Výživové programování

Týden 7 - Výživa těhotných a kojících žen

Návaznost na seminář 6

TEDx přednáška The mathematics of weight loss

Diskutujte nad otázkami "Co se děje s hmotou, kterou ztrácíme při hubnutí? V kontextu fyzikálního zákona o zachování hmoty totiž nemůže jen tak zmizet, kam tedy jde?" vyplývající z přednášky Rubena Meermana v rámci přednášek TEDx. Rozšiřte okruh znalostí v oblasti energie. Dnes navážeme výživovými doporučeními těhotných a kojících žen.

Pokračování v semináři 7

Navážeme na předchozí tématickou oblast výživy obdobím tzv. prenatálním a blíže se podíváme na ranné období postnatální (novorozenecké a kojenecké o.). Výživa těhotných a kojících představuje klíčové obodbí ve vývoji plodu a dítěte. Její zanedbání, nevhodné návyky, špatný životní styl a vysoká míra stresu mohou nevratně ovlivnit vývoj a negativně ovlivnit kvalitu života v pozdějším věku.

Jedná se o oblast výživy, která má spíše klinický charakter a velkou část informací tak zajišťují zdravotnické obory (lékaři, nutriční terapeuti apod.). Obecná doporučení, jež mají velký význam ještě před samotným těhotenstvím jsou však neméně důležitá. Pokusíme se uvést některá z nich a propojit v kontextu některých klinických doporučení pro úplnost informací. V praxi je ale doporučeno tuto oblast výživy přenechat odborníkům, případně v kontextu s jejich doporučeními podpořit spolupráci s takovým klientem o ukázku jejich aplikace.

Úkol 1 - Na semináři

Přes odkaz od vyučujícího vstupte do kvízové místnosti na webovém portálu Socrative a postupujte dle pokynů vyučujícího.

Výživová doporučení pro populační skupinu těhotných a kojících žen

Výživovým doporučením těhotných a kojících žen se věnovala kapitola č. 9 Populační skupiny II interaktivní osnovy v předmětu Výživa. Informace rovněž najdete v doporučené literatuře a doporučujeme také podívat se na následující odkazy:

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
Část zaměřená na zásady pro jídelníček těhotných a kojících žen pro dosažení optimálního růstu a vývoje plodu a dítěte.

Zdravá 13 pro děti
Infografika s textovými doporučeními pro výživu dětí, ale i kojících matek.
Obecná doporučení pro výživu (včetně výživy v těhotenství Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP)
Ověřené a garantované informace z českého zdravotnictví orientované na obecná doporučení pro výživu. Na portálu jsou ale i informace a doporučení k pohybové aktivitě, významu kojení či volbě některých produktů (např. vliv zpracování na kvalitu potravin či vhodné a nevhodné hračky pro děti).

1000 dní
Iniciativa 1000 dní podporována předními českými odborníky ve spolupráci se společností Nutricia, navazuje na program Světové zdravotnické organizace (WHO). Web je věnován oblasti výživy dítěte v prvních 1000 dnech života. Ta sehrává klíčovou roli pro jeho zdraví v dospělosti. Právě v tomto období mohou rodiče ovlivnit, do jaké míry bude dítě odolné vůči vnějším vlivům, zejména civilizačním onemocněním.
1000 dní - Jak se stravovat během těhotenství a v období kojení
Přehledné informace k doporučení pro stravování v těhotenství a při kojení.

Nutriční doporučení v období kojení
Zdroj: https://www.1000dni.cz/aktualita/jak-se-stravovat-behem-kojeni-2/

Typ porodu a forma kojení ovlivňuje mikrobiální složení dítěte

Již delší dobu se hovoří o vlivu prvních okamžiků každého z nás na náš střevní mikrobiom a potenciálně naše zdraví. Současné výzkumy rovněž hovoří o jasných vztazích mezi střevním mikrobiomem a cestou, kterou přijdeme na svět a formou kojení (mateřské mléko vs jeho náhražky).

Článek History of breastfeeding but not mode of delivery shapes the gut microbiome in childhood
Jak typ porodu tak forma kojení ovlivňují mikrobiální složení lidského mikrobiomu. Porod císařským řezem se ale nemusí negativně podepsat na tomto složení, je-li dítě v přirozeném kontaktu s kožním mikrobiomem matky díky kojení. Zdroj: Cioffi, C. C., Tavalire, H. F., Neiderhiser, J. M., Bohannan, B., & Leve, L. D. (2020). History of breastfeeding but not mode of delivery shapes the gut microbiome in childhood. PLOS ONE, 15(7), e0235223.
PDF ke stažení

Effect of Delivery Mode and Nutrition on Gut Microbiota in Neonates
Rozšiřující zdroj k oblasti typ porodu, forma kojení a mikrobiální složení dětského mikrobiomu.

Domácí práce pro Týden 7 - Výživa těhotných a kojících žen

Úkol 2

Projděte si studijní materiály a zpracované poznámky, zopakujte si a připravte se na 2. průběžný test v příštím semestrálním týdnu.

Úkol 3

Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.

Zadání mikroprojektu
Informace k tvorbě semestrálního mikroporjektu s výslednou prezentací. Cílem bude se blíže zaměřit na oblast výživy v prevenci a nemoci.
Přihlášení k tématu pro Úterní skupinu
Odkaz na Tudle, kde volíte jedno téma jediným možným hlasem.
Přihlášení k tématu pro Čtvrteční skupinu
Odkaz na Tudle, kde volíte jedno téma jediným možným hlasem.

Úkol 4

Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.

Semestrální projekt - Výstup formou hodnocení a zpětné vazby klientovi (Úterní skupina)
Vložte PDF dokument, který bude obsahovat komplexní anamnézu klienta, vyhodnocení anamnézy a výstup v podobě výživových a pohybových doporučení.

Semestrální projekt - Výstup formou hodnocení a zpětné vazby klientovi (Čtvrteční skupina)
Vložte PDF dokument, který bude obsahovat komplexní anamnézu klienta, vyhodnocení anamnézy a výstup v podobě výživových a pohybových doporučení.

Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí

Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).

Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.

Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:

  1. Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
  2. Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
  3. Vzájemné hodnocení
Veškeré pokyny jsou shrnuty v dokumentu níže:
Zadání projektu
Informace k tvorbě semestrálního projektu (vytvoření a hodnocení kazuistiky - výživové a pohybové zvyklosti).
Zdroj textu:
  1. Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
  2. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  3. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
  4. Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.