Natálie Šikolová, Petr Květák, Karolína Šprtová Diabetes mellitus Diabetes Mellitus- co to je?1 Diabtes 1. typu2 Zdravotní cíle léčebné diety4 Diabetes 2.typu3 Vybrané pojmy5 Osnova Výživa diabetiků6 Výživa diabetiků7 Diabetes Mellitus Diabetes Mellitus je chronické civilizační onemocnění V České republice je v současné době evidováno více než 900 000 nemocných s diabetem, Naprostá většina diabetiku trpí diabetem 2. typu Vystytuje se u všech populačních skupin Diabetes mellitus se projevuje především zvýšenou hladinou glukozy v krvi (hyperglykémií) glykemie nalačno opakovaně vyšší než 7mmol/l. Diabetes 1. typu je indulin-dependentní, dochází k absolutnímu nedostatku inzulinu. Příčinou je autoimunitní destrukce e β-buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. celoživotní aplikace inzulinu Vyskytuje se většinou před 40. rokem věku, nejčastěji mezi 10-15 lety života. Typ diabetu se sklonem ke ketoacidoze Diabetes 2. typu je noninsulin-dependentní. příčinou je inzulinová rezistence- z důvodu malého množství inzulinových receptorů nebo porucha sekrece inzulinu Většinou vzniká po 40 roce jedince a bývá spojen s obezitou Zdravotní cíle léčebné diety udržení normální hladiny glykemie- prevence proti rozvoji pozdních komplikací diabetu snížení hladiny krevních tuků- snížen rizika srdečních a cévních onemocnění přiměřená TH- snížení tělesného tuku zvyšuje citlivost na inzulin dieta ovlivňuje výskyt hypoglykemie U dětí a dospívajících dieta zajišťuje podmínky pro správný růst a vývoj Výměnná jednotka a Glykemický index pojem který má usnadnit lidem s diabetem přemýšlení o jídle 1 výměnná jednotka= 10g (12g) sacharidů udává rychlost využítí glukózy tělem z určité potraviny čím vyšší číslo je, tím rychleji přestupuje glukoza do krve Výměnná jednotka Glykemický index Výživa diabetiků Dieta by měla splňovat doporučení pro zdravou racionální výživu, ale množství mikroživin a energie by mělo být diabetikům známe diabetik by měl být edukován množství živin je sledováno dbát na pestrou stravu dbát na dostatečný pitný režim omezit množství jednoduchých cukrů vyšší obsah vlákniny Jíst pravidelně po menších porcích Alkohol- omezit na minimum <60g/týden Důležité je: Výživa diabetiků Sacharidy 45-60% Celkového denního energetického přijmu 5-6 denních dávek Na jednu porci max 70g sacharidů (7 výměnných jednotek) cukry do 30% vláknina 20-40g/den vybírat potraviny s nízkým a středním GI Tuky 30% Celkového denního energetického přijmu cholesterol do 300mg/den Poměr mezi MK nasycenými, nenasycenými s jednou dvojnou vazbou a nenasycenými s více dvojnými vazbami: 1: 1,4 : 0,6 Bílkoviny 1g/kg TH Vysoký příjem bílkovin může být u některých pacientů nevodný- zvyšuje filtraci v ledvinách. Zvýšená filtrace v ledvinách, tzv. hyperfiltrace je vstupním stadiem rozvoje poškození ledvin u diabetiků - diabetické neuropatie Zdroje Řezáčová, B. (2009). Výživa při prevenci a léčbě onemocnění diabetes mellitus ; Nutrition in prevention and treatment of Diabetes mellitus. Štefková, Ž., & Soldánová, D. (2019). Pacient s diabetem mellitem 2 typu.