V rámci semináře s dr. Petrem Vajdou se zaměřte na nejdůležitější body z pohledu výživového poradce, tedy na komunikaci a odborné instituce, kde se může klient či vy obrátit pro pomoc. Dělejte si poznámky, klaďte dotazy a souhrn informací si zpracujte na příští seminář.
Týden 8 - Poruchy příjmu potravy
2. průběžný test
V čase semináře vstupte do odpovědníku a zodpovězte 10 otázek ABCD v čase 10 minut:
Pokračování v semináři 8
V tomto semináři navážeme ryze klinickou oblastí výživy, která je neodmyslitelně propojená s psychikou člověka, respektive v rámci kategorizace nemocí patří pod psychiatrická onemocnění. Poruchy příjmu potravy jsou velmi náročné z pohledu diagnostiky i léčení, kde výživa je společně s psychickým onemocněním příčinou následných problémů. Ty se propisují do nutričního stavu jedince a negativně
přímo
ovliňují jejich zdravotní stav. Některé z těchto poruch mají dokonce velmi vysokou mortalitu. U anorexie se jedná o 5-15 %, což představuje nejvyšší mortalitu v rámci psychiatrických onemocnění.
Vzhledem k povaze těchto onemocnění představuje role výživového poradce až následnou péči. Tedy v okamžiku, kdy jsou nemocní prvotně zaléčeni v nemocnici a v okamžiku stabilizace (tzv. v remisi) se mohou obracet na pomoc výživového poradce. Ten v následné péči může zajistit oporu pro pokračování v lékaři stanovených doporučení a pomoci s úpravou nutričního stavu.
Spolupráce však musí vzhledem k psychiatrické povaze onemocnění splňovat určité parametry. Výživový poradce si musí dávat pozor zejména na komunikaci a vyhnout se některým frázím, které by běžný člověk vnímal neutrálně. Zejména u nemocných trpících na anorexii mohou sdělení k růstu hmotnosti (což je ale současně cílem spolupráce) vyvolat negativní reakci a vrátit daného jedince z remise do plného onemocnění.
Přehledné shrnutí PPP poskytuje prezentace níže:
Domácí práce pro Týden 8 - Poruchy příjmu potravy
Vytvořte si základní přehled nejdůležitějších pravidel v komunikaci s klientem s PPP (bodově, konkrétní pravidla). Najděte zařízení, kde se může takový člověk nebo jeho okolí obrátit na pomoc v případě, že právě vy budete prvním kontaktem takového člověka. Zpracujte formou poznámek a nachystejte si na příští seminář k diskusi. PPP jsou zároveň dalším zkouškovým okruhem. Informace se vám tak budou hodit i ke splnění předmětu.
Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci formou krátkého výstupu (prezentace max. 10 min) na posledním semináři (13. týden).
Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.
Semestrální mikroprojekt - Výživa v prevenci a nemoci
Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:
- Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
- Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
- Vzájemné hodnocení
Zdroj textu:
-
Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.