Diskutujte nad otázkami "Co se děje s hmotou, kterou ztrácíme při hubnutí? V kontextu fyzikálního zákona o zachování hmoty totiž nemůže jen tak zmizet, kam tedy jde?" vyplývající z přednášky Rubena Meermana v rámci přednášek TEDx. Rozšiřte okruh znalostí v oblasti energie. Dnes navážeme výživovými doporučeními těhotných a kojících žen.
Týden 7 - Výživa těhotných a kojících žen
Návaznost na seminář 6
Pokračování v semináři 7
Navážeme na předchozí tématickou oblast výživy obdobím tzv. prenatálním a blíže se podíváme na ranné období postnatální (novorozenecké a kojenecké o.). Výživa těhotných a kojících představuje klíčové obodbí ve vývoji plodu a dítěte. Její zanedbání, nevhodné návyky, špatný životní styl a vysoká míra stresu mohou nevratně ovlivnit vývoj a negativně ovlivnit kvalitu života v pozdějším věku.
Jedná se o oblast výživy, která má spíše klinický charakter a velkou část informací tak zajišťují zdravotnické obory (lékaři, nutriční terapeuti apod.). Obecná doporučení, jež mají velký význam ještě před samotným těhotenstvím jsou však neméně důležitá. Pokusíme se uvést některá z nich a propojit v kontextu některých klinických doporučení pro úplnost informací. V praxi je ale doporučeno tuto oblast výživy přenechat odborníkům, případně v kontextu s jejich doporučeními podpořit spolupráci s takovým klientem o ukázku jejich aplikace.
Přes odkaz od vyučujícího vstupte do kvízové místnosti na webovém portálu Socrative a postupujte dle pokynů vyučujícího.
Výživová doporučení pro populační skupinu těhotných a kojících žen
Výživovým doporučením těhotných a kojících žen se věnovala kapitola č. 9 Populační skupiny II interaktivní osnovy v předmětu Výživa. Informace rovněž najdete v doporučené literatuře a doporučujeme také podívat se na následující odkazy:
Typ porodu a forma kojení ovlivňuje mikrobiální složení dítěte
Již delší dobu se hovoří o vlivu prvních okamžiků každého z nás na náš střevní mikrobiom a potenciálně naše zdraví. Současné výzkumy rovněž hovoří o jasných vztazích mezi střevním mikrobiomem a cestou, kterou přijdeme na svět a formou kojení (mateřské mléko vs jeho náhražky).
Domácí práce pro Týden 7 - Výživa těhotných a kojících žen
Projděte si studijní materiály a zpracované poznámky, zopakujte si a připravte se na 2. průběžný test v příštím semestrálním týdnu.
Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.
Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:
- Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
- Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
- Vzájemné hodnocení
-
Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.