravin Zdroje bílkovin – Živočišné zdroje – Maso a jiné zdroje uMaso ano nebo ne? uZdroj plnohodnotných bílkovin a minerálních látek. uJe možná náhrada? uMléčné výrobky a vejce – Obsah stejně plnohodnotných bílkovin, pouze v menších množstvích. uO mléčné syrovátce se hovoří jako o nejlépe vstřebatelném a velmi dobře využitelném zdroji bílkovin. uVhodnou kombinací rostlinných proteinů je možné z části potlačit negativní vliv neplnohodnotného spektra aminokyselin rostlinné bílkoviny. (1) Butteiger, D., Cope, M., Liu, P., Mukherjea, R., Volpi, E., Rasmussen, B., & Krul, E. (2013). A soy, whey and caseinate blend extends postprandial 56 skeletal muscle protein synthesis in rats1,2. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). (2) Reidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2013). Protein blend ingestion following resistance exercise promotes human muscle protein synthesis. The Journal of Nutrition. (3) Reidy, P. T., Walker, D. K., Dickinson, J. M., Gundermann, D. M., Drummond, M. J., Timmerman, K. L., ... Rasmussen, B. B. (2014). Soy-dairy protein blend and whey protein ingestion after resistance exercise increases amino acid transport and transporter expression in human skeletal muscle. Journal of Applied Physiology. Úkol k tomuto týdnu (30. 3.-5. 4.) uPřichystej jídlo, které dle tebe splňuje postupy racionálního stravování, vyfoť a vlož do FB skupiny. uKdo chce, může přiložit i recept! u uVkládejte prosím do FB skupiny během 30. 3.-12. 4. dle vzoru.