Věnujte prostor opakování znalostí z oblasti komunikace s člověkem s PPP, roli výživového poradce a kam se případně obráti pro pomoc.
Týden 9 - Výživa seniorů
Návaznost na seminář 8
Pokračování v semináři 9
Stárnutí vede k různým fyziologickým změnám (např. úbytku svalové tkáně, snížení tloušťky kůže a poklesu produkce žaludečních šťáv), kde některé z těchto změn mohou vést k deficienci živin a jiné zase mohou ovlivnit smyslové vnímání a kvalitu života. Pokles aktivity ve stáří vede k nižší energetické potřebě. Současně je ale některé živiny díky poklesu fyziologických funkcí (typicky schopnost vychytávat a transportovat některé živiny přes střevní stěnu) přijímat ve vyšších dávkách. Jíst tak akorát za současného uspokojení zvýšené poptávky některých živin (např. bílkoviny a mikroživiny) může být nelehkou výzvou. Stářím dále klesá schopnost vnímat žízeň a hlad a klesají i některé smyslové věci (např. chuť). Pestrá a komplexní strava by měla být ve většině případů opět efektivním řešením, nicméně doplňky stravy mohou u starších lidí představovat rovněž důležitou součást výživy v prevence rozvoje malnutrice či některých onemocnění (např. vitaminové a minerálové doplňky či doplňkové zdroje bílkovin).
Stárnutí vede k úbytku svalové tkáně, snížení tloušťky kůže a poklesu produkce žaludečních šťáv. Schopnost rozpoznat hlad a žízeň může být postupně taky utlumena. Dohromady tyto faktory mohou vést ke snížení chuti na jídlo, nízkému energetickému příjmu, respektive poklesu příjmu důležitých živin a nedostatečnému pitnému režimu.
Rozdělte se do skupin po 3-5 lidech a projděte si souhrnné informace o významu některých faktorů životního stylu v prevenci rozvoje stařecké "křehkosti" (z angl. frailty) v článku "The role of nutrition and physical activity in frailty" níže. Zaznamenejte formou poznámek klíčové informace. Vytvořte na jejich základě ideální jídelníček pro jeden den v software NutriData u fiktivně vytvořeného seniora (65+ let). Čerpat dále můžete např. z dříve použitého DRV Finder. Diskutujte s ostatními, které aspekty výživy považujete za klíčové a proč?
SPV poskytuje souhrnné informace o výživě starší populace formou Zdravé 13 pro osoby nad 70 let:
U starší populace je tak více než důležitá tzv. nutriční denzita, která představuje koncentraci esenciálních živin v potravině, respektive ku množství přijaté energie. Potraviny s nízkou či nižší energetickou denzitou, ale vysokou nutriční denzitou budou představovat pro tuto populaci zásadní zdroj výživy.
Domácí práce pro Týden 9 - Výživa seniorů
Více v zadání výše. Zkuste vytvořený jídelníček představit seniorovi ve vašem okolí (např. prarodiče) a zeptat se, co si o něm myslí a jak moc se liší od jeho běžného stravování.
Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci formou krátkého výstupu (prezentace max. 10 min) na posledním semináři (13. týden).
Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.
Semestrální mikroprojekt - Výživa v prevenci a nemoci
Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:
- Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
- Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
- Vzájemné hodnocení
Zdroj textu:
-
Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.