Bp1819 Základy sportovní výživy Jaro 2023 Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. Katedra sportovního výkonu a diagnostiky tomas.hlinsky@fsps.muni.cz Konzultační hodiny: Úterý 9:00-11:00 Pátek po předchozí e-mailové domluvě. Žárovka na žlutém pozadí s načrtnutými paprsky světla a kabelem Výukové metody –Výuka bude probíhat formou otevřených seminářů, diskuzí, workshopů. –Práce ve skupinách, vzájemná analýza kazuistik, aplikace poznatků do specifických sportovních odvětví. –Praktická aplikace teoretických znalostí o makro, mikroživinách a pitném režimu do praxe v podpoře regenerace a tréninkové adaptace. –Cíle: –Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kdy znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizaci regenerace a tréninkové adaptace. Brýle položené na knize Metody hodnocení –Aktivní účast na seminářích (povoleny 2 neúčasti). –3 průběžné open book testy – elektronický odpovědník v ISu, strukturované otevřené otázky k tematické oblasti, samostudium přiložených materiálů (kapitola v knize, odborný článek, přednáška atp.) a doplňující projekty. –Diskuze na seminářích, práce s kazuistikou, kritické čtení, prezentace výsledků a domácí cvičení. –Zakončení předmětu zápočtem (na základě splnění výše zmíněných bodů). Osnova Zdroje ke studiu –Regenerace a výživa ve sportu od M. Bernacikové a kol. –Sportovní výživa jako vědecká disciplína od M. Kumstáta –Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi od M. Kumstáta a T. Hlinského –Základy sportovní výživy od L. Mandelové a I. Hrnčiříkové –Sport nutrition od A. jeukendrupa – –Shrnutí zdrojů v prezentaci Opora pro seminář. > Obsah obrázku tráva, exteriér, obloha, osoba Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku sníh, exteriér, lyžování, skupina Popis byl vytvořen automaticky Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. •Původem Vsetín •Odborný asistent – MU Brno, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovního výkonu a diagnostiky •Výživový poradce – Poradna zdravého životního stylu FSpS, Fyzioterapie Veškrna, SportSensei •Osobní a kondiční trenér při TJ Husovice •Kuchař – Sportovní soustředění a kempy sportovců (cyklistika a biatlon) Obsah obrázku jídlo, různé, několik, uspořádáno Popis byl vytvořen automaticky Výživa a fyzioterapie •Jak vnímáte vztah výživy a fyzioterapie? •Jaká je role fyzioterapeuta ve výživových zvyklostech klienta? •Jaká je role výživy v rekonvalescenci klienta? Základní výživové pojmy –E bilance –Energetický výdej –Bazální metabolismus –Energetický příjem –Nutrienty = živiny –Mikroživiny a tekutiny –Bioaktivní látky a vláknina –WHR, BMI, FFM –Retrospektivní nutriční záznam –Prospektivní nutriční záznam –Nutriční software –WHO, EFSA, SPV a jejich DACH, FZV, MZČR a MZeČR –Grafická výživová doporučení (Výživová pyramida, MyPlate aj.) Grafické formy nutričních doporučení Výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví z roku 2005 Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Grafické formy nutričních doporučení Výživová pyramida Fóra zdravé výživy z roku 2013 Grafické formy nutričních doporučení Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdravý talíř – česká varianta amerického MyPlate z r. 2011 Úkoly na příště 1.Nosit s sebou na každý seminář blok a psací potřeby. 2.Projít si základní pojmy (viz předchozí snímky) a rozumět jim. 3.Shlédnout přednášku T. Spectora pod odkazem zde. Příště navážeme společnou diskuzí. –