Výživové programování

Týden 5 - Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí

Návaznost na seminář 4

Reflexe praktického cvičení ze semináře 4

Diskutujte zkušenosti z předchozího semináře, kde jsme si formou praktického cvičení vyzkoušeli práci s klientem - tvorba anamnézy, hodnocení zvyklostí, předání návrhu změn a zpětná vazba od klienta. Dnes toto cvičení rozšíříme o předchystanou strukturu pro anamnézu, aby bylo zjišťování zvyklostí opět o něco jednodušší.

Pokračování v semináři 5

Seminární část zahájíme krátkou rekapitulací oblastí z předchozích seminářů. Více informací zadá vyučující na základě struktury:

Popište následující pojmy a oblasti omezeným počtem vět:

  1. Kalorická dostupnost - Co to je? (max. 5 vět)
  2. Energetická potřeba člověka - Jak ji vyjadřujeme a hodnotíme? (max. 8 vět)
  3. Popište cyklus glukózy v energetickém metabolismu buňky zakreslením do grafického schématu:

Pro komplexní hodnocení klientovy situace je potřeba v rámci tvorby anamnézy využít některá pomocná vyšetření, která jsou klíčová pro kvalitativní a kvantitativní hodnocení zvyklostí. V rámci výživového poradentsví se nejčastěji zaměřujeme na hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. Této oblasti jsme se již dříve věnovali v předmětu Výživa, a proto je v této kapitole nebudeme do hloubky rozvádět. Pokud máte pocit, že vám některá oblast v něčem uniká, bylo by dobré jí v rámci samostudia věnovat pozornost.

Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí

Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí se věnovala kapitola č. 2 Anamnéza, hodnocení nutričního stavu a výživová doporučení interaktivní osnovy v předmětu Výživa. Informace rovněž najdete v doporučené literatuře.

Úkol 1

Diskutujte na semináři oblast hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. A vytvořte si informační přehled (rešerši), která bude podkladem pro vaši semestrální práci a případné využití v praxi.

Zaměřte se na:

  • Jaké nástroje mohu pro toto hodnocení použít?
  • Jaké jsou limity těchto nástrojů a jak mohou ovlivnit hodnocení?
  • Jsou pro jednotlivé populační skupiny vhodnější či méně vhodné některé z nich?
  • Jaké moderní nástroje mohu pro toto hodnocení použít?
  • Jaké jsou jejich limity?
  • Jaká je realizovatelnost těchto nástrojů?
  • Souvisí s cíli spolupráce množství nástrojů, které použiji?
  • A tak dále...

Tvorba anamnézy v praxi II

Úkol 2

Sestavte podrobnou anamnézu náhodně přiřazeného spolužáka. Zjistěte v omezeném čase co nejvíce informací relevantních pro výživové poradenství. Analyzujte zjištěné informace a poskytněte krátké hodnocení. Cvičení zakončete oboustrannou zpětnou vazbou. Společně vyhodnoťte na semináři.

Domácí práce pro Týden 5 - Hodnocení výživových a pohybových zvyklostí

Úkol 1

Vytvořte si ucelený krátký výstup formou rešerše v oblasti hodnocení výživových a pohybových zvyklostí. Tento výstup využijte k přípravě semestrálního projektu.

Úkol 2

Vyhodnoťte si každý sám za sebe praktické cvičení ze semináře (práce s klientem) a zaměřte se i na zpětnou vazbu od spolužáka. Aplikujte své zkušenosti do semestrálního projektu a zpracování anamézy osoby z vašeho okolí.

Úkol 3

Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - anamnéza (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.

Semestrální projekt - Anamnéza
Vložte textový dokument či soubor dokumentů, který bude obsahovat komplexní anamnézu klienta včetně hodnocení výživových a pohybových zvyklostí.

Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí

Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).

Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.

Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:

  1. Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
  2. Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
  3. Vzájemné hodnocení
Veškeré pokyny jsou shrnuty v dokumentu níže:
Zadání projektu
Informace k tvorbě semestrálního projektu (vytvoření a hodnocení kazuistiky - výživové a pohybové zvyklosti).

Zdroj textu:

  1. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  2. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
  3. Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.