Základy výživy ve sportu MGR. MARTINCOVÁ ANDREA Vitaminy - součást metabolismu živin - antioxidanty – vychytávají volné kyslíkové radikály Dělení: •rozpustné ve vodě – vitaminy skupiny B, C •rozpustné v tucích – A,D,E,K Vitaminy 1.Hypovitaminoza – krátkodobý/ částečný nedostatek určitého vitaminu 2.Avitaminoza- chorobný stav vyvolaný úplným nedostatkem určitého vitaminu 3.Hypervitaminoza – chorobný stav vyvolaný nadbytkem určitého vitaminu – rozpustným v tucích Vitaminové doplňky? PRO PROTI - nižší energetický příjem u některých sportů - nekvalitní strava (kvalitativně nedostatečná) - - těhotné ženy a starší lidé - - určité skupiny sportovců/populace (potravinové intolerance, vegetariáni, vstřebatelnost...) - aktivita (stres) vede ke zvýšeným ztrátám (vit. E) - doplňky stravy nezvyšují výkonnost adekvátně stravovaných sportovců - vyvážená strava zřídka vede k vit. dysbalancím popř. toxicitě (interindividuální variabilita) - bezprostřední příjem vitamínů před zatížením nepřináší žádnou výhodu - nutričně a energeticky vyvážená strava nahradí plně zvýšenou potřebu některých hydrofilních vitamínů Minerální látky - anorganické látky (nemohou být změněny) - nemohou být nijak zničeny (teplem, kyslíkem, kyselostí, kombinací...) - plní mnoho důležitých funkcí: ◦stavba kostí a zubů ◦udržování nervosvalové dráždivosti, osmolality, acidobazické rovnováhy ◦jsou součástí DNA, RNA, ATP, hormonů a enzymů Rozdělení minerálních látek 1.Makroelementy – více než 100 mg ◦ - vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, síra, chlor 2.Mikroelementy – méně než 100 mg ◦ - železo, měď, zinek, jód, chrom, selen 3.Stopové prvky – mikrogramy ◦ - křemík, bor, vanad,…