Výživové programování

Týden 10 - Výživa v primární prevenci




Domácí práce pro Týden 10 - Výživa v primární prevenci

Úkol 1

Shlédněte přednášku Gilese Yeoa v odkazu níže věnované tématu adaptace organismu na vybrané potraviny v kontextu genetických predispozic. Udělejte si několik poznámek pro diskuzi na příštím semináři.

Úkol 2

Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci formou krátkého výstupu (prezentace max. 10 min) na posledním semináři (13. týden).

Úkol 3

Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - vzájemné hodnocení (viz informace níže) a odevzdejte ve stanoveném termínu zpětnou vazbu vybraným projektům.

Semestrální mikroprojekt - Výživa v prevenci a nemoci

Věnujte pozornost přípravě skupinového semestrálního mikroprojektu - výživa a pohybová aktivita v prevenci nemoci dle pokynů níže. Výstupem je krátká prezentacena vybrané téma ve 13. týdnu semestru.

Zadání mikroprojektu
Informace k tvorbě semestrálního mikroporjektu s výslednou prezentací. Cílem bude se blíže zaměřit na oblast výživy v prevenci a nemoci.

Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí

Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).

Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.

Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:

  1. Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
  2. Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
  3. Vzájemné hodnocení
Veškeré pokyny jsou shrnuty v dokumentu níže:
Zadání projektu
Informace k tvorbě semestrálního projektu (vytvoření a hodnocení kazuistiky - výživové a pohybové zvyklosti).

Zdroj textu:

  1. Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
  2. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  3. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.