Diskutujte zkušenosti z předchozího semináře, kde jsme si formou praktického cvičení vyzkoušeli práci s klientem - tvorba anamnézy, hodnocení zvyklostí, předání návrhu změn a zpětná vazba od klienta. Dnes toto cvičení rozšíříme o předchystanou strukturu pro anamnézu, aby bylo zjišťování zvyklostí opět o něco jednodušší.
Týden 5 - Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí
Návaznost na seminář 4
Pokračování v semináři 5
Seminární část zahájíme krátkou rekapitulací oblastí z předchozích seminářů. Více informací zadá vyučující na základě struktury:
Popište následující pojmy a oblasti omezeným počtem vět:
Pro komplexní hodnocení klientovy situace je potřeba v rámci tvorby anamnézy využít některá pomocná vyšetření, která jsou klíčová pro kvalitativní a kvantitativní hodnocení zvyklostí. V rámci výživového poradentsví se nejčastěji zaměřujeme na hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. Této oblasti jsme se již dříve věnovali v předmětu Výživa, a proto je v této kapitole nebudeme do hloubky rozvádět. Pokud máte pocit, že vám některá oblast v něčem uniká, bylo by dobré jí v rámci samostudia věnovat pozornost.
Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí
Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí se věnovala kapitola č. 2 Anamnéza, hodnocení nutričního stavu a výživová doporučení interaktivní osnovy v předmětu Výživa. Informace rovněž najdete v doporučené literatuře.
Diskutujte na semináři oblast hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. A vytvořte si informační přehled (rešerši), která bude podkladem pro vaši semestrální práci a případné využití v praxi.
Zaměřte se na:
- Jaké nástroje mohu pro toto hodnocení použít?
- Jaké jsou limity těchto nástrojů a jak mohou ovlivnit hodnocení?
- Jsou pro jednotlivé populační skupiny vhodnější či méně vhodné některé z nich?
- Jaké moderní nástroje mohu pro toto hodnocení použít?
- Jaké jsou jejich limity?
- Jaká je realizovatelnost těchto nástrojů?
- Souvisí s cíli spolupráce množství nástrojů, které použiji?
- A tak dále...
Tvorba anamnézy v praxi II
Sestavte podrobnou anamnézu náhodně přiřazeného spolužáka. Zjistěte v omezeném čase co nejvíce informací relevantních pro výživové poradenství. Analyzujte zjištěné informace a poskytněte krátké hodnocení. Cvičení zakončete oboustrannou zpětnou vazbou. Společně vyhodnoťte na semináři.
Domácí práce pro Týden 5 - Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí
Vytvořte si ucelený krátký výstup formou rešerše v oblasti hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. Tento výstup využijte k přípravě semestrálního projektu.
Vyhodnoťte si každý sám za sebe praktické cvičení ze semináře (práce s klientem) a zaměřte se i na zpětnou vazbu od spolužáka. Aplikujte své zkušenosti do semestrálního projektu a zpracování anamézy osoby z vašeho okolí.
Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - anamnéza (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:
- Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
- Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
- Vzájemné hodnocení
Zdroj textu:
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.