Intolerance laktózy Etiologie Intolerance laktózy je částečná nebo úplná neschopnost trávícího traktu zpracovávat laktózu. Důvodem může být nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpena. Nenaštěpený mléčný cukr ve střevech kvasí a způsobuje nadměrnou produkci plynů, bolesti břicha nebo průjmy. Na rozdíl od bílkoviny kravského mléka se laktózová intolerance projevuje pouze na zažívacím systému. U většiny lidí není třeba kompletně vyřadit veškeré mléčné výrobky – například jogurty a kvašené mléčné produkty obsahují nízký obsah laktózy a nečiní tak obvykle pacientům velké obtíže. Na trhu jsou i produkty s obsahem laktázy, která pomáhá štěpit mléčný cukr. A tak si budete moci dopřát jednou za čas oblíbený zákusek v kavárně. Typy laktózové intolerance 1. Vrozená – velmi vzácná 2. Primární – je výsledkem přirozeného vývoje. Jak člověk stárne, individuálně se snižuje i množství laktázy v trávícím traktu, a to může způsobovat potíže, které však mohou opět samovolně vymizet 3. Sekundární – objevuje se při postižení střevní sliznice, například při zánětu nebo po ozařování z důvodu onkologické diagnózy. Příznaky intolerance laktózy • kručení v břiše • bolest břicha • křeče v břiše • průjem • celkové neprospívání • atopický ekzém • nechutenství • pálení žáhy • pocit "plného" žaludku Určité množství laktózy totiž zpravidla bývá tolerováno, a pokud budete vybírat vhodné mléčné výrobky a hlídat si zkonzumované množství, můžete si je dopřát – příkladem jsou například kvašené mléčné výrobky nebo některé sýry (např. čedar, mozzarella, ementál), které mají přirozeně nízký obsah laktózy (laktóza je při jejich výrobě přirozeně spotřebována bakteriemi mléčného kvašení). Další možností je vybírat přímo výrobky s označením „s nízkým obsahem laktózy“. Diagnostika laktózové intolerance • Expoziční test - podání definovaného množství laktózy v mléčném výrobku • Stanovení pH stolice (kyselé pH) • Dechový vodíkový test - po vypití mléčného produktu o definovaném množství laktózy se při nízké aktivitě laktázy zvyšuje koncentrace vodíku ve vydechovaném vzduchu. Koncentrace je měřena speciálním přístrojem • Biopsie střevní sliznice • Genetický test Léčba • Základem je dietní opatření. U většiny pacientů je dobře snášené množství 6-12 g laktózy za den. Někomu nevyhovuje jenom mléko a jiné mléčné výrobky snáší dobře. Proto je nutný velmi individuální přístup k problému • Omezte množství mléka a mléčných výrobků dle vlastní tolerance, ale nevynechávejte je úplně. Úplným vynecháním se ještě více sníží aktivita laktázy a zároveň si snížíte příjem potřebných látek, jako je například vápník • Do jídelníčku přidejte bezlaktózové mléko a mléčné výrobky. Pozor na zvýšený obsah cukrů u některých náhražek mléka (sojové, mandlové, ovesné mléko apod.). U diabetiků může vést ke zvýšené hladině glykémie. Zároveň mají nižší množství bílkovin a minerálů, které je potřeba nahradit v jiných potravinách (libové maso, ryby, luštěniny, vejce) • Pijte a jezte mléko a mléčné výrobky v kombinaci s dalším jídlem, tuhou stravou (cereálie) • Rozložte konzumaci mléka a mléčných výrobků během dne – častější menší porce • Zkuste potravinové doplňky s obsahem enzymu laktáza, které jsou dostupné v kterékoliv lékárně (Lactoleraza® , Lactanon® , Lactalin® , Lactosolv® …) • Zvyšte příjem probiotických kultur a vlákniny. Zdravá střevní mikroflóra vede k lepší toleranci Mléko – lepší tolerance mléka není dána tím, že koncentrace mléčného cukru ve fermentovaném mléce je nepatrná, nýbrž obsahem laktázy v bakteriích mléčného kvašení Kefír – je to oblíbený fermentovaný produkt, kterému se připisují příznivé účinky na zdraví, ačkoliv výsledky exaktních studií chybí Jídelníček – NUTRIDATA Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií Jídelníček: 26.04.2022 3.5.2022 Eduardo Skalická 209 %86 %32 %OK148 %OK120 %68 %76 %91 %DDD / Cíl 198.6 mg856.7 mg97.2 mg45.1 g69.5 g11.2 g75.8 g56.2 g174.9 g1679 kcalPrůměr Vit. CVápníkCholest.VlákninaBílkovinySat. tukyTukyCukrySacharidyEnergie Základní přehled Rozložení energie * Ostatní zahrnuje alkohol, polyoly, vlákninu a organické kyseliny Kategorie podle hmotnosti Kategorie podle energie 25 - 35 kcal/kg24.0 kcal/kgEnergie na kg 0,8 - 1,5 g/kg1.0 g/kgBílkoviny na kg ReferenčníHodnoty Rozložení energie v jídlech Klient Datum Bilance Hodnoty na kilogram hmotnosti 1g S/4 kcal, 1g T/9 kcal, 1g B/4 kcal 125 %238 %161 %114 %57 %DDD / Cíl 374 mg1666 mg3225 mg2743 mg9 mgPrůměr HořčíkFosforDraslíkSodíkŽelezo Detail Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií Datum Klient úterý 3. května 2022 Eduardo Skalická Základní údaje DDD (max: 10)Alkohol (ethanol) 0.0 g 47 (max: 120)Bílkoviny 69.5 g 83Cukry 56.2 g 7700Energie 7025.0 kJ Popel 17.4 g 230 (185 - 280 )Sacharidy 174.9 g 63 (52 - 88 )Tuky 75.8 g (min: 30)Vláknina 45.1 g 2600Voda 2562.6 g Vitamíny DDD 12 (4 - 300 )Alfa tokoferol 3.9 mg 4000 (2000 - 10000 )Beta karoten 2404.9 μg 300Foláty 314.8 μg 425 (max: 3500)Cholin 62.1 mg 200 (max: 1000)Kys.listová 138.0 μg 13Niacin ekv. 30.9 NE 12Niacin vit. B3 21.4 mg 800 (max: 1500)Retinol - vit.A 172.4 μg 1.1Riboflavin B2 1.1 mg 1Thiamin B1 1.2 mg 3vit. B12 2.9 μg 6vit. B5 4.8 mg 1,2 (max: 25)vit. B6 2.3 mg 60vit. K 62.0 μg 95 (max: 1000)vit.C 198.6 mg 200 (max: 2000)vit.D IU 516.0 UI 20 (max: 50)vit.D μg 12.9 μg Stopové prvky DDD (2 - 5 )Mangan 5.7 mg (1 - 5 )Měď 1.9 mg 60Selen 85.4 μg 7 (max: 25)Zinek 7.8 mg 15Železo 8.5 mg Ostatní sacharidy, polyoly DDD Disacharidy 12.1 g (15 - 50 )Fruktóza 12.8 g Galaktóza 1.1 g Glukóza 12.0 g Laktóza 3.1 g Maltóza 0.1 g Manitol 0.0 g Monosacharidy 25.9 g Polyoly 0.0 g Rafinóza 0.0 g Sacharóza 8.9 g Sorbitol 0.1 g Stachyóza 0.0 g Ostatní DDD Aspartam 0.0 mg GI (max) 0.0 (max: 400)Kofein 50.0 mg Kys.šťavelová 0.0 g (max: 500)Theobromin 5.0 mg Minerály DDD 2000Draslík 3224.9 mg 700Fosfor 1666.2 mg 300Hořčík 374.1 mg (550 - 2400 )Sodík 2742.8 mg 1000 (600 - 2500 )Vápník 856.7 mg Lipidy a látky tukové povahy DDD (0,15 - 0,45 )Fytosteroly 49.0 mg 300Cholesterol 97.2 mg (18 - 24 )MUFA 15.3 g PUFA 38.7 g (max: 20)SAFA 11.2 g Transmastné kyseliny 0.1 g 1,1ω-3 17.5 g 12ω-6 15.9 g Aminokyseliny DDD 3.6Alanin 3.1 g 4.2Arginin 4.5 g 1Cystin 0.9 g 3.4Fenylalanin 2.8 g 3.2Glycin 2.8 g 2.2Histidin 1.7 g 3.6Isoleucin 2.7 g 6.5K.asparagová 6.6 g 15K.glutamová 11.2 g 6.1Leucin 4.7 g 5.3Lysin 4.1 g 1.8Methionin 1.2 g 5.2Prolin 3.2 g 3.5Serin 3.0 g 3Threonin 2.4 g 0.9Tryptofan 1.1 g 2.8Tyrosin 1.9 g 4Valin 3.3 g Specifické indexy přijmu živin DDD Aminokys. esenc/neesen 24/37 g < 5:1Poměr n-6/n-3 PUFA 1:1 1:1,4:0,6Poměr SAFA/PUFA/MUFA 1:3.5:1.4 Sacharidy celkem/Cukry 175/56 g