Diskutujte problematiku energetické potřeby člověka a kalorické dostupnosti v kontextu fyziologie trávícího traktu, nutričních doporučení a Vašich zkušeností. Zamyslete se nad souvislostí energetického metabolismu buňky a specifické dráhy gut-brain axis.
Týden 4 - Diagnóza a anamnéza
1. průběžný test
V čase semináře vstupte do odpovědníku a zodpovězte 10 otázek ABCD v čase 10 minut:
Návaznost na seminář 3
Pokračování v semináři 4
Přesuneme se nyní více do praktické sféry výživového programování a zaměříme se na klíčové nástroje oboru výživy jako pomáhající profese - diagnózu (diagnostiku) a anamnézu. Jelikož bude převážná část následujícího textu a kapitol věnována pomáhající profesi výživového poradenství - nástrojům, přístupům, postupům, metodám aj., kde se pracuje s osobami vyhledávající radu, pomoc, oporu atp., budou tito lidé dále označováni "klienti".
Diagnóza a diagnostika
Protože se v praxi můžeme setkat s různorodým spektrem klientů, je vždy potřeba jejich situaci vhodně analyzovat, společně stanovit cíle a postup spolupráce. Od těchto výchozích bodů se pak může odvíjet např. délka, paramatry či finanční náročnost spolupráce. Celková diagnóza klientů je proto velice důležitá.
"Diagnóza (z řec. διαγνώσις dia-gnósis, roz-poznání, rozlišení, vyšetření) znamená soustavné určování a klasifikaci nějakého obvykle nežádoucího stavu, zejména nemoci, případně i poruchy nebo poškození. Vychází obvykle z nějakých pozorovatelných symptomů (příznaků) a snaží se najít jejich příčinu. Metodami a prostředky diagnózy se zabývá diagnostika. Pojem se užívá zejména v medicíně, ale také v psychologii, v pedagogice, v technice i v dalších oborech." (Zdroj: Wikipedie)
V pomáhajících profesích, respektive výživovém poradenství se nemusí nutně jednat o diagnostiku problému či nemoci, ale situace, ve které se klienti nachází, jaké jsou důvody k tomu, že přichází právě za výživovým poradcem/poradkyní a zda vůbec využije jejich služeb (např. zda jejich situace není více klinického charakteru a nevyžadují spíše pomoc lékaře či nutričního terapeuta).
Diagnóza zahrnuje vytvoření anamnézy a může zahrnovat i fyzikální vyšetření (v naší profesi spíše somatické všetření, kde nejčastěji využíváme vyšetření pohledem - aspekční vyšetření) či jiná pomocná vyšetření (antropometrické - např. hmotnost, obvody či bioelektrická impedance, zobrazovací metody - např. DEXA či MRI, laboratorní - např. glykémie a LDL/HDL, elektrofyziologické - např. EKG a EEG, aj. typu spirometrie a zátěžová diagnostika). Diagnostika je samostatným lékařským oborem, který je velice ceněný například v interní medicíně. V oblasti výživy se tak samozřejmě některé metody nevyužívají na úkor jiných více praktických. Ty se pak začleňují do metodického postupu tvorby anamnézy.
Anamnéza
Důkladné a podrobné sestavení anamnézy je v našem oboru základem úspěšné spolupráce a následně vhodného nasměřování klientů. Zejména rozhovor a strukturované dotazování mohou společně s doplňkovými měřeními (zejména ta antropometrická) pomoci vytvořit přesnější analýzu, která slouží jako podklad pro individualizaci doporučení. Cílená aplikace nutričních doporučení
(ale i pohybových aj.) je pak výsledkem kvalitní přípravy.
Anamnéza ve výživovém poradenství představuje základní nástroj hodnocení výživového stavu klientů.
Věcně i formálně se anamnéza dělí na několik samostatných částí. Které by to byly?
Anamnéza může být dále rozšířena o některé diagnostické prvky, je-li to potřeba pro zpřesnění hodnocení -
antropometrické vyšetření (tělesná
hmotnost, složení těla, obvody a šířky), případně i laboratorní vyšetření (sledování laboratorních hodnot
vypovídajících nutričních ukazatelů v krvi a moči jsou důležitým informačním
parametrem pro celkové hodnocení změn metabolismu, výživy či stavu onemocnění).
Jejich výsledky je možné hodnotit a interpretovat současně s ostatními ukazateli nutričního stavu a výživových zvyklostí
(složení potravy, příjem energie a živin).
Tvorba anamnézy v praxi
Sestavte základní anamnézu náhodně přiřazeného spolužáka. Zjistěte v omezeném čase co nejvíce informací
relevantních
pro výživové poradenství. Analyzujte zjištěné informace a poskytněte krátké hodnocení. Cvičení zakončete oboustrannou zpětnou vazbou. Na příštím semináři navážeme krátkým reportem.
Domácí práce pro Týden 4 - Diagnóza a anamnéza
Vyhodnoťte si každý sám za sebe praktické cvičení ze semináře (práce s klientem) a zaměřte se i na zpětnou vazbu od spolužáka. Aplikujte své zkušenosti do semestrálního projektu a zpracování anamézy osoby z vašeho okolí.
Vytvořte si strukturu pro odebrání anamnézy (formou strukturovaného dotazníku), která bude představovat jednodušší formu pro vytvoření anamnézy v praxi přímo s klientem. Forma je čistě na Vás. Přineste v papírové formě zpracováno na příští seminář.
Věnujte pozornost přípravě dílčí části semestrálního projektu - anamnéza (viz informace níže).
Semestrální projekt - Odborné hodnocení výživových zvyklostí
Výstup by měl mít podobu kvalitního hodnocení na základě důkladné diagnostiky. Bude se jednat se o formu materiálů pro potencionálního klienta (text je zpětnou vazbou pro laika).
Dokument následně přes odevzdávárnu vstoupí do aplikace Vzájemné hodnocení, kde bude Vaším cílem přečíst a zhodnotit projekty Vašich spolužáků. Poskytnete tak zpětnou vazbu náhodně přiřazeným spolužákům a jejich práci.
Vše proběhne zde v IS prostředí a společně projekt vyhodnotíme v jednom z posledních seminářů. Na každou dílčí činnost bude prostor cca 3 týdny. Tedy na:
- Zpracování anamnézy osoby z Vašeho okolí (zaměřte se na běžnou populaci, nikoli sportovce), hodnocení nutričního stavu, zvyklostí a pohybové aktivity. Zpracování je čistě na vás, tentokrát bez předepsané šablony. Věnujte pozornost dílčím částem, které má anamnéza splňovat (osobní, sociální, rodinná a pracovní, zdravotní atd.)
- Zpracování výstupu (podkladem bude Vámi vytvořená anamnéza viz bod 1) v podobě hodnocení předaného klientovi (text by tak měl obsahovat jasná sdělení, jak změnit své chování tak, aby došlo ke zlepšení či splnění nastavených cílů)
- Vzájemné hodnocení
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Holeček, M. (2016). Regulace metabolismu základních živin u člověka. Nakladatelství Karolinum.