Výživové programování

Týden 9 - Výživa seniorů

Návaznost na seminář 8

Poruchy příjmu potravy

Věnujte prostor opakování znalostí z oblasti komunikace s člověkem s PPP, roli výživového poradce a kam se případně obráti pro pomoc.

Pokračování v semináři 9

Stárnutí vede k různým fyziologickým změnám (např. úbytku svalové tkáně, snížení tloušťky kůže a poklesu produkce žaludečních šťáv), kde některé z těchto změn mohou vést k deficienci živin a jiné zase mohou ovlivnit smyslové vnímání a kvalitu života. Pokles aktivity ve stáří vede k nižší energetické potřebě. Současně je ale některé živiny díky poklesu fyziologických funkcí (typicky schopnost vychytávat a transportovat některé živiny přes střevní stěnu) přijímat ve vyšších dávkách. Jíst tak akorát za současného uspokojení zvýšené poptávky některých živin (např. bílkoviny a mikroživiny) může být nelehkou výzvou. Stářím dále klesá schopnost vnímat žízeň a hlad a klesají i některé smyslové věci (např. chuť). Pestrá a komplexní strava by měla být ve většině případů opět efektivním řešením, nicméně doplňky stravy mohou u starších lidí představovat rovněž důležitou součást výživy v prevence rozvoje malnutrice či některých onemocnění (např. vitaminové a minerálové doplňky či doplňkové zdroje bílkovin).

Výživa ve stáří

Stárnutí vede k úbytku svalové tkáně, snížení tloušťky kůže a poklesu produkce žaludečních šťáv. Schopnost rozpoznat hlad a žízeň může být postupně taky utlumena. Dohromady tyto faktory mohou vést ke snížení chuti na jídlo, nízkému energetickému příjmu, respektive poklesu příjmu důležitých živin a nedostatečnému pitnému režimu.

Úkol 1 - Na semináři

Rozdělte se do skupin po 3-5 lidech a projděte si souhrnné informace o významu některých faktorů životního stylu v prevenci rozvoje stařecké "křehkosti" (z angl. frailty) v článku "The role of nutrition and physical activity in frailty" níže. Zaznamenejte formou poznámek klíčové informace. Vytvořte na jejich základě ideální jídelníček pro jeden den v software NutriData u fiktivně vytvořeného seniora (65+ let). Čerpat dále můžete např. z dříve použitého . Diskutujte s ostatními, které aspekty výživy považujete za klíčové a proč?

The role of nutrition and physical activity in frailty: A review
Odborný článek ve formě review věnované oblasti stárnutí a rizikovým faktorům seniorské "chatrnosti".

SPV poskytuje souhrnné informace o výživě starší populace formou Zdravé 13 pro osoby nad 70 let:

Zdravá 13 pro osoby nad 70 let
Grafické doporučení rozšiřující doporučení pro dospělé o doporučení specifická pro seniorský věk. Zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/spolecnost-pro-vyzivu/
PDF ke stažení

U starší populace je tak více než důležitá tzv. nutriční denzita, která představuje koncentraci esenciálních živin v potravině, respektive ku množství přijaté energie. Potraviny s nízkou či nižší energetickou denzitou, ale vysokou nutriční denzitou budou představovat pro tuto populaci zásadní zdroj výživy.

Domácí práce pro Týden 9 - Výživa seniorů

Úkol 1

Více v zadání výše. Zkuste vytvořený jídelníček představit seniorovi ve vašem okolí (např. prarodiče) a zeptat se, co si o něm myslí a jak moc se liší od jeho běžného stravování.

Úkol 2

Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci formou krátkého výstupu (prezentace max. 10 min) na posledním semináři (13. týden).

Úkol 3

Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu dle vaší příslušnosti k seminární skupině do odevzdávárny níže.

Semestrální projekt - Výstup formou hodnocení a zpětné vazby klientovi (Úterní skupina)
Vložte PDF dokument, který bude obsahovat komplexní anamnézu klienta, vyhodnocení anamnézy a výstup v podobě výživových a pohybových doporučení.

Semestrální projekt - Výstup formou hodnocení a zpětné vazby klientovi (Čtvrteční skupina)
Vložte PDF dokument, který bude obsahovat komplexní anamnézu klienta, vyhodnocení anamnézy a výstup v podobě výživových a pohybových doporučení.

Semestrální mikroprojekt - Výživa v prevenci a nemoci

Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.

Zadání mikroprojektu
Informace k tvorbě semestrálního mikroporjektu s výslednou prezentací. Cílem bude se blíže zaměřit na oblast výživy v prevenci a nemoci.

Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí

Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).

Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.

Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:

  1. Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
  2. Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
  3. Vzájemné hodnocení
Veškeré pokyny jsou shrnuty v dokumentu níže:
Zadání projektu
Informace k tvorbě semestrálního projektu (vytvoření a hodnocení kazuistiky - výživové a pohybové zvyklosti).

Zdroj textu:

  1. Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
  2. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  3. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.