Výživové programování

Týden 2 - Fyziologie výživy

Návaznost na seminář 1

Seminář 1

Nejdříve navážeme na předchozí seminář, kde bylo cílem zopakovat si základní pojmy, výživová doporučení a shlédnout přednášku prof. Tima Spectora. Napište proto krátkou úvahu (cca 1 A4) pojednávající o následujících oblastech a zároveň bude propojovat informace načerpané samostudiem:

  • Co je to dle Vašeho názoru kvalitní/zdravá strava?
  • Proč je problematika výživových doporučení pravděpodobně komplikovanější, než se na první pohled zdá?
  • Proč může být počítání kalorií ošemetné?

Pokračování v semináři 2

Protože nutriční plánování a tzv. programming přímo souvisí s fyziologií člověka, přesněji fyziologií trávicího traktu, je tato kapitola připomenutím této významné části fyziologie člověka. Trávení potravin s cílem extrahovat z nich energii či mikroživiny není pouze o mechanickém trávení a trávení enzymatickém (díky produkci enzymů patřičnými tkáněmi), ale i o součinnosti mikroorganismů sídlících převážně v tlustém střevu - tzv. střevní mikrobiom. Mikroorganismy se dále nacházejí i v dutině ústní a zbývajících částech střevní trubice, ale i na kůži a v pohlavních orgánech, kde plní různé funkce. Tyto funkce mohou být prospěšné, ale i škodlivé pro hostitele v závislosti na míře zastoupení jednotlivých mikroorganismů (skupin zástupců např. Lactobacillus a jejich celkovém počtu vůči ostatním zástupcům).

Pojďme ale začít fyziologií trávícího traktu.

Fyziologie trávícího traktu

Proveďte revizi znalostí a diskutujte na semináři nad jednotlivými funkcemi trávícího traktu:

Funkce orgánů trávícího traktu
Přehled fyziologie trávícího traktu, jednotlivých pasáží a metabolismu živin člověka.
PDF ke stažení

Mikrobiom člověka

V rovině výživy a nutričního stavu mají největší význam mikrobiom ústní (orální) a střevní, někdy také označované jako mikrobiota. Mikrobiom zpravidla představuje souhrn všech symbiotických mikroorganismů žijících na povrchu těla či uvnitř člověka, mikrobiota je pak určitá část tohoto celku (např. střevní mikrobiota). Mnohdy jsou ale tyto dvě označení používány jako synonyma (střevní mikrobiom i střevní mikrobiota). Jedná se o velice zajímavou oblast medicínského výzkumu, která v posledních letech dosáhla velkých průlomů. I přesto se však jedná o oblast značně neprozkoumanou a prozatím je obklopena řadou neznámých včetně diverzity jednotlivých mikroorganismů mezi jednotlivci, tzv. interindividuální rozdíly (např. i u jednovaječných dvojčat sdílejících takřka totožný genom, kde může shoda mikrobiálního složení dosahovat pouze 25-50 %).

Pročetěte si článek níže a zamyslete se nad perspektivami, které tato oblast přináší:

Článek Food Design To Feed the Human Gut Microbiota
Odborný článek pojednávající o vztahu potravin a střevního mikrobiomu jako perspektivě, jak nově nahlížet na výživu v kontextu zdraví člověka. Zdroj: Ercolini, D., & Fogliano, V. (2018). Food Design To Feed the Human Gut Microbiota. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(15), 3754–3758.
PDF ke stažení

Domácí práce pro Týden 2 - Fyziologie výživy

Úkol 1

Zpracujte úvahu k tématům z prvního semináře a písemně odevzdejte vyučujícímu semináře (viz zadání na začátku kapitoly).

Úkol 2

Projděte si prezentaci ke druhému semestrálnímu týdnu na téma fyziologie výživy. Připoměňte si důležité skutečnosti, zopakujte a případně doplňte nedostatky. Na příštím semináři zopakujeme a navážeme dále.

Týden 2 - Prezentace - Funkce orgánů trávícího traktu
Prezentace shrnuje následující oblasti: Fyziologie trávícího traktu, pasáže trávícího traktu a metabolismus živin.

Úkol 3

Shlédněte video přiložené níže a udělejte si několik poznámek pro diskuzi na příštím semináři.

How We Got the Science of Weight Loss Wrong - with Giles Yeo
Dr. Giles Yeo je genetik s více než 20ti letou praxí v oblasti výzkumu genetických vztahů u obézní populace. Je absolventem Univerzity v Cambridge a spolupodílel se na přelomovém výzkumu, který poukázal na klíčové dráhy regulace příjmu potravy z CNS. Přednáška poukazuje na vztah okolních podmínek a tělesné hmotnosti, vědu za tím, proč populární diety byly úspěšné (alespoň krátkodobě) a proč nakonec selhaly.

Zdroj textu:

  1. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport.  McGraw-Hill.
  2. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
  3. Holeček, M. (2016). Regulace metabolismu základních živin u člověka. Nakladatelství Karolinum.