Základy výživy ve sportu MGR. MARTINCOVÁ ANDREA Proteiny - bílkoviny •materiál pro výstavbu a údržbu tkání •tvorba trávících šťáv, hormonů, enzymů, krevních elementů a obranných látek •skládají se z AMK (20) •denní příjem 12-15 % z CEP •nemají zásobní formu (AMK pool) •0,8-2,0 g/kg •množství energie v 1g = 4 kcal = 17 kJ Doporučený příjem bílkovin • Množství bílkovin Obecná populace 0,8 - 1,2 g/kg Sportovci 1,2 – 2,0 g/kg (záleží na typu sportu) Senioři 1,0 g/kg Dělení AMK •Esenciální – valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, methionin, lysin, threonin, tryptofan •Semiesenciální – histidin a arginin •Neesenciální – glycin, kys.glutamová, glutamin, tyrosin, alanin, kys.asparágová,… Dle spektra: •plnohodnotné – živočišné – využitelnost 70% •neplnohodnotné – rostlinné limitující AMK (lysin, methionin,..) – využitelnost 40% Limitující AMK Zdroj proteinů Limitní amk Pšenice lysin Rýže lysin Kukuřice lysin a tryptofan Luštěniny methionin (nebo cystein) Hovězí maso fenylalanin (nebo tyrosin) Kravské mléko nebo syrovátka methionin (nebo cystein) Biologická hodnota bílkovin Biologická hodnota - udává kvalitu bílkovin - určuje se na základě množství esenciálních AK v potravě - vejce 100, maso 92-96, ryby 94-96, mléko 88, sýry 82-85, sója 84, zelené řasy 81, rýže 70, brambory 70, chleba 70,.... Dusíkatá bilance - příjem N stravou / výdej N močí •pozitivní – anabolismus •negativní - katabolismus