bp4442 a bk4442 Výživové programování Zkouškové okruhy 1. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních faktorů výživy. • Role výživy ve zdraví a nemoci. • Kvalitativní a kvantitativní rovina výživy ve zdraví, nemoci a malnutrici. 2. Vitaminy a minerální látky v primární prevenci. • Význam doporučení z pohledu AI, PRI a projevy nedostatku mikroživin. • Preventivní charakter jednotlivých mikroživin v kontextu nemocí člověka. 3. Metody hodnocení výživového stavu a výživových zvyklostí. • Anamnéza klienta v kontextu hodnocení nutričního stavu. • Retrospektivní a prospektivní záznam, využití nutričních software - pozitiva a negativa (praktické příklady). Antropometrická měření v hodnocení nutričního stavu. 4. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa dětí. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 5. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa těhotných a kojících žen. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 6. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa seniorů. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 7. Poruchy příjmu potravy - Mentální anorexie a bulimie, psychogenní přejídání aj. • Kategorizace PPP a důležité aspekty spolupráce. • Vhodné postupy spolupráce s klientem s PPP. 8. Metabolický syndrom a výživa • Specifika výživy u lidí s metabolickým syndromem a metody snižování hmotnosti. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 9. Diabetes mellitus I. a II. typu a výživa. • Specifika výživy u lidí s DM I a II. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 10. Onemocnění kardiovaskulárního systému a endoteliální dysfunkce • Specifika výživy u lidí s hypertenzí, anginou pectoris, po infarktu myokardu aj. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 11. Onkologická onemocnění a význam výživy. • Specifika výživy u onkologických pacientů. Uveďte na příkladu vybraného onemocnění. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 12. Výživa při alergiích a intolerancích • Rozdíly mezi alergiemi a intolerancemi, etiologie a specifika terapie výživou - Celiakie a intolerance lepku, alergie na mléčnou bílkovinu, intolerance laktózy a pseudoalergie. • Rizika malnutrice spojené s vybraným omezením. 13. Alternativní výživové směry - benefity a rizika. • Co je to alternativní výživový směr a jak se liší od běžného stravování? • Definujte benefity pro prevenci a rizika vybraného alternativního výživového směru.