Výživové programování

Týden 1 - Úvod do problematiky

Náplní tohoto předmětu bude praktická práce s kazuistikou, sestavení anamnézy, stanovení nutričních cílů, aplikace výživových a pohybových doporučení, metody hodnocení spolupráce a nácvik práce s klientem. Začněme proto rychlou rekapitulací výživových doporučení. Pro připomenutí přikládáme vhodné zdroje:

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
V roce 2007 byl přijat pracovní dokument komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha). Uvedený dokument uvádí, že lze přepokládat, že 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu. Podle WHO většina hlavních faktorů, které se uplatňují nepříznivě na zdraví člověka, souvisí s výživou. V pořadí závažnosti jsou to: nadbytečný příjem soli, vysoký příjem alkoholu, nevhodné složení tuku, vysoký příjem energie a nedostatečný příjem ovoce a zeleniny. Nesprávná výživa se tak významně podílí na řadě onemocnění, které ovlivňují aktivitu člověka a zvyšují riziko jeho předčasného úmrtí.

Zdravá 13 vydané SPV
Inovovaná verze Výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky formou infografik.

2. vydání publikace Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH)
Publikace je určena pro odborníky ve zdravotnictví, potravinářství, zemědělství, školství a všech dalších oborů zabývajících se problematikou výživy člověka. Bylo rozhodnuto převzít referenční dávky společností pro výživu zemí, označované také jako dávky DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko). Doporučení DACH jsou výsledkem řady odborných vědeckých studií a můžeme je tak považovat za průkazné.
Fórum zdravé výživy
FZV se věnuje vzdělávání a osvětě nejširší veřejnosti v oblasti zdravého životního stylu, poskytování poradenských služeb a usnadnění orientace v nabídce potravin a nápojů. Členy spolku Fórum zdravé výživy, z.s. jsou významní odborníci z oblasti výživy, technologie potravin, nutričního poradenství, interní medicíny, gastroenterologie a pediatrie se zaměřením na obezitu.

Národní zdravotnický informační portál
O NZIP: Cílem je poskytovat laické veřejnosti informace z oblasti zdravotnictví, za které ručí vybraní odborníci na danou problematiku v ČR. Tito lidé působí v několika českých organizacích přímo se zabývajících zdravotnictvím; jmenovitě jsou to Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. NZIP přináší ověřené a garantované informace, na které se můžete spolehnout.

Healthy diet dle WHO
Obecná doporučení pro zdravou výživu vydané Světovou zdravotnickou organizací (World Health Organization - WHO). WHO zároveň vydává průběžné zprávy a varování týkající se zdravotního stavu populace.
DRV finder
DRV finder je interaktivní nástroj, který poskytuje rychlý a jednoduchý přístup k doporučeným denním dávkám pro jednotlivé živiny (i mikroživiny, tekutiny a CEP). Nástroj byl vytvořen pro využití profesionály v oblasti výživy a zdravotnictví, producenty potravin, legislativní pracovníky a vědce.

Doplňující informace k předmětu:

Studijní potřeby
  • Na každý seminář si s sebou přineste blok a psací potřeby.
  • Regulace metabolismu základních živin u člověka od M. Holečka je povinnou literaturou.
  • Doporučená literatura:
    • Fyziologie výživy od I. Klimešové
    • Výživa v medicíně a dietetika od H. Kaspera
    • Nutrition for Health, Fitness and Sport od M. Williamse

Domácí práce pro Týden 1 - Úvod do problematiky

Úkol 1

Projděte si prezentaci k prvnímu semestrálnímu týdnu přiloženou níže a důkladně se seznamte se semestrálními požadavky. Na semináři jsme se věnovali vybraným pojmům z oblasti výživy a fyziologie, pokud je zde něco, co nám uniká, pak si dohledejte a doplňte znalosti. Na příštím semináři zopakujeme a navážeme dále.

Týden 1 - Prezentace - Úvod do předmětu a problematiky výživového programování
Prezentace obsahuje důležité organizační pokyny, informace o náplni a ukončení předmětu a úvod do problematiky výživového programování.

Úkol 2

Projděte si odkazy výše a zopakujte si formy výživových doporučení, příklady výživových doporučení a výživových denních dávek a připoměňte si rozdíly ve výživě jednotlivých populačních skupin.

Úkol 3

Shlédněte video přiložené níže a udělejte si několik poznámek pro diskuzi na příštím semináři.

What Role Does our Microbiome Play in a Healthy Diet? - with Tim Spector
Timothy Spector je britský epidemiolog, lékař a vědec, který se v posledních letech intenzivně věnuje problematice lidského mikrobiomu. Problematika zahrnuje symbiózu velkého množství mikroorganismů a člověka jakožto hostitele, kde vzájemné interakce vyvolávají pozitivní, ale i negativní odezvu s přesahem do lidského zdraví či nemoci.