Výživové programování

Týden 13 - Shrnutí semestru

Dostáváme se do samotného závěru interaktivní osnovy předmětu Výživové programování. Cílem této osnovy bylo předat studentům tohoto předmětu přehledné a podrobné informace ze světa výživy. Snahou bylo prezentovat evidence basedinformace z vědeckých studií, souhrnných článků a odborných zahraničních textů, knih či koncensuálních dokumentů. Informací je v tomto předmětu opravdu hodně a tak může být problém se v některých orientovat, respektive vyhodnotit jejich aplikaci do praxe. Zkušenost a znalosti přicházejí s praxí, je proto potřeba nebát se a zkoušet, vyhodnocovat a ponaučit se.

„Učenci a vědci! Nebojte se létat! Žádný učený z nebe nespadne!“ (Vlasta Burian)

Výživová doporučení pro běžnou populaci jsou velmi obsáhlá a v kontextu výživového poradenství zahrnují široké spektrum informací, doporučení, nástrojů a přístupů ke klientovi. V současné době je zároveň relativně velký tlak kladen na alternativy běžného stravování, které slibují rychlé výsledky (nejčastěji pro snížení hmotnosti). Výhodou a odlišností vysokoškolsky vzdělaných terapeutů by měla být schopnost kriticky posoudit kvalitu informací, znát dobré informační zdroje, předávat komplexní a prakticky využitelné informace pro klienta na základě stanovených nutričních cílů.

Kvalita informací v oblasti výživy

Výživa je dnešní době velmi oblíbené a aktuální téma. Jak se správně stravovat, jaké je možné použít alternativy běžného stravování, jak se stravovat pro lepší výkon, jaké používat doplňky stravy jsou jedny z mnoha oblastí, které jsou denně prezentovány v televizi, rádiu, tisku, na internetu. Kvalita zdrojů a informací je však mnohdy pochybná. Jejich množství je zároveň obrovské a terapeuti, trenéři, sportovci či bežná populace se dostávají pod informační tlak.

V interaktivní osnově jsme se pokusili poukázat na vybrané kvalitní prameny informací a některé i přímo poskytnout. Pozor na přejímání informací postavených na pouhé zkušenosti, jak je prezentují některé celebrity či autoři. V dnešní době se díky dosahu sociálních sítí a médií informace dostanou do povědomí lidí dříve než jsou ověřeny (např. výzkumem či kritickému hodnocení odborníků apod.).

Informační opora předmětu

Přikládáme shrnutí informačních zdrojů relevantních pro tento předmět:

Informační opora pro seminář
Odkazy na relevantní literaturu a informační zdroje k předmětu Výživové programování ve sportu.

Doporučujeme rověnž navštívit knihovnu UKB a soustředit pozornost na literaturu H. Kaspera a W. Williamse:

Závěr interaktivní osnovy

Věříme, že byl pro vás tento předmět a jeho interaktivní osnova informačním a praktickým přínosem, který uplatníte v praxi budoucích výživových poradců či trénérů aj. terapeutických profesích. Přejeme hodně štěstí v překonávání překážek a doufáme, že budete opravdovými odborníky schopnými rozlišit kvalitu informací, uchopit a aplikovat nutriční metody či nástroje a pomoci tak běžné i sportující populaci ke kvalitnějšímu zdraví a lepší výkonnosti.

Ve zdravém těle zdravý duch.  (Juvenalis)

Bez zdraví není kondice, bez kondice není výkonnost a bez výkonnosti nemůže být ani radost. Mějte proto prosím na paměti, že člověk je komplex vzájemně propojených vnitřních i vnějších faktorů, které utváří to nejdůležitější, co má - zdraví (Obrázek 1).

„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék, nechť je tvým jídlem.“ (Hippokrates)

Obrázek 1 Bio-psycho-socio-spiritualní model zdraví
Aktualizovaný model zdraví dr. G. L. Engela poukazuje na průsečík všech čtyř faktorů. Vzájemné působení může mít pozitivní, ale i negativní dopad, a proto je potřeba nahlížet na sebe a na ostatní, ale i na prostředí, ve kterém žijeme, jako na vzájemně propojený komplex. Zdroj: https://mjuni.cz/on/tema/vareni/vyznam-vareni-v-evoluci

Role terapeuta, poradce, trenéra a dalších pomocných profesí je v dnešní hektické době obzvlášť důležitá. Jsme rádi, že jste se pro tuto oblast rozhodli a přejeme, aby vám pozitivní vztah k ní vydržel, co možná nejdéle. Věříme, že vás studium této disciplíny dostatečně nadchlo a budete ze získaných znalostí těžit po co možná nejdelší dobu ve své vlastní praxi, ale i té profesní jako součást pomáhajících profesí běžné a sportující populaci.

Otevřené dveře

Naše dveře jsou vám otevřeny a budete-li mít v oblasti výživy či výživového programování a poradenství, prosbu nebo snad potřebu asistence, pak se na nás neváhejte obrátit.

Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.

Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.

Zakončení semestru

Úkol 1

Zkontrolujte si splnění všech dílčích domácích prací, odpovědníků, projektů a jejich odevzání.

Úkol 2

Věnujte pozornost studijním materiálům z předchozích kapitol v přípravě na zkoušku dle stanovených zkouškových okruhů (viz níže).

Tématické okruhy k ústní zkoušce
Seznam zkouškových okruhů k ústní zkoušce.

Úkol 3

Nezapoměňte na konci semestru předmět a jeho vyučující ohodnotit v předmětové anketě. Jedná se o důležitou zpětnou vazbu pro vaše vyučující i fakultu.

Zdroj textu:

  1. Kasper, H., & Burghardt, W. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Grada.
  2. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  3. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.

Následující