Minerální látky Makroelementy DDD Funkce Projevy nedostatku Zdroje Sodík 500-2400 mg Hlavní extracelulární kationt. Je klíčový pro stálou osmolalitu krve (objem tekutin/plazmy). Dehydratace a pokles krevního tlaku, křeče Kuchyňská sůl, sýry, uzeniny a další slané produktySpolečně s draslíkem jsou důležitými ionty pro udržování acidobazické rovnováhy. Společně s draslíkem jsou důležitými ionty pro nervosvalový přenos (sodno-draselná pumpa). Draslík 2500-4000 mg Hlavní intracelulární kationt (stabilní hladiny tekutin uvnitř buněk). Slabost, apatie, nauzea, srdeční arytmie Ovoce a zelenina, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, brambory a ořechy Společně se sodíkem jsou důležitými ionty pro udržování acidobazické rovnováhy. Společně se sodíkem jsou důležitými ionty pro nervosvalový přenos (sodno-draselná pumpa). Chlor 750 mg Podílí se na udržování stálého objemu extracelulární tekutiny. Hypochloremická alkalóza Kuchyňská sůl, sýry, uzeniny a další slané produkty Součást kyseliny chlorovodíkové (HCl) v trávící šťávě žaludku. Hořčík 300-400 mg Je důležitý pro nervosvalový přenos (moment relaxace svalu je přímo závislý na hořčíku). Únava, slabost, náladovost, bolesti hlavy, křeče Listová zelenina, ořechy, luštěniny a celozrnné výrobkyKofaktor enzymů. Vápník 800-1000 mg Součást kostí a zubů. Osteomalácie až rachitis (křivice) a osteoporóza, zvýšená nervosvalová dráždivost Mléko a mléčné výrobky, brokolice, mák, konopné semínko, obiloviny a luštěniny Ovlivňuje krevní srážlivost. Je důležitý pro nervosvalový přenos. Fosfor 800-1200 mg Součást kostí a zubů. Svalová a respirační slabost Maso a všechny potraviny bohaté na bílkovinySoučást DNA, RNA a ATP. Síra 500-1000 mg Součást aminokyselin a enzymů podílejících se na detoxikaci – detoxikační funkce. Mléko, vejce a maso Mikroelementy DDD Funkce Projevy nedostatku Zdroje Železo 10-15 mg Součást hemoglobinu a myoglobinu – přenos kyslíku. Mikrocytární anémie (chudokrevnost), bledost, únava, zvýšená citlivost k infekcím Maso, játra, zelenina a luštěniny Účast v dýchacím řetězci – součást energetického metabolismu. Součást enzymů (oxidace a redukce) Měď 2 mg Součást koenzymů. Postižení krvetvorby (hypochromní anémie), imunitního systému a růstu vlasů Ústřice, ryby, vnitřnosti, zelená zelenina, ořechy, sušené ovoce a čokoláda (kakao) Součást metaloproteinů. Jód 150-180 µg Součást hormonů štítné žlázy, ovlivňuje růst a vývoj. Zvětšení štítné žlázy a její hypofunkce, u dětí kretenismus Kuchyňská sůl, margaríny a máslo Ovlivňuje fungování energetického metabolismu. Selen 55-70 µg Koenzym glutathionperoxidázy – významný antioxidant. Snížení antioxidační a imunitní odpovědi Mořští živočichové, vnitřnosti, vejce, para ořechy a další ořechy Zinek 15 mg Součást mnoha enzymů – antioxidanty. Retardace růstu Maso, luštěniny a celozrnné výrobky Podílí se na hojení tkání. Chrom 50-200 µg Ovlivňuje glykémii – součást glukózo-tolerančního faktoru. Glukózová intolerance Maso, droždí, sýry, ořechy a pšeničné klíčkyOvlivňuje lipoproteinový metabolismus.