Bp1819 Základy sportovní výživy Jaro 2022 Mgr. Tomáš Hlinský Katedra podpory zdraví hlinsky.tomas@mail.muni.cz Konzultační hodiny: Úterý 9:00-11:00 Pátek po předchozí e-mailové domluvě. Výukové metody –Výuka bude probíhat formou otevřených seminářů, diskuzí, workshopů. –Práce ve skupinách, vzájemná analýza kazuistik, aplikace poznatků do specifických sportovních odvětví. –Praktická aplikace teoretických znalostí o makro, mikroživinách a pitném režimu do praxe v podpoře regenerace a tréninkové adaptace. –Cíle: –Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kdy znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizaci regenerace a tréninkové adaptace. Metody hodnocení –Aktivní účast na seminářích (povolena 1 neúčast). –3 průběžné open book testy (termín splnění testu bude vždy navazovat na tematický semestrální týden) a 2 průběžné testy s uzavřenými odpověďmi (v čase seminářů; 5 otázek ABCD, 5 minut). –Diskuze na seminářích, práce s kazuistikou, kritické čtení, prezentace a domácí cvičení. –Zakončení předmětu zápočtem (na základě splnění výše zmíněných bodů). Osnova Termíny testů –1. týden –2. týden –3. týden – open book test – Úvod do sportovní výživy –4. týden –5. týden – 1. průběžný test –6.týden –7. týden – open book test – Vytrvalost vs silově-rychlostní d. –8. týden –9. týden –10. týden – Velikonoční pondělí – open book test – Energetická dostupnost a sportovní výživa podle disciplíny –11. týden Mgr. Tomáš Hlinský Obsah obrázku sníh, exteriér, lyžování, skupina Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku tráva, exteriér, obloha, osoba Popis byl vytvořen automaticky •Původem Vsetín •Asistent a PhD student – MU Brno, Fakulta sportovních studií, Katedra podpory zdraví •Kondiční trenér a výživový poradce – Bulldogs Brno •Výživový poradce – Fyzioterapie Veškrna, Ch‘i centrum Vsetín, SportSensei •Kuchař – Sportovní soustředění a kempy sportovců (cyklistika a biatlon) Základní výživové pojmy –E bilance –Energetický výdej –Bazální metabolismus –Energetický příjem –Nutrienty = živiny –Mikroživiny a tekutiny –Bioaktivní látky a vláknina –WHR, BMI, FFM –Retrospektivní nutriční záznam –Prospektivní nutriční záznam –Nutriční software –WHO, EFSA, SPV a jejich DACH, FZV, MZČR a MZeČR –Grafická výživová doporučení (Výživová pyramida, MyPlate aj.) Grafické formy nutričních doporučení Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví z roku 2005 Grafické formy nutričních doporučení Výživová pyramida Fóra zdravé výživy z roku 2013 Grafické formy nutričních doporučení Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdravý talíř – česká varianta amerického MyPlate z r. 2011