Giles Yeo se ve své přednášce věnoval problematice energetického obsahu v potravinách a množství energie, jež jsme schopni z potraviny získat - tzv. kalorická dostupnost. Formuloval následující schéma:
Množství energie v potravinách ≠ Množství energie uvedené na obalu potraviny≠ Množství energie skutečně získané z potraviny
Připravte si k této problematice několik poznámek a diskutujte na semináři 3.
Pokračování v semináři 3
Předchozí kapitoly byly věnovány důležitým vztahům fyziologie a mikrobiomu člověka. Věnovali jsme se současně i energii dostupné z potravin a tomu, jak může různá kalorická dostupnost potravin negativně ovlivnit kalkulaci celkového energetického příjmu (CEP; Schéma 1). Na tuto problematiku navazuje naprosto základní fyziologický mechanismus - Energetický metabolismus buňky (buněčné dýchání), ve kterém dochází k přeměně živin na
makroergní sloučeninu, respektive ATP (adenosintrifosfát) -
základní energetické platidlo organismu a využití tohoto platidla na přeměnu energie pro potřeby organismu (např. mechanická, tepelná). Buněčné dýchání je jednou z koncových drah přeměny makroživin a jejich využití v orgnismu, respektive celkový energetický výdej (CEV).
Schéma 1 Problematika kalkulace energie
Infografiky shrnující problematické oblasti odhadu energetického zisku z potravin. Zdroj: https://www.precisionnutrition.com/problem-with-calorie-counting-calories-in
Kalorická dostupnost
Kalorická dostupnost je množství kalorií, které lze vstřebat z potravin. Některé potraviny, jako jsou bílkoviny a vláknina, mají nižší kalorickou dostupnost než jiné, jako jsou cukry a tuky.
Příklad
Kalorická dostupnost jednoduchých sacharidů, např. řepného cukru je kolem 95 %, to znamená, že pokud přijmete 100 kalorií jednoduchých sacharidů, asi 95 % z těchto kalorií se v organismu vstřebá. Komplexní sacharidy (např. celozrnné výrobky) pak mají 90% kalorickou dostupnost. Tuky mají 98% kalorickou dostupnost, zatímco bílkoviny mají nejnižší kalorickou dostupnost kolem 70 %. Protože se proteiny skládají z aminokyselin, je třeba je rozložit na jednotlivé aminokyseliny a tento proces vyžaduje větší množství energie (kalorií). Vzhledem k tomu, že metabolismus bílkovin je také metabolicky náročnější proces (trvá déle), je pravděpodobnější, že bude člověk vnímat delší dobu pocit nasycení. Pocit nasycení rovněž zvyšuje vláknina, díky zpomalení průchodu tráveniny trávícím traktem a zvětšením objemu (rozpustná vláknina). Výsledkem je, že pokud člověk získá 100 kcal ze sladkostí oproti 100 kcal z vejce, pocit nasycení bude po vejci větší, což může ovlivnit množství dalších konzumovaných potravin.
Vzhledem k rozmanitosti kalorické dostupnosti potravin je možná lepší zaměřit se na kvalitu potravin a zajistit, že ve stravě bude obsaženo dostatečné množství vlákniny, mikroživin, zeleniny a rostlinných potravin, spíše než se soustředit pouze na kalorický obsah potravin. V kontextu snižování hmotnosti, respektive tukové tkáně tak z pohledu kvalitativního může být výhodné zaměřit se na příjem rostlinných zdrojů a zejména bílkovin. V kombinaci s vhodnou úpravou bude snížena kalorická dostupnost a zvýšen pocit nasycení.
Článek The impact of caloric availability on eating behavior and ultra-processed food reward
Odborný článek věnovaný problematice kalorické dostupnosti a tzv. gut-brain axis. Dostáváme se tak k propojení oblastí energie v potravinách, mikrobiomu a lidského zdraví. Zdroj: Kelly, A. L., Baugh, M. E., Oster, M. E., & DiFeliceantonio, A. G. (2022). The impact of caloric availability on eating behavior and ultra-processed food reward. Appetite, 178, 106274.
Energetický metabolismus buňky
Proveďte revizi znalostí a diskutujte na semináři nad jednotlivými metabolickými drahami v získávání energie:
Energetický metabolismus buňky
Přehled energetického metabolismu buňky, důležitého fyziologického mechanismu pro regeneraci základního energetického platidla organismu - ATP.
Domácí práce pro Týden 3 - Energie
Úkol 1
Věnujte pozornost informačním podkladům této kapitoly a důkladně si prostudujte i přiložené články.
Úkol 2
Projděte si prezentaci ke třetímu semestrálnímu týdnu na téma energetický metabolismus buňky. V prezentaci se nachází i odkazy na videa. Připoměňte si důležité skutečnosti, zopakujte a případně doplňte nedostatky.
Na příštím semináři zopakujeme a navážeme dále.
Prezentace shrnuje následující oblasti: Základní metabolické dráhy ATP, anaerobní glykolýza, oxidativní fosforylace, metabolismus MK a AMK pro zisk energie.
Úkol 3
Vytvořte si účet na webovém vzdělávacím portálu Khan Academy a prostudujte si kapitolu Cellular respiration
(buněčné dýchání). Většina videí je s českými titulky a osnova obsahuje
i shrnutí Vašich znalostí formou drobných testů (můžete kompletně
projít a vyzkoušet si). Je důležité jít na zahraniční portál uvedený v odkazu, nikoli českou mutaci. Udělejte si poznámky a na příští seminář se zamyslete nad následující otázkou: "Jak souvisí výživa a regenerace s buněčným dýcháním,
respektive energetickým metabolismem buňky? Tuto oblast jsme již
otevřeli na semináři, a proto bych byl rád, abyste se na základě
samostudia, Vašeho názoru a přesahu do praxe Vašeho oboru RVS zamysleli
nad touto specializovanou oblastí."
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního
hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro
potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes
odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde
bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou
vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a
jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude
prostor cca 3 týdny. Tedy na:
Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce),
hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi
vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)