Bk4442 Výživové programování Jaro 2022 Mgr. Tomáš Hlinský Katedra podpory zdraví hlinsky.tomas@mail.muni.cz Konzultační hodiny: Úterý 9:00-11:00 Pátek po předchozí e-mailové domluvě. Výukové metody –Výuka bude probíhat formou otevřených seminářů, diskuzí, workshopů a práce ve skupinách. –Práce ve skupinách, vzájemná analýza kazuistik, aplikace poznatků do specifických sportovních odvětví. –Praktická aplikace teoretických znalostí o makro, mikroživinách a pitném režimu do praxe jako prostředek prevence v podpoře nutričního a zdravotního stavu. –Cíle: –Cílem předmětu je seznámit studenty se základními výživovými doporučeními prováděnými na základě individuální bilance nutričního stavu. Dále seznámit studenty s metodami a hodnocením výživového stavu při různých onemocněních. Absolvent tohoto předmětu bude umět analyzovat výživový stav i vytvořit výživové doporučení pro dospělé i děti z běžné zdravé populace i s onemocněním. Metody hodnocení –Aktivní účast na seminářích (povoleny 1 neúčast). –3 průběžné open book testy – Práce s online interaktivním odpovědníkem v ISu. Práce s odborným textem, videem aj. + zodpovězení otázek (vstup do odpovědníku je po dané období neomezený a student může splnit kdykoli do stanoveného termínu – viz snímek č. 5). –2 průběžné testy s uzavřenými odpověďmi (elektronicky v čase seminářů; 10 otázek ABCD, 10 minut, 10 bodů). –Je potřeba dosáhnout na 75 % úspěšných odpovědí (15 bodů). –Zpracování vybrané kazuistiky člověka s oslabením + prezentace na posledním semináři (práce ve skupině, prezentace výsledků a návrh řešení – cca 5 min). –Diskuze na seminářích, práce s kazuistikou a nutričními software (KT, BeetFit, NutriPro), kritické čtení, prezentace a domácí cvičení. –Zakončení předmětu ústní zkouškou. Osnova Termíny testů –1. seminář 11. 3. –2. seminář 22. 4. –Open book test 1 –3. seminář 29. 4. –Open book test 2 –1. průběžný test –4. seminář 6. 5. –Open book test 3 –2. průběžný test –Prezentace projektů Základní pojmy z výživy –E bilance –Energetický výdej –Bazální metabolismus –Energetický příjem –Makroživiny –Mikroživiny a tekutiny –Bioaktivní látky a vláknina –WHR, BMI, FFM –Retrospektivní nutriční záznam –Prospektivní nutriční záznam –Nutriční software –WHO, EFSA, SPV a jejich DACH, FZV, MZČR a MZeČR Výživový (nutriční) stav –„Výživový stav je definován jako zdravotní stav (kondice) jednotlivce, ovlivňovaný příjmem a využíváním složek výživy. Optimální výživový stav je zajištěn konzumací dostatečných, ale nikoli nadbytečných energetických zdrojů, esenciálních živin a ostatních složek výživy neobsahující toxiny nebo kontaminanty.“ Kondice –„One's ability to execute daily activities with optimal performance, endurance, and strength with the management of disease, fatigue, and stress and reduced sedentary behavior.“ (WHO) –„Je to schopnost vykonávat každodenní povinnosti s energií, ostražitostí a bez nadměrného pocitu únavy a navíc mít dostatek energie na potýkání se s neočekávanými událostmi, které se mohou objevit v čase vyhrazeném odpočinku nebo k provozování zálib.“ Zdraví –„Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.“ (WHO, 1946) –„Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady.“ Bio-psycho-socio-spirituální model v kontextu chápání zdraví vychází z původního bio-psycho-sociálního modelu Dr. G. L. Engela, později byla do modelu zařazena i spirituální rovina. Všechny faktory ovlivňující člověka se vzájemně prolínají a působí na sebe. Negativně i pozitivně, proto je potřeba nahlížet na sebe a na ostatní, ale i na prostředí, ve kterém žijeme, jako na vzájemně propojený organismus. Nemoc –„Stav organismu vznikající působením zevních či vnitřních okolností narušujících jeho správné fungování a rovnováhu. Dochází k poruchám funkce a struktury orgánů vedoucím ke vzniku příznaků nemoci a k dalším důsledkům. Nemoc je souhrn reakcí organismu na poruchu rovnováhy mezi ním a prostředím.“ Malnutrice –„Malnutrice je označení pro takový dlouhodobý stav výživy pacienta, který nepokrývá všechny jeho potřeby (příjem potravy je nedostatečný, přílišný nebo nevyvážený). Deficit se může týkat jen některých složek potravy, potom hovoříme např. o nedostatku vitamínů (hypovitaminóza) nebo aminokyselin (kwashiorkor). Deficit však může postihovat všechny důležité složky potravy, potom hovoříme o podvýživě, jejím nejtěžším stupněm je těžký rozvrat metabolizmu (marazmus).“ Pojmy z výživy pro pokročilé –Homeostáza –Acidobazická rovnováha –Metabolismus živin –Anabolismus/katabolismus –Glykolýza/Glykogenolýza/Lipolýza/Proteolýza –Glukoneogeneze/Glykogeneze/Lipogeneze/Proteosyntéza –Glykemie/Aminoacidemie (AK pool)/TAGemie/Cholesterolemie –Aerobní/Anaerobní energetický metabolismus –Pyruvát/Kyselina mléčná/Laktát –Oxidační stres/Volný radikál/Antioxidant –Inzulin/Glukagon –Fyziologie výživy – Fyziologie výživy Textová a číselná doporučení pro výživu –Například: 1.Zdravá 13 Společnosti pro výživu 2.Pyramida Fóra zdravé výživy 3.Vyhledávač doporučených denních dávek Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA DRV finder) –A jiné… Grafické formy nutričních doporučení Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví z roku 2005 Grafické formy nutričních doporučení Výživová pyramida Fóra zdravé výživy z roku 2013 Grafické formy nutričních doporučení Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdravý talíř – česká varianta amerického MyPlate z r. 2011